Okoń - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
Zwany także okłoniem, garbusem oraz kostyrzem. Okoń to ryba, którą w zależności od odmiany można spotkać w większości mazurskich jezior, Morzu Śródziemnym, Atlantyku, a nawet w słodkich wodach Afryki. Europejski gatunek okonia zapada w naprawdę głęboki sen, przebywając w nocy przy dnie zbiornika i zwijając na ten czas swoją płetwę grzbietową. I choć tonąc we śnie, potrafi w tym stanie pozostać nieruchomy bardzo długo, to na szczęście za dnia daje się złowić, aby ostatecznie stać się składnikiem wielu smacznych potraw.


Czy okoń to dobra ryba?

Okoń to jedna ze smaczniejszych ryb, zwłaszcza dorosłe, ponad kilogramowe okazy. Jego białe i delikatne mięso jest smaczne i odżywcze. Ryba ta jest źródłem białka, selenu, fosforu, kwasów omega-3 oraz witamin D i B6.

Jak wygląda okoń?

Przeciętnie okoń mierzy ok. 30 cm długości i waży ok. 1 kg, jednak dorosłe okazy potrafią osiągnąć nawet do 60 cm, a ich waga może zbliżyć się do prawie 4 kg. Posiada wysokie i bocznie spłaszczone ciało. Jego charakterystyczną cechą jest wyraźnie zarysowany garb, któremu okoń zawdzięcza swoją potoczną nazwę. Ciało okonia pokrywają niewielkie, ale mocno osadzone łuski. W zależności od miejsca żerowania skóra ryby przybiera różne kolory. Najczęściej jednak okoń ma ciemnozielony grzbiet oraz biały lub jasnożółty brzuch i jasnozielony bok. Na grzbiecie oraz po bokach widoczne są charakterystyczne, ciemniejsze pasy, których jest zazwyczaj od 5 do 9. Skóra okoni żyjących w płytszych wodach przybiera mocniejsze odcienie. Samce okonia mają ubarwienie nieco jaśniejsze.

Jak smakuje okoń morski?

Mięso okonia jest dość słodkie w smaku i cechuje się zwartą konsystencją. Przez niektórych porównywane jest nawet do sandacza, chociaż wielu smakoszy twierdzi, że okoń zdecydowanie wygrywa w tej konfrontacji. Oprócz zapadającego w pamięć smaku, mięso tej ryby znane jest również ze swej delikatności.

Jak przyrządzić okonia?

Istnieje mnóstwo sposobów przyrządzania okonia. Okoń smażony, pieczony, w galarecie, w zupie czy też w zalewie octowej – to tylko niektóre z nich. Najlepiej smakuje jednak doprawiony solą, tymiankiem oraz natką pietruszki, usmażony lub upieczony w chrupiącej panierce, z dodatkiem sosu koperkowego. Szkodzi mu jednak nadmiar przypraw, dlatego powinien być doprawiany z wyczuciem.

Jak przyrządzić okonia morskiego?

Okoń morski, inaczej zwany labraksem, podobnie jak słodkowodny, może być przyrządzony na wiele sposobów. Skropiony cytryną i przyprawiony solą oraz pieprzem może być podany np. w towarzystwie kremowego sosu śmietanowego z cytrusami. A w sezonie grillowym polecamy podać rybę z ziemniakami w marynacie z oliwy z oliwek oraz z masłem musztardowym lub z dodatkiem lekkiej sałatki z rukoli, kaparów i oliwek.

Jak przyrządzić okonia nilowego?

Okonia nilowego, pochodzącego z rzek i jezior Afryki, przyrządzamy podobnie jak okonia słodkowodnego czy morskiego. Ta odmiana, oprócz tradycyjnych postaci pieczonych i smażonych, upodobała sobie w szczególności dipy i sosy. Idealnie więc sprawdzi się w jego towarzystwie sos koperkowy czy cytrynowy, a bardziej wymagającym polecamy sos maślano-winny ze szparagami.

Czy okoń ma dużo ości?

Okoń, mimo iż ma dość sporo ości, to dzięki ich niewielkim rozmiarom oraz skłonnościom do nabierania miękkości podczas smażenia czy pieczenia jest dość wdzięczną rybą w przygotowaniu. Wystarczy więc wyciągnąć kręgosłup oraz końcówki płetw okonia, a pozostałe ości po odpowiednim przyrządzeniu można spokojnie zjadać.

Jak skrobać okonia?

Okoń posiada dość mocno osadzoną łuskę, w związku z czym trudno jest ją dokładnie zeskrobać. Najlepiej, jeśli oczywiście mamy taką możliwość, zrobić to tuż po złowieniu ryby. Zanim przystąpimy do skrobania, pamiętajmy, aby obciąć ostre płetwy grzbietowe. Okonia powinno skrobać się w poprzek, czyli w kierunku odwrotnym do ułożenia łusek. Inny sposobem na pozbycie się niechcianej warstwy ochronnej jest tzw. skórowanie, polegające na nacięciu skóry wokół głowy i pociągnięciu jej w stronę ogona.

Jak smażyć okonia?

Dokładnie oskrobany okoń to większa szansa na chrupkość po usmażeniu. Aby ryba dobrze smakowała w takiej postaci, wystarczy natrzeć ją solą i pozostawić chwilę do przejścia smaków. Następnie obtoczyć okonia w mące pszennej i smażyć na patelni na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do smażenia najlepiej użyć oleju roślinnego i dość obficie potraktować nim naczynie. W międzyczasie należy przewracać rybę i sprawdzać stopień zrumienienia. Smażymy do momentu osiągnięcia złocistego koloru.

Ile kalorii ma okoń?

Okoń, jak większość słodkowodnych przedstawicieli tych ryb, charakteryzuje się jednym z najchudszych mięs. W 100 g świeżego okonia znajdują się zaledwie 33 kcal i tylko 2 g tłuszczu. W porównaniu z rybami morskimi okazy żyjące w jeziorach i rzekach wypadają więc znacznie korzystniej w kontekście kalorycznym.

Ile kosztuje okoń?

Ceny okonia kształtują się w zależności od pochodzenia ryby. Tańsze okazy, pochodzące najczęściej z mazurskich jezior, możemy kupić nawet w granicach 10 zł za kg, podczas gdy za okonia nilowego zapłacimy już znacznie więcej, mniej więcej ok. 40 zł za kg.

Znany w polskiej kuchni, ale nadal mało doceniany. Tak w skrócie można podsumować obecność okonia w naszym jadłospisie. Miejmy nadzieję, że z czasem przekonamy się do jego niekwestionowanych walorów smakowych oraz cennych wartości odżywczych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!