Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Skórę umytej i osuszonej ryby nacinamy po obu stronach w 3-4 miejscach.

Owoce wyparzamy i osuszamy. Z cytryny oraz 3 pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Marynatą nacieramy rybę.

Te same pomarańcze kroimy w plasterki, układamy na ruszcie i lekko grillujemy. Następnie odwracamy je na drugą stronę i układamy na nich ryby. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Rukolę mieszamy z kaparami i pokrojonymi oliwkami. Pozostałe pomarańcze filetujemy i dodajemy do sałatki. Z resztek wyciskamy sok, mieszamy go z 3 łyżkami oliwy z oliwek i polewamy sałatkę.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    1089 dni temu
    Jaki czas pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1089 dni temu
    Czas grillowania ryby zależy w tym przypadku od wielu czynników, np. od stopnia rozgrzania grilla, temperatury, jaką uda Ci się osiągnąć, wielkości i grubości fileta. Właśnie dlatego w przepisie posłużyliśmy się mniej precyzyjnym określeniem: "kilka minut z każdej strony". Obserwuj rybę w trakcie grillowania: kiedy skórka ładnie się przypiecze, a mięso nabierze białego koloru, zdejmij labraksy z rusztu i odłóż na bok, by chwilę odpoczęły przed podaniem.
  • Gość Gość
    3519 dni temu
    Podejrzewam, ze pomarańcze sie zbyt mocno przypieka (cztaj- spalą) zanim ryba sie na nich ugriluje. Poza tym fajny przepis. Labraks jest pyszną rybą. Szkoda, ze w Lidlu spotkałam go tylko raz.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!