Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Skórę umytej i osuszonej ryby nacinamy po obu stronach w 3-4 miejscach.
Owoce wyparzamy i osuszamy. Z cytryny oraz 3 pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek. Marynatą nacieramy rybę.
Te same pomarańcze kroimy w plasterki, układamy na ruszcie i lekko grillujemy. Następnie odwracamy je na drugą stronę i układamy na nich ryby. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.
Rukolę mieszamy z kaparami i pokrojonymi oliwkami. Pozostałe pomarańcze filetujemy i dodajemy do sałatki. Z resztek wyciskamy sok, mieszamy go z 3 łyżkami oliwy z oliwek i polewamy sałatkę.
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.
Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
Dorada z grilla z sosem cytrynowym
Smażona na maśle dorada smakuje wyśmienicie w towarzystwie soku z cytryny i delikatnego, kremowego sosu na bazie wina.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg paprykowo-serowy z grilla
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
- Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Ananas w cieście z kremem kokosowym
- Polędwiczki wieprzowe barbeque z sałatką z fasoli
- Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
- Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki
- Pasta pomidorowa
- Wianki z orzechami i polewą
- Greckie kotleciki nadziewane fetą
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Placuszki ziemniaczane z sałatką z rukoli i pomidorkami daktylowymi
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Ciasto z profiterolkami
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Jagodzianki z serem
- Świąteczna focaccia
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Kompot truskawkowy
- Faszerowana ryba w galarecie
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Tołpyga w jajecznicy
- Kaszotto z młodą kapustą
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1230 dni temu
Jaki czas pieczenia?
odpowiedz
1230 dni temu
Czas grillowania ryby zależy w tym przypadku od wielu czynników, np. od stopnia rozgrzania grilla, temperatury, jaką uda Ci się osiągnąć, wielkości i grubości fileta. Właśnie dlatego w przepisie posłużyliśmy się mniej precyzyjnym określeniem: "kilka minut z każdej strony". Obserwuj rybę w trakcie grillowania: kiedy skórka ładnie się przypiecze, a mięso nabierze białego koloru, zdejmij labraksy z rusztu i odłóż na bok, by chwilę odpoczęły przed podaniem.
3660 dni temu
Podejrzewam, ze pomarańcze sie zbyt mocno przypieka (cztaj- spalą) zanim ryba sie na nich ugriluje. Poza tym fajny przepis. Labraks jest pyszną rybą. Szkoda, ze w Lidlu spotkałam go tylko raz.
odpowiedz