
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Równo rozkładamy na niej wiórki oraz skórkę z pomarańczy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 5 minut, aż wiórki zaczną się rumienić. Uprażone wiórki oraz skórkę pomarańczową przekładamy do malaksera. Dodajemy sól i całość miksujemy.
Krewetki obieramy (możemy zostawić ogonki), smarujemy oliwą z oliwek i oprószamy kokosową solą. Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy je przez mniej więcej 3 minuty z każdej strony.
Sok przelewamy do rondelka, dodajemy imbir i redukujemy o połowę. Dodajemy miód i sok z limonki. Połowę syropu przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Całość przelewamy do garnka z pozostałym syropem i gotujemy na małym ogniu, aż dip zgęstnieje.
Gotowe krewetki podajemy z pomarańczowym dipem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Kutia
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Guacamole
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Przekąski sylwestrowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto na pierogi
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Świąteczne pierniczki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
3880 dni temu
Pyszne !!!
Odpowiedz