Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę
Krok 1: Gotujemy kluski śląskie
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Krok 2: Przygotowujemy jarmuż
Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.
Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sosie curry
- Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
- Kluski z makiem
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Placuszki ziemniaczane
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Oliwa bazyliowa
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Wegański awokado burger
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Słodka pizza owocowa
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Chili sin carne con tofu
- Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Indyk caprese
- Masło kasztanowe
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Rolada cytrynowa
- 2 sposoby na kaczkę i mandarynki
- Pizza z czekoladą
- Papiloty z dorsza
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
2763 dni temu
Kluski śląskie nie powinny mieć dziurki.
odpowiedz
2654 dni temu
No, drogi "Gościu" -właśnie cały urok klusek śląskich tkwi w tych dziurkach, żeby sosik wszelaki mógł się w nich zagłębić :). A tak z innej beczki -jestem ze Śląska i same kluski robię bez przepisu, z głowy, ale bardzo dziękuję Panu Okrasie za ten przepis na rewelacyjne połączenie klusek z jarmuzem. Uwielbiam to danie 😄