Makaron z krewetkami i sosem tapenade
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy.

Dymki czyścimy i kroimy w krążki. Oliwki osączamy i siekamy niezbyt drobno. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Liście tymianku obrywamy i siekamy.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wodę po makaronie zostawiamy. Podsmażamy dymkę na 2 łyżkach gorącej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy oliwki, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podlewamy winem i dusimy. Dodajemy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do dużej, wcześniej ogrzanej miski.

Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy na niej krewetki z czosnkiem przez 2-3 minuty, obracając. Odcedzony wcześniej makaron dodajemy wraz z krewetkami do sosu i mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast.

Wskazówka: zielone oliwki można częściowo, według uznania, zastąpić łagodnymi, czarnymi oliwkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    928 dni temu
    Oliwki słabo tu pasują, danie ogólnie OK ale nie jest to restauracyjny krzyk wykwintności lecz powiew świeżości dla amatora gotowania.

    odpowiedz

  • bartek bartek
    969 dni temu
    A co z oliwkami i gdzie w ogóle ten sos tapenade? :)

    odpowiedz

  • kotlopez kotlopez
    969 dni temu
    Po co dodajemy wodę do sosu?????

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    969 dni temu
    kotlopez, aby sos miał się w czym dusić :)
  • yoll yoll
    1107 dni temu
    lekko, łatwo i smacznie :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram