Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • praskę

Krok 1: Gotujemy kluski śląskie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Krok 2: Przygotowujemy jarmuż

Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    297 dni temu
    Kluski śląskie nie powinny mieć dziurki.

    odpowiedz

  • Agunia Agunia
    188 dni temu
    No, drogi "Gościu" -właśnie cały urok klusek śląskich tkwi w tych dziurkach, żeby sosik wszelaki mógł się w nich zagłębić :). A tak z innej beczki -jestem ze Śląska i same kluski robię bez przepisu, z głowy, ale bardzo dziękuję Panu Okrasie za ten przepis na rewelacyjne połączenie klusek z jarmuzem. Uwielbiam to danie 😄

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram