Makaron z krewetkami i sosem tapenade

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy.

Dymki czyścimy i kroimy w krążki. Oliwki osączamy i siekamy niezbyt drobno. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Liście tymianku obrywamy i siekamy.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wodę po makaronie zostawiamy. Podsmażamy dymkę na 2 łyżkach gorącej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy oliwki, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podlewamy winem i dusimy. Dodajemy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do dużej, wcześniej ogrzanej miski.

Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy na niej krewetki z czosnkiem przez 2-3 minuty, obracając. Odcedzony wcześniej makaron dodajemy wraz z krewetkami do sosu i mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast.

Wskazówka: zielone oliwki można częściowo, według uznania, zastąpić łagodnymi, czarnymi oliwkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Krewetki na cukinii

Krewetki z grilla? Czemu nie! Podane na cienkich plastrach cukinii oczarują wszystkich fanów niebanalnej kuchni.

Krewetki na cukinii

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Szaszłyki z krewetek po azjatycku

Orientalne klopsiki z krewetek podane z soczystym grejpfrutem z dodatkiem imbiru i sosu sojowego. Warto spróbować!

Szaszłyki z krewetek po azjatycku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem

Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk

Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    3494 dni temu
    Oliwki słabo tu pasują, danie ogólnie OK ale nie jest to restauracyjny krzyk wykwintności lecz powiew świeżości dla amatora gotowania.

    odpowiedz

  • bartek bartek
    3535 dni temu
    A co z oliwkami i gdzie w ogóle ten sos tapenade? :)

    odpowiedz

  • kotlopez kotlopez
    3535 dni temu
    Po co dodajemy wodę do sosu?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3535 dni temu
    kotlopez, aby sos miał się w czym dusić :)
  • yoll yoll
    3673 dni temu
    lekko, łatwo i smacznie :)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!