Dania główne - Ryby - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.
Łosoś na parze
Jeśli macie ochotę na delikatny i lekki posiłek, to doskonale się składa! Sprawdźcie przepis na łososia na parze przepełnionego aromatem świeżych warzyw, ziół i wyczuwalną kokosową nutą.
Dorsz z pappardelle z marchewki
Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.
Halibut w beszamelu z duszonym porem
Delikatna ryba w klasycznym sosie beszamelowym z dodatkiem duszonego pora i musztardy dijon. Proste i niesamowicie smaczne połączenie, którego musisz spróbować!
Łosoś w kremowym sosie czosnkowym
Smażony łosoś podany z kremowym aromatycznym sosem czosnkowym z dodatkiem parmezanu – gwarantujemy, że ten szybki i łatwy sposób na łososia zagości na stałe w Twoim menu!
Steki z łososia w sosie cytrynowym z karczochami
Szukasz pomysłu na obiad lub kolację, które zachwycą Twoich gości, ale nie będą wymagały dużo pracy? Oto on! Delikatne steki z łososia w sosie cytrynowym z wykwintnym dodatkiem w postaci serc karczochów. Przekonaj się, jak prosto przygotować to zaskakujące danie!
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?
Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.
Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!
Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!
Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.
Przygotuj zdrowe posiłki z bogatymi w składniki odżywcze rybami
Jak już wiesz, obiad z rybą możesz przyrządzić z wykorzystaniem wielu różnych gatunków słono- i słodkowodnych. W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na rybę w rozmaitych odsłonach. Na pewno wiele z nich do Ciebie przemówi! Znaczna część przepisów dotyczy wymienionego już łososia, dorsza czy szprota. Na tym jednak nie kończą się nasze propozycje. Znajdują się wśród nich inspiracje dotyczące zarówno innych ryb morskich – takich jak śledzie, sandacze, tuńczyk czy makrele – jak i te zakładające wykorzystanie ryb rzek i jezior. Czyli jakich? Na przykład karpia, pstrąga lub okonia.
Jeśli zechcesz przyrządzić obiad z rybą na podstawie któregoś z polecanych przepisów, pamiętaj, że jego wartość odżywcza zależy nie tylko od samej ryby, ale też pysznych dodatków. Polecane dania to specjały, w których olbrzymią rolę odgrywają warzywa. To perfekcyjne towarzystwo dla dań rybnych. W końcu doskonale smakują i prezentują się na talerzu, a przy tym są bogate w niezbędne organizmowi makro- i mikroelementy. Każdy przepis na zdrową rybę w Kuchni Lidla występuje wraz z tabelą określającą wartość odżywczą całego dania i jednej jego porcji. Kalorie nigdy Cię nie zaskoczą!
Znajdź inspirację na smaczne dania z różnych gatunków ryb
Przepisy na ryby to bogata, zaskakująco zróżnicowana kategoria kulinarnych inspiracji. Na pierwszym miejscu zatem wyróżnimy te, które opierają się na łososiu. Czego możesz się spodziewać? Wśród naszych propozycji znajdziesz zarówno grillowanego łososia z kalafiorem czy warzywami na parze, łososia z makaronem, jak i zapiekanki ziemniaczane. Przy tym do tej pory wymieniliśmy zaledwie kilka z klasycznych propozycji serwowania tej pysznej ryby. Jeśli masz ochotę na odrobinę kulinarnego szaleństwa, postaw np. na łososia w pomarańczach i kapuście pekińskiej, łososia w orientalnej marynacie, a nawet na tatara z marynowanego łososia z mango i sałatką z buraka!
Przeglądając kolejne strony naszych przepisów, każdy miłośnik kuchni azjatyckiej z pewnością znajdzie mnóstwo inspiracji. Niektóre z przykładów to łosoś w sosie kokosowo-limonkowym czy łosoś w curry. Coś dla siebie znajdą również fani nietuzinkowych kompozycji. Należysz do grona wymagających smakoszy? Zapoznaj się z przepisem na łososia w maku z sosem szmaragdowym albo zdecyduj się na grillowane szaszłyki z łososia rodem z Meksyku!
Pomysłów na łososia znajdziesz w Kuchni Lidla kilkadziesiąt. Nie poprzestawaj jednak na jednym gatunku ryby! Mnóstwo możliwości kulinarnych zapewnia choćby dorsz. Z jego udziałem przyrządzisz nie tylko klasyczną rybę z frytkami, ale też o wiele bardziej wyrafinowane propozycje. Gdy gustujesz w orzeźwiających połączeniach, sprawdź rybę dorsza w przepisie z kapustą i kremem balsamicznym. Jeśli natomiast lubisz chmielowe smaki, docenisz przepisy na rybę dorsza z sosem piwnym i szpinakiem. Co więcej, polecane przez Kuchnię Lidla przepisy na rybę dorsza urzekną pasjonatów kuchni włoskiej. Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią to specjał idealny dla amatora smaków Italii! Przepadasz za różnego rodzaju kotlecikami? Wobec tego nie oprzesz się smakowi klopsów z dorsza w zalewie octowej. Alternatywnie, możesz postawić na burgery rybne z sałatką colesław! Również wtedy, gdy fascynuje Cię ryba brosma, przepisy Kuchni Lidla okażą się tym, czego szukasz. Otóż brosma to ryba z rodziny dorszowatych. Ale pamiętaj, że nieco różni się smakiem i strukturą od klasycznego dorsza. Jest nieco bardziej słodkawa, dlatego trafia w gusta osób zakochanych w owocach morza!
Niezapomniane doznania kulinarne zapewni Ci ryba halibut. Przepis z halibutem na parze z sosem paprykowym spodoba się każdemu, kto tęskni za eksplozją smaków. Ale w łagodnym wydaniu! Co w przypadku, gdy wprost przepadasz za pysznymi pastami rybnymi, które doskonale smakują ze świeżym pieczywem? W takim razie poznaj przepis na pastę z wędzonym halibutem, serkiem śmietankowym, korniszonami i kolendrą. Z kolei osobom poszukującym przepisu na rybę halibut, który zrobi wrażenie w gronie przyjaciół prezentujemy halibutowe kąski w ziołowym cieście w sosie słodko-kwaśnym. W tej intrygującej kompozycji smakowej oprócz orientalnych smaków wyczujesz jasne piwo! Pozostając w tematyce przekąsek, godna spróbowania jest ryba amur. Przepisy Kuchni Lidla i w tym wypadku nie zawodzą. Na naszej platformie znajdziesz m.in. opis przygotowania pikantnych frytek z amura z ostrą mieloną papryką.
Kolejne fascynujące propozycje Kuchni Lidla to przepisy na rybę zębacza. To gatunek spokrewniony z okoniem, który występuje przede wszystkim w zimnych wodach Oceanu Atlantyckiego, chociaż pływa również w Bałtyku. Prosty, ale bardzo smaczny sposób jej podania, opisuje przepis na rybę zębacza w limonkowej marynacie. Inna propozycja podania tej ryby to filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce. To pyszny i smaczny obiad gotowy zaledwie w pół godziny!
To oczywiście tylko wybrane przykłady spośród setek propozycji serwowania ryb według Kuchni Lidla. Zarówno wtedy, gdy poszukujesz propozycji tradycyjnych, jak wtedy, gdy pociągają Cię niecodzienne pomysły – jak przepisy na rybę karmazyna czy przepisy na rybę miętusa – znajdziesz coś dostosowanego do swoich preferencji!
Ryby – przepisy na każdy dzień
Jeśli chodzi o ryby, przepisy Kuchni Lidla zdają egzamin w wielu sytuacjach. Ryby z powodzeniem możesz podać na obiad, ale również jako przekąskę czy przystawkę, przygotowując np. ryby w galarecie czy w occie. Nie od dziś wiadomo, że przepisy z rybą cieszą się wielką popularnością w okresie poprzedzającym Wigilię. Tak naprawdę nieważne jednak kiedy, ale jak je przyrządzasz. Zdecydowanie polecamy przepisy na ryby pieczone i przygotowywane na parze. Przy czym pierwsza opcja daje znacznie większe możliwości. Przez cały rok możesz więc zajadać ryby z piekarnika, a w sezonie letnim cieszyć się smakiem ryb z grilla. Inspiracji na przepisy na dania z rybą szukaj, jak zwykle, w niezawodnej Kuchni Lidla.
Co do ryby na obiad?
Skoro interesują Cię przepisy na ryby, z pewnością wiesz, że lubi ona towarzystwo dodatków takich jak sosy czy surówki i sałatki. Zanim jednak je dobierzesz, przemyśl dobrze, jaka panierka będzie najbardziej pasować do ryby, którą zamierzasz serwować. Czy w tym konkretnym przypadku otoczyć rybę w jajku, mące lub bułce tartej? A może warto wykorzystać nieco bardziej oryginalne pomysły, inspirując się poniższymi przepisami na ryby na obiad Kuchni Lidla?
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- karp w migdałach
- dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Rzecz jasna, gdy chodzi o przepisy na ryby na obiad, istotny jest również sos, którego użyjesz do dania. Możesz oczywiście skorzystać z gotowych propozycji – produktów, które kupisz w każdym sklepie, ale o wiele lepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie sosu. O tym, jaki sos i jaka surówka będą najlepiej pasować do ryby, poczytasz w przepisach na ryby na obiad, a więc we wskazówkach i poradach Kuchni Lidla. Sprawdź je koniecznie!
Poznaj najlepsze metody marynowania, grillowania, pieczenia i smażenia ryb z Kuchnią Lidla!
Która z metod przyrządzania ryb jest najlepsza? Na to pytanie nie tak łatwo znaleźć odpowiedź. W Kuchni Lidla czekają przecież zarówno intrygujące przepisy na ryby z piekarnika, jak i ryby smażone, gotowane, a nawet przepisy na ryby w occie. Każda z opcji zapewnia niepowtarzalne doznania smakowe. Zwłaszcza że każdy przepis przedstawiony na platformie opracował specjalista mistrzowskiej klasy – to gwarancja niepowtarzalnego smaku. Najwyższej jakości są zarówno przygotowane zgodnie z naszymi poradami morskie specjały, jak i sosy do ryby. Przepisy są kompletne w każdym detalu!
A skoro mowa o marynowaniu, w Kuchni Lidla znajdziesz przepisy w marynacie musztardowej, limonkowej czy śmietanowej, jak również niebanalne marynaty orientalne, słodko-kwaśne. Podobne zróżnicowanie zaskoczy Cię, gdy postanowisz poznać przepisy na ryby z piekarnika. Wśród nich znajdują się znane i popularne ryby – jak pstrągi, łososie czy dorsze – skąpane w pysznej marynacie, ale też ekscytujące propozycje jak ryby faszerowane cytryną czy pieczone w solnej skorupce. Czekają na Ciebie pomysły na wystawne rybne uczty (jak dorada faszerowana pastą pomidorową z ryżem i ogórkiem), ale i przepisy na ryby lekkostrawne (jak filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce).
Przepyszne ryby smażone w Kuchni Lidla reprezentują m.in. sandacze, karpie, dorsze i pstrągi. Wśród przepisów znajdziesz np. pomysły na paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym, burgery rybne z sałatką colesław czy rybne kotlety mielone. Proponowane przez nas sosy do ryby czynią każdą z inspiracji oryginalną i wartą bliższego poznania! Poszukując przepisów na ryby lekkostrawne, poświęć chwilę rybom grillowanym – np. doradzie z ananasem czy szaszłykom z łososiem. A jeśli do Twoich kubków smakowych przemawiają głównie ryby w occie, przepis, który pokochasz to klopsy z dorsza w zalewie.
Ponadto testując perełki kulinarne zgromadzone w Kuchni Lidla, poznasz najlepsze metody serwowania ryb. Dzięki nim już zawsze przyrządzisz pyszny i pożywny posiłek. Dla siebie, dla swoich bliskich i znajomych. Przygotuj się na wspaniałą ucztę dla zmysłów!