zobacz film Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • łyżkę cedzakową

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki (najlepiej mączyste) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odciśnij z nadmiaru wody. Wodę, którą odciśniesz, odstaw na ok. 10-15 minut i zostaw na później – zgromadzona na dnie miski skrobia przyda się przy robieniu ciasta.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA HALUSZKI

Odciśnięte ziemniaki doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Następnie dodajemy do nich jajka i dokładnie mieszamy. Mąkę dodajemy po jednej łyżce, aż ciasto nabierze konsystencji zbliżonej do gęstej, kwaśnej śmietany. Wtedy do ciasta dodajemy skrobię i całość ponownie dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS ŻURAWINOWY

Do miski dodajemy dżem żurawinowy, musztardę, sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do sosu powoli, cały czas mieszając, wlewamy olej. Pietruszkę bardzo drobno siekamy i także dodajemy do sosu. Mieszamy.

WSKAZÓWKA! Ilość soku z cytryny najlepiej dostosować do słodyczy dżemu i dodawać go do smaku.

KROK 3: GOTUJEMY HALUSZKI

W garnku zagotowujemy wodę i wkładamy do niej łyżką ciasto na kluski. Gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię i wyciągamy łyżką cedzakową.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO KLUSEK

Wędzone serki górskie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek rozgniatamy, a pietruszkę drobno siekamy.

KROK 5: SMAŻYMY HALUSZKI

Ugotowane kluski smażymy na rozgrzanym oleju, aż zarumienią się z każdej strony. Jeszcze na patelni oprószamy je większością startych serków górskich, całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy pietruszkę i rozgnieciony ząbek czosnku i ponownie mieszamy.

KROK 6: PODAJEMY KLUSKI

Na talerze wykładamy sos. Układamy na nim haluszki i oprószamy je pozostałym startym serem. Kluski podajemy jeszcze gorące.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    379 dni temu
    Paskudny sos. Totalne nieporozumienie smakowe. Kolejna dobra nauczka czemu nie brać przepisów z randomowej strony internetowej/reklamy na yt tworzonej pod marketing produktów.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!