![Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a27ce0293382-c8dd3ed6f366-13 ZIEMNIAK_kluski_slaskie_z_jarmuzem_i_pstragiem_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- praskę
Krok 1: Gotujemy kluski śląskie
Ziemniaki myjemy i gotujemy w skórce do miękkości, następnie studzimy. Obieramy i przecieramy przez praskę. Dodajemy jaja i mąkę ziemniaczaną, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Formujemy małe kuleczki z dziurką – używamy do tego mąki pszennej, by ciasto się nie kleiło. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.
Krok 2: Przygotowujemy jarmuż
Czosnek i cebulkę dymkę drobno kroimy. Przesmażamy na oleju. Dodajemy śmietankę rozrobioną 150 ml wody. Gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku posiekaną papryczką chili i odrobiną startej skórki z cytryny. Dodajemy kapary i porwany na kawałki jarmuż. Dusimy na małym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy kluski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kluski z jarmużem wykładamy na talerz i dodajemy wędzonego pstrąga, dekorujemy szczypiorem, chili i skórką otartą z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Śliwki sprawdzą się idealnie także w formie zupy. Przygotuj ją z prostymi kluskami z semoliny.
![Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7d0d6f6d07d0-c3789f4e65e2-Pflaumensuppe.webp)
Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!
![Kluski z makiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/00399d4763a0-e8632380c9-kluski z makiem.webp)
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
![Pierogi z kapustą i grzybami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/93d7e5821dce-c3b4fa2f21-Pierogi_z_kapusta_i_grzybami_PL_13454_KW_47_S151829_960x540.webp)
Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara
Makaronowe muszle i sos z pieczonym czosnkiem, czyli pyszna i prosta wariacja na temat klasycznej włoskiej carbonary.
![Makaron lumaconi według Okrasy z sosem alla carbonara](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/fa814af4012e-80d01c6f66-Okrasa-LUMACONI_KW43_13456_S_144175_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łosoś w sosie curry
- Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
- Kluski z makiem
- Ciasteczka z serem i borówkami
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Placuszki ziemniaczane
- Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
- Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
- Gulasz z sarny z kluskami śląskimi
- Oliwa bazyliowa
- Curry z quinoa, jarmużem i tofu
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Wegański awokado burger
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
- Słodka pizza owocowa
- Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą
- Chili sin carne con tofu
- Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Indyk caprese
- Masło kasztanowe
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Rolada cytrynowa
- 2 sposoby na kaczkę i mandarynki
- Pizza z czekoladą
- Papiloty z dorsza
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
Komentarze (2)
2646 dni temu
Kluski śląskie nie powinny mieć dziurki.
odpowiedz
2537 dni temu
No, drogi "Gościu" -właśnie cały urok klusek śląskich tkwi w tych dziurkach, żeby sosik wszelaki mógł się w nich zagłębić :). A tak z innej beczki -jestem ze Śląska i same kluski robię bez przepisu, z głowy, ale bardzo dziękuję Panu Okrasie za ten przepis na rewelacyjne połączenie klusek z jarmuzem. Uwielbiam to danie 😄