
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- wałek do ciasta
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODGRZEWAMY MLEKO
Mleko podgrzewamy w pojemniku miksującym termorobota MC Smart, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 40°C / czas: 2 minuty.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Do podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy za pomocą kopystki, przykrywamy pokrywą i zostawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
WSKAZÓWKA! Świeże drożdże możemy swobodnie wymienić na 7 g drożdży suchych.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Kiedy drożdże zaczną pracować, do pojemnika miksującego dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy, używając programu ugniatanie / miękkie ciasto / czas: 2 minuty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NADZIENIA
Koperek dość drobno siekamy, a jajko bełtamy.
KROK 5: NADZIEWAMY CIASTO
Łososia kroimy w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Następnie rozsmarowujemy na nim ser gorgonzola z mascarpone, na jednym z dłuższych boków zostawiając ok. 2 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto oprószamy koperkiem i układamy na nim płaty wędzonego łososia.
KROK 6: ZAWIJAMY I ZAPLATAMY CIASTO
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby ciastem pozostawionym bez nadzienia skleić rulon. Rulon nacinamy wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm od góry i rozkładamy tak, aby pokazało się nadzienie. Obie części ciasta zaplatamy w warkocz i następnie sklejamy w wieniec. Gotowy wieniec przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
KROK 7: PIECZEMY WIENIEC
Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wieniec przed podaniem delikatnie studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Fit makaron à la carbonara
- Makaron z sosem amatriciana i guanciale
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Suflet czekoladowy
- Młode ziemniaki z grilla w boczku
- Spaghetti napoli – przepis
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Angielskie śniadanie — przepis
- Placuszki z kaszy manny
- Tiramisu pistacjowe z truskawkami
- Szaszłyki z piekarnika
- Frytki z batatów
- Croque madame
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Gnocchi własnej roboty
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
16 dni temu
Zrobiłam to się wypowiem ;) Wieniec jest bardzo prosty a jednocześnie smaczny i efektowny! Nie rozumiem dlaczego jest zaklasyfikowany jako danie świąteczne. Nie pasuje mi do świąt. Może dlatego ludzie go omijają a szkoda! Ten przepis zostaje ze mną na dłużej. Ja użyłam sera gorgonzola bez dodatków, posypałam uprażonymi wcześniej orzechami. Przepis genialny ale czegoś mi jeszcze brakowało. Coś bym dodała tylko nie wiem co :D Może macie jakieś pomysły? Może jakiś dip do tego? Może zabrakło mascarpone?
odpowiedz
14 dni temu
Nam bardzo smakował bez niczego, ale faktycznie mogła to być zasługa mascarpone. Jak chodzi o dodatki, z pewnością sprawdzi się klasyk w postaci sosu czosnkowego lub śmietanowego (może z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/sos-smietanowy-trafiony-wybor-do-przeroznych-dan). Jeśli lubisz bardziej eksperymentalne połączenia smakowe, całkiem nieźle sprawdzi się sos żurawinowy z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/haluszki-z-wedzonymi-serkami-i-sosem-zurawinowym