Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • praskę

Krok 1: Gotujemy kluski śląskie

Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Krok 2: Przygotowujemy jarmuż

Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    2787 dni temu
    Kluski śląskie nie powinny mieć dziurki.

    odpowiedz

  • Agunia Agunia
    2678 dni temu
    No, drogi "Gościu" -właśnie cały urok klusek śląskich tkwi w tych dziurkach, żeby sosik wszelaki mógł się w nich zagłębić :). A tak z innej beczki -jestem ze Śląska i same kluski robię bez przepisu, z głowy, ale bardzo dziękuję Panu Okrasie za ten przepis na rewelacyjne połączenie klusek z jarmuzem. Uwielbiam to danie 😄

Kluski śląskie – klasyczne danie w nowym wydaniu

Nie musisz pochodzić ze Śląska, żeby kochać kluski śląskie. Szczególnie w tak smakowitym wydaniu jak to polecane przez Kuchnię Lidla! Polecany przepis to mistrzowska kompozycja smakowa dla fanów klusek… i nie tylko! Nasza propozycja brzmi następująco: klasyczne kluski po śląsku zestaw z pstrągiem oraz świeżym jarmużem. Jakby tego było mało, polecane śląskie kluski czyni jeszcze pyszniejszymi szczypior cebuli oraz ostra papryczka. Czy chcesz jak najprędzej zająć się przepisem na nasze kluski śląskie z pstrągiem? Doskonale – jego realizacja zajmie Ci około godziny. Czy to trudny przepis? Zaliczamy go do grona tych o umiarkowanym stopniu trudności. A zatem nie jest zarezerwowany wyłącznie dla kuchennych orłów! Za chwilę omówimy krok po kroku, jak powstają kluski ziemniaczane Kuchni Lidla. Zanim jednak do tego przejdziemy, powiedzmy coś o pięknej tradycji klusek śląskich.

Jak możemy wyczytać w różnych źródłach, kluski śląskie stanowiły naturalną odpowiedź na potrzeby żywieniowe Ślązaków oraz rozpowszechnienie się w Europie nowego taniego źródła kalorii – ziemniaków. Warzywa te okazały się nie tylko bardzo pożywne i łatwe w uprawie, ale też uniwersalne. Nie tylko sprawdzały się doskonale jako dodatek do różnego rodzaju potraw, mięsnych, rybnych czy zup, ale też jako baza dla wielu ciekawych potraw, takich jak placki, pyzy czy kluski, które szybko zyskały na Śląsku bardzo dużą popularność. Dla wielu rodzin ziemniaczane kluski stały się sztandarowym daniem oraz laboratorium eksperymentów kulinarnych. Najbardziej klasyczne towarzystwo dla śląskich klusek to rolady wołowe i modra kapusta (tzw. czarny łobiod). Mimochodem dodajmy, że niezawodny przepis na roladę śląską z kluskami i modrą kapustą czeka w naszym katalogu! Kluski zwyczajowo serwowane są też z sosem grzybowym i grzybami czy mięsnym (także w gulaszu). Uwaga – śląskim zwyczajem podawaj zawsze nieparzystą liczbę klusek – to już niebawem przyniesie Ci bogactwo i szczęście!

Nasz przepis na kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem to zatem tradycja połączona z kreatywnością – czy wyobrażasz sobie lepszy duet? Przyjrzyjmy się przepisowi przygotowanemu przez naszego eksperta Karola Okrasę!

Z czym jeść kluski śląskie?   

Pisaliśmy już, co do klusek śląskich podaje się najczęściej – rolady mięsne, kapustę modrą i różne sosy. Z czym kluski śląskie możesz jednak połączyć, jeśli szukasz dodatkowych inspiracji? Pomyśl o grzybach – kurkach, pieczarkach, albo mieszance grzybów leśnych. Kluski śląskie dogadają się też z kurczakiem, kaczką czy indykiem. Wracając do kapusty – kluski śląskie smakują świetnie nie tylko z modrą, ale też białą. I to w każdej postaci – z surową podsmażoną czy kiszoną. Uwaga – jeśli poszukujesz nieco bardziej niestandardowych odpowiedzi w temacie, z czym kluski śląskie podawać, pomyśl też o możliwości serwowania ich na słodko. Z jakimi składnikami tworzą udane połączenia? Choćby z cukrem, śmietaną i cynamonem. Albo też z owocami!

Jak się robi kluski śląskie? To łatwiejsze, niż myślisz

W naszym poradniku, jak się robi kluski śląskie, znajdziesz szczegółowy opis przygotowania tych ziemniaczanych przysmaków. Wszystko zaczyna się oczywiście od odpowiedniego przygotowania gwiazd tej potrawy, a więc ziemniaków. Po przetarciu ich przez praskę musisz połączyć je z jajami, mąką i przyprawami, tworząc ziemniaczaną masę. Jak się robi kluski śląskie z tejże masy? Jak możesz przeczytać, wystarczy, że przekształcisz ją w kulki z dziurką.

Jak gotować kluski śląskie? Wyjaśniamy

Zastanawiasz się teraz, jak gotować kluski śląskie? Zgodnie z naszym przepisem musisz po prostu podgotować je w osolonej wodzie. Dlaczego około dwóch minut? Otóż będziesz mieć pewność, że kluski są gotowe wtedy, gdy wypłyną na wierzch! Wtedy po prostu odłów je za pomocą łyżki cedzakowej. Uwaga – jeszcze jedna wskazówka związana z tym, jak gotować kluski śląskie. Wrzucaj kluski do garnka partiami, aby zbyt gwałtownie nie obniżyć temperatury wody i ich nie posklejać!

Jak przygotować jarmuż do klusek śląskich?

Przygotowanie klusek śląskich to jedno – do stworzenia naszej potrawy musisz jednak wykorzystać również odpowiednio obrobiony i doprawiony jarmuż. Od czego zacząć? Drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem podsmaż, a następnie dodaj do nich śmietanę rozcieńczoną wodą. Wszystko gotuj na niewielkim ogniu, pamiętaj o doprawieniu mieszanki wspomnianymi przyprawami. Wtedy możesz dodać kapary i rozdrobniony jarmuż. Postaw na świeże liście jarmużu. Wprawnym ruchem oderwij je od łodygi. Możesz również posłużyć się nożem. Teraz po prostu porwij liście na mniejsze części. Uwaga – pamiętaj, aby wcześniej dokładnie je oczyścić! Jakie są dalsze kroki? Jarmuż i kapary duś na patelni przez kilka minut. Po tym czasie zaszczyć je towarzystwem klusek śląskich. Nie zapominaj o jeszcze jednym składniku naszej potrawy – wędzonym pstrągu. On wędruje na talerz, na którym wcześniej umieścisz kluski z jarmużem. W związku z tym, jak przygotować kluski śląskie z jarmużem i pstrągiem pozostało Ci już tylko jedno – ozdobienie całej potrawy. W naszym przepisie radzimy, żebyś do tego celu wykorzystał szczypior, chilli i skórkę z cytryny. A co, jeśli poszukujesz innych opcji? W takim razie możesz zdecydować się np. na sos śmietanowo-chrzanowy, masło ziołowe, szpinak lub groszek.

Czy można mrozić kluski śląskie?          

Oczywiście! Dzięki temu będziesz w stanie nacieszyć się ich smakiem, kiedy tylko zechcesz. Mimo że odpowiedź na pytanie, czy kluski śląskie można mrozić, jest jednoznacznie pozytywna, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przed zamrożeniem kluski ugotuj i ostudź. Zadbaj o to, by nie ociekały wodą. Mrożenie przebiega dwuetapowo. Najpierw włóż je na kilka godzin do zamrażarki na tacce (ważne, by kluski śląskie się ze sobą nie skleiły). Po tym czasie może je wyciągnąć, włożyć do pojemnika lub woreczka i ponownie wysłać na spotkanie z chłodem. Zamrożone w ten sposób kluski śląskie będziesz w stanie przechowywać nawet przez 3 miesiące.

Wiesz już, czy można mrozić kluski śląskie. A jak je rozmrażać? Najlepiej we wrzątku, w garnku, albo na patelni. Możesz oczywiście też najpierw rozmrozić je w garnku, a później podsmażyć!

Mamy nadzieję, że nasze kluski śląskie z jarmużem i pstrągiem przypadły Ci do gustu. Jeśli przepadasz za kluskami ziemniaczanymi, sprawdź też kilka innych naszych pomysłów kulinarnych. Polecamy m.in. oryginalne kluski z makiem, których smak wzbogacają migdały, orzechy włoskie, rodzynki i miód, oraz kluski ziemniaczane z sosem grzybowym. Jeśli przepadasz za dziczyzną, poznaj gulasz z sarny z kluskami śląskimi. Odkrywca i odkrywczyni, którzy podczas poznawania świata klusek za nic będą mieli granice, z pewnością ucieszą się, realizując przepis na kluski francuskie z sosem szpinakowym. Albo po prostu postaw na szare kluski z przepisu Karola Okrasy! Gdybyś jednak poszukiwała lub poszukiwał doprawdy niecodziennej wariacji na temat klusek śląskich, wybierz kopytka z batatów Kingi Paruzel!

Przygotuj mistrzowskie kluski śląskie razem z Kuchnią Lidla. A potem zerknij na inne nasze wypróbowane przepisy na kluski. I to nie tylko śląskie!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!