Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Równo rozkładamy na niej wiórki oraz skórkę z pomarańczy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 5 minut, aż wiórki zaczną się rumienić. Uprażone wiórki oraz skórkę pomarańczową przekładamy do malaksera. Dodajemy sól i całość miksujemy.
Krewetki obieramy (możemy zostawić ogonki), smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy kokosową solą. Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy je przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Sok przelewamy do rondelka, dodajemy imbir i redukujemy o połowę. Dodajemy miód i sok z limonki. Połowę syropu przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Całość przelewamy do garnka z pozostałym syropem i gotujemy na małym ogniu, aż dip zgęstnieje.
Gotowe krewetki podajemy z pomarańczowym dipem.
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.
Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.
Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.
Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z cukinii
- Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
- Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Grillowane kebabczety wołowe
- Kokosanki
- Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Babka czekoladowo-kokosowa
- Wegańskie ciasto à la Raffaello
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Pasta kokosowa na słodko
- Ciasto herbaciane
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Kotleciki jagnięce
- Kiszonka orientalna
- Płatki śniadaniowe z minipankejków (pancakes cereal)
- Pancakesy faszerowane jabłkiem
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Pasztet z ryby z pieczarkami
- Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
- Papaya bowl z kremem jogurtowym
- Kurczak pieczony w całości
- Risotto czekoladowo-jabłkowe
- Jadalne prezenty: chlebek, gorąca czekolada i granola
- Mazurek czekoladowy
- Kaczka w sosie curry z gruszkami i pomarańczą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
3512 dni temu
Pyszne !!!
odpowiedz