Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart

Przygotuj wcześniej:

Śmietanę wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia była w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzej, aby było letnie.

Sposób przygotowania:

KLUSKI ZIEMNIACZANE

KROK 1: PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW

Wlać do pojemnika miksującego 500 ml zimnej wody. Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić, włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.

Wyjąć wkład z ziemniakami, wylać wodę z pojemnika miksującego. Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego i zostawić w nim przez 10 minut, żeby odparowały.

KROK 2: WYRABIANIE CIASTA

Do ziemniaków dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża gałki muszkatołowej, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie. Następnie przełożyć ciasto do miski i odstawić na 10 minut. Umyć pojemnik miksujący.

KROK 3: FORMOWANIE KLUSEK

Z ciasta kartoflanego odcinać łyżeczką kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć z nich wałeczki na posypanej mąką stolnicy; na środku powinny być one grubsze i powinny się zwężać na końcach.

KROK 4: GOTOWANIE KLUSEK NA PARZE

Włożyć kluski do głębokiego i do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, wkłady do gotowania zamknąć, umieścić cały zestaw na pojemniku. Gotować kluski, ustawiwszy program gotowanie na parze.

Zdjąć zestaw do gotowania na parze i odstawić. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać.

SOS GRZYBOWY

KROK 1: KROJENIE I ROZDRABNIANIE GRZYBÓW I WARZYW

Boczniaki mikołajowe, pieczarki i boczniaki ostrygowe oczyścić, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Pietruszkę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki. Cebulę obrać, przepołowić. Pietruszkę z cebulą włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 7. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE SOSU

Do składników w pojemniku dodać pokrojone na kawałki masło i kostki boczku. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.

Dodać grzyby i smażyć je (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie. Dodać śmietanę o temperaturze pokojowej i letni bulion, gotować sos (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 minut/prędkość 1/100°C.

Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody, wlać przez otwór w pokrywie i gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/3 minuty/prędkość 1/100°C.

Sos grzybowy przyprawić solą i pieprzem. Mieszać z przyprawami (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 1.

SMAŻENIE I PODANIE KLUSEK

Łodyżki tymianku umyć, otrząsnąć z wody. Na patelni podgrzać masło z olejem roślinnym i łodyżkami tymianku. Kluski smażyć na tym tłuszczu, aż się zrumienią.

Kluski ziemniaczane razem z sosem grzybowym nałożyć na talerze i od razu podać na stół.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!