![Dorada z grilla z sosem cytrynowym Dorada z grilla z sosem cytrynowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/e395d86792d6-9d51d4f79b-dorada_z_grilla_960x540_2015.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na skórze wypatroszonej, umytej i osuszonej dorady robimy po 3-4 poprzeczne nacięcia po obu stronach. Nacieramy pastą z 1/2 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu i 2 łyżek soku z cytryny.
Drobno posiekaną cebulę zalewamy w garnku winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. Dodajemy 50 g masła, stale mieszając. Zmniejszamy ogień, na garnku z sosem winnym stawiamy miskę, wbijamy żółtka i ubijamy je na parze, aż masa będzie puszysta. Zdejmujemy miskę z garnka i stale ubijając masę trzepaczką, powolutku wlewamy wino. Całość przelewamy z powrotem do garnka; gotując na małym ogniu, mieszamy i dodajemy stopniowo masło. Gdy sos będzie kremowy, doprawiamy go otartą skórką i sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Rybę smażymy na patelni grillowej, na pozostałym maśle, polewamy sosem, dekorujemy świeżym tymiankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
Wyborna grillowana ryba przesiąknięta świeżą pomarańczową nutą, podawana z lekką sałatką z rukoli, kaparów i oliwek.
![Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/786c4e002cb5-6a8af74087-labraks_w_cytrusach_960x540_2015.webp)
Łososiowe fajitas
Pyszne tortille podane z pastą ze świeżego awokado, warzywami z patelni oraz delikatnymi kawałkami pysznego łososia.
![Łososiowe fajitas](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/000027873f85-510f771432-lososiowe_fajitas_960x540_2015.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.
![Dorsz w pesto](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/036b373faf9b-33829ebf86-dorsz_w_pesto_960x540_2015.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Dorsz z chorizo i rozmarynem
Soczyste kawałki ryby upieczone z kiełbasą chorizo i świeżym rozmarynem. Proste danie o wyrafinowanym smaku.
![Dorsz z chorizo i rozmarynem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42695eda074e-e89d2f5b64-dorsz_z_chorizo_960x540_2015.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)