Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy.
Dymki czyścimy i kroimy w krążki. Oliwki osączamy i siekamy niezbyt drobno. Czosnek obieramy i kroimy w małe plasterki. Liście tymianku obrywamy i siekamy.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wodę po makaronie zostawiamy. Podsmażamy dymkę na 2 łyżkach gorącej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy oliwki, doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Podlewamy winem i dusimy. Dodajemy 1-2 łyżki wazowe wody z gotowania makaronu, dusimy przez chwilę, a następnie przekładamy do dużej, wcześniej ogrzanej miski.
Pozostałą oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy na niej krewetki z czosnkiem przez 2-3 minuty, obracając. Odcedzony wcześniej makaron dodajemy wraz z krewetkami do sosu i mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast.
Wskazówka: zielone oliwki można częściowo, według uznania, zastąpić łagodnymi, czarnymi oliwkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Krokiety z mięsem
- Makówki śląskie
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik świąteczny
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sernik pistacjowy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Uszka z grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (5)
3619 dni temu
Oliwki słabo tu pasują, danie ogólnie OK ale nie jest to restauracyjny krzyk wykwintności lecz powiew świeżości dla amatora gotowania.
Odpowiedz
3660 dni temu
A co z oliwkami i gdzie w ogóle ten sos tapenade? :)
Odpowiedz
3661 dni temu
Po co dodajemy wodę do sosu?????
Odpowiedz
3660 dni temu
kotlopez, aby sos miał się w czym dusić :)
3799 dni temu
lekko, łatwo i smacznie :)
Odpowiedz