Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- łyżkę cedzakową
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki (najlepiej mączyste) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Wodę, którą odciśniesz, odstaw na ok. 10-15 minut i zostaw na później – zgromadzona na dnie miski skrobia przyda się przy robieniu ciasta.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA HALUSZKI
Odciśnięte ziemniaki doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Następnie dodajemy do nich jajka i dokładnie mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce, aż ciasto nabierze konsystencji zbliżonej do gęstej, kwaśnej śmietany. Wtedy do ciasta dodajemy skrobię i całość ponownie dokładnie mieszamy.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY
Do miski dodajemy dżem żurawinowy, musztardę, sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do sosu powoli, cały czas mieszając, wlewamy olej. Pietruszkę bardzo drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Mieszamy.
WSKAZÓWKA! Ilość soku z cytryny najlepiej dostosować do słodyczy dżemu i dodawać go do smaku.
KROK 3: GOTUJEMY HALUSZKI
W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej łyżką ciasto na kluski. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy łyżką cedzakową.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KLUSEK
Wędzone serki górskie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek rozgniatamy, a pietruszkę drobno siekamy.
KROK 5: SMAŻYMY HALUSZKI
Ugotowane kluski smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony. Jeszcze na patelni oprószamy je większością startych serków górskich, całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pietruszkę i rozgnieciony ząbek czosnku i ponownie mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY KLUSKI
Na talerze wykładamy sos. Układamy na nim haluszki i oprószamy je pozostałym startym serem. Kluski podajemy jeszcze gorące.
Zobacz podobne
przepisy
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.
Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!
Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
379 dni temu
Paskudny sos. Totalne nieporozumienie smakowe. Kolejna dobra nauczka czemu nie brać przepisów z randomowej strony internetowej/reklamy na yt tworzonej pod marketing produktów.
odpowiedz