 
            
        Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia była w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzej, aby było letnie.
Sposób przygotowania:
KLUSKI ZIEMNIACZANE
KROK 1: PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW
Wlać do pojemnika miksującego 500 ml zimnej wody. Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić, włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.
Wyjąć wkład z ziemniakami, wylać wodę z pojemnika miksującego. Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego i zostawić w nim przez 10 minut, żeby odparowały.
KROK 2: WYRABIANIE CIASTA
Do ziemniaków dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża gałki muszkatołowej, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie. Następnie przełożyć ciasto do miski i odstawić na 10 minut. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 3: FORMOWANIE KLUSEK
Z ciasta kartoflanego odcinać łyżeczką kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć z nich wałeczki na posypanej mąką stolnicy; na środku powinny być one grubsze i powinny się zwężać na końcach.
KROK 4: GOTOWANIE KLUSEK NA PARZE
Włożyć kluski do głębokiego i do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, wkłady do gotowania zamknąć, umieścić cały zestaw na pojemniku. Gotować kluski, ustawiwszy program gotowanie na parze.
Zdjąć zestaw do gotowania na parze i odstawić. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać.
SOS GRZYBOWY
KROK 1: KROJENIE I ROZDRABNIANIE GRZYBÓW I WARZYW
Boczniaki mikołajowe, pieczarki i boczniaki ostrygowe oczyścić, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Pietruszkę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki. Cebulę obrać, przepołowić. Pietruszkę z cebulą włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 7. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE SOSU
Do składników w pojemniku dodać pokrojone na kawałki masło i kostki boczku. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.
Dodać grzyby i smażyć je (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie. Dodać śmietanę o temperaturze pokojowej i letni bulion, gotować sos (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 minut/prędkość 1/100°C.
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody, wlać przez otwór w pokrywie i gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/3 minuty/prędkość 1/100°C.
Sos grzybowy przyprawić solą i pieprzem. Mieszać z przyprawami (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 1.
SMAŻENIE I PODANIE KLUSEK
Łodyżki tymianku umyć, otrząsnąć z wody. Na patelni podgrzać masło z olejem roślinnym i łodyżkami tymianku. Kluski smażyć na tym tłuszczu, aż się zrumienią.
Kluski ziemniaczane razem z sosem grzybowym nałożyć na talerze i od razu podać na stół.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Klasyczna sałatka grecka
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Piernik świąteczny
- Przekąski sylwestrowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
  
				
				 
				
				 
				
				 
				
				 
    
Komentarze (0)