Ryby
Czy ryby są zdrowe?
Każdy, kto zadaje sobie pytanie, czy ryby są zdrowe, nie powinien mieć żadnych wątpliwości, że warto je spożywać. Dzięki zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz łatwo przyswajalnego białka ryby to naprawdę godna polecenia propozycja obiadu czy kolacji. Jakie ryby są więc najzdrowsze? Najlepiej wybierać łososia, dorsza, pstrąga lub szprota.
Ryby – przepisy na każdy dzień
Ryby z powodzeniem możecie podać na obiad, ale również jako przekąskę czy przystawkę, przygotowując np. ryby w galarecie czy w occie. Nie od dziś wiadomo, że ryby są też główną potrawą serwowaną na Wigilię. Tak naprawdę nieważne jednak kiedy, ale w jaki sposób je przyrządzicie. Zdecydowanie polecamy ryby pieczone i przygotowywane na parze. Przy czym pierwsza opcja daje znacznie większe możliwości. Przez cały rok można więc zajadać ryby z piekarnika, a w sezonie letnim cieszyć się smakiem ryb z grilla. Inspiracji na dania rybne szukajcie, jak zwykle, w niezawodnej Kuchni Lidla. Tylko spójrzcie!
Ryby – przepisy
- chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- pieczona ryba po grecku
- risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- zupa rybna
Jak widać, wśród przepisów Lidla nie zabrakło pomysłów na ryby z warzywami czy z ananasem. Swoje stałe miejsce zajmuje także popularny i dość powszechny w polskiej kuchni przepis na ryby po grecku. Z takiej potrawy w szczególności ucieszą się osoby, które preferują spożywanie ryb bez ości. Jeśli więc należycie do tego grona, to pamiętajcie, że ości unikniecie również, wybierając ryby w zalewie octowej, a jeszcze prościej i wygodniej, kupując filety rybne.
Co do ryby na obiad?
Ryba lubi towarzystwo dodatków, takich jak sosy czy surówki i sałatki. Zanim jednak je dobierzecie, to przemyślcie dobrze, jaka panierka będzie najbardziej pasować do ryby, którą zamierzacie serwować. Czy w tym konkretnym przypadku otoczycie rybę w jajku, mące lub bułce tartej? A może warto wykorzystać nieco bardziej oryginalne pomysły, inspirując się poniższymi przepisami Kuchni Lidla:
- świąteczny karp w ziołowej panierce
- karp w migdałach
- dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
- zapiekanka z tuńczykiem w panierce z nachosów
Istotny jest również sos, którego użyjecie do ryby. Można oczywiście skorzystać z gotowych propozycji – produktów, które kupicie w każdym sklepie, ale o wiele lepszym wyborem będzie samodzielne przygotowanie sosu. O tym, jaki sos i jaka surówka będą najlepiej pasować do ryby, poczytacie we wskazówkach i poradach Kuchni Lidla. Sprawdźcie koniecznie!
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!


Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!


3 dania grillowane w folii: łosoś, szparagi i młode ziemniaki
Szukasz całkiem nowych, prostych pomysłów na dania z grilla? Sprawdź, co w tym sezonie trafiło do wiosennego menu Karola – i wrzuć coś pysznego na ruszt!


Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Ryba z frytkami
Klasyka w brytyjskim stylu, czyli ryba i frytki w chrupiącym duecie! Karol sięga po dorsza i bataty, by przygotować proste i szybkie obiadowe danie dla całej rodziny!


Łosoś z salsą z tamarillo i mango
Grillowany łosoś w owocowej salsie to prawdziwa uczta dla podniebienia! Wykorzystaj przepis Darii na specjalną okazję!


Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!


Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?


Domowe paluszki rybne z dipem jogurtowo-ogórkowym
Paluszki rybne podane z orzeźwiającym ogórkowym dipem podbiją dziecięce podniebienia, a dorosłym przypomną smak wakacji. Koniecznie sprawdź, jak chrupią!


Burgery rybne z sałatką coleslaw
Wypłyń na pełne morze smaków z przepisem Karola! Burgery rybne z sałatką coleslaw to świetny pomysł na szybki obiad lub imprezową przekąskę.


Makaron z łososiem
Makaron z łososiem to różnorodność smaków, tekstur i składników. Stwórz lekkie danie z nutą orientu według pomysłu Darii!

