Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy.
Dymki czyścimy i kroimy w krążki. Oliwki osączamy i siekamy niezbyt drobno. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Liście tymianku obrywamy i siekamy.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wodę po makaronie zostawiamy. Podsmażamy dymkę na 2 łyżkach gorącej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy oliwki, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podlewamy winem i dusimy. Dodajemy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do dużej, wcześniej ogrzanej miski.
Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy na niej krewetki z czosnkiem przez 2-3 minuty, obracając. Odcedzony wcześniej makaron dodajemy wraz z krewetkami do sosu i mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast.
Wskazówka: zielone oliwki można częściowo, według uznania, zastąpić łagodnymi, czarnymi oliwkami.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki na cukinii
Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.
Szaszłyki z krewetek po azjatycku
Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z krewetek z sosem z limonek
- Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
- Aromatyczny pstrąg pieczony w ziołach
- Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
- Krewetki w cieście
- Mątwa w białym winie
- Makaron chow mein z wołowiną
- Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
- Zupa rybna z papryką i sosem estragonowym
- Sałatka z makaronem i krewetkami
- Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
- Zapiekanka gruszkowa z mango i orzechami włoskimi
- Kawa po kozacku
- Makaron z chorizo i krewetkami
- Kurczak w panierce z prażonej cebuli
- Jabłkowy chutney z piwem
- Szybka pasta alla siracusana
- Grillowany kurczak z masłem limonkowo-ziołowym
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ubijany ganasz
- Pesto z liści rzodkiewki
- Pesto z kolendry
- Pesto z rukoli
- Trifle makaronikowe
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- ZIELONY MAJONEZ
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Crostini z szynką i melonem
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Gotowana kukurydza z sosem z humusu
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
3274 dni temu
Oliwki słabo tu pasują, danie ogólnie OK ale nie jest to restauracyjny krzyk wykwintności lecz powiew świeżości dla amatora gotowania.
odpowiedz
3314 dni temu
A co z oliwkami i gdzie w ogóle ten sos tapenade? :)
odpowiedz
3315 dni temu
Po co dodajemy wodę do sosu?????
odpowiedz
3315 dni temu
kotlopez, aby sos miał się w czym dusić :)
3453 dni temu
lekko, łatwo i smacznie :)
odpowiedz