Wieniec drożdżowy z łososiem i mascarpone z gorgonzolą

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • wałek do ciasta
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temp. 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODGRZEWAMY MLEKO

Mleko podgrzewamy w pojemniku miksującym termorobota MC Smart, wykorzystując program gotowanie wg własnych ustawień / temperatura: 40°C / czas: 2 minuty.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do podgrzanego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Całość mieszamy za pomocą kopystki, przykrywamy pokrywą i zostawiamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

WSKAZÓWKA! Świeże drożdże możemy swobodnie wymienić na 7 g drożdży suchych.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Kiedy drożdże zaczną pracować, do pojemnika miksującego dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól. Ciasto wyrabiamy, używając programu ugniatanie / miękkie ciasto / czas: 2 minuty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NADZIENIA

Koperek dość drobno siekamy, a jajko bełtamy.

KROK 5: NADZIEWAMY CIASTO

Łososia kroimy w cienkie plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 4 mm. Następnie rozsmarowujemy na nim ser gorgonzola z mascarpone, na jednym z dłuższych boków zostawiając ok. 2 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto oprószamy koperkiem i układamy na nim płaty wędzonego łososia.

KROK 6: ZAWIJAMY I ZAPLATAMY CIASTO

Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku tak, aby ciastem pozostawionym bez nadzienia skleić rulon. Rulon nacinamy wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm od góry i rozkładamy tak, aby pokazało się nadzienie. Obie części ciasta zaplatamy w warkocz i następnie sklejamy w wieniec. Gotowy wieniec przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.

KROK 7: PIECZEMY WIENIEC

Wyrośnięte ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C. Wieniec przed podaniem delikatnie studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Natalii Natalii
    1 dzień temu
    Zrobiłam to się wypowiem ;) Wieniec jest bardzo prosty a jednocześnie smaczny i efektowny! Nie rozumiem dlaczego jest zaklasyfikowany jako danie świąteczne. Nie pasuje mi do świąt. Może dlatego ludzie go omijają a szkoda! Ten przepis zostaje ze mną na dłużej. Ja użyłam sera gorgonzola bez dodatków, posypałam uprażonymi wcześniej orzechami. Przepis genialny ale czegoś mi jeszcze brakowało. Coś bym dodała tylko nie wiem co :D Może macie jakieś pomysły? Może jakiś dip do tego? Może zabrakło mascarpone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    7 godzin temu
    Nam bardzo smakował bez niczego, ale faktycznie mogła to być zasługa mascarpone. Jak chodzi o dodatki, z pewnością sprawdzi się klasyk w postaci sosu czosnkowego lub śmietanowego (może z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/sos-smietanowy-trafiony-wybor-do-przeroznych-dan). Jeśli lubisz bardziej eksperymentalne połączenia smakowe, całkiem nieźle sprawdzi się sos żurawinowy z tego przepisu: https://kuchnialidla.pl/haluszki-z-wedzonymi-serkami-i-sosem-zurawinowym

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!