![Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b372434080e5-fd98643dfb8f-kw49-2022-kluski-ziemniaczane-z-sosem-grzybowym.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Przygotuj wcześniej:
Śmietanę wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia była w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzej, aby było letnie.
Sposób przygotowania:
KLUSKI ZIEMNIACZANE
KROK 1: PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKÓW
Wlać do pojemnika miksującego 500 ml zimnej wody. Ziemniaki obrać, umyć, przepołowić, włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.
Wyjąć wkład z ziemniakami, wylać wodę z pojemnika miksującego. Ziemniaki włożyć do pojemnika miksującego i zostawić w nim przez 10 minut, żeby odparowały.
KROK 2: WYRABIANIE CIASTA
Do ziemniaków dodać mąkę, skrobię ziemniaczaną, żółtko, 1 łyżeczkę soli i 1 czubek noża gałki muszkatołowej, mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program ugniatanie. Następnie przełożyć ciasto do miski i odstawić na 10 minut. Umyć pojemnik miksujący.
KROK 3: FORMOWANIE KLUSEK
Z ciasta kartoflanego odcinać łyżeczką kawałki wielkości orzecha włoskiego, utoczyć z nich wałeczki na posypanej mąką stolnicy; na środku powinny być one grubsze i powinny się zwężać na końcach.
KROK 4: GOTOWANIE KLUSEK NA PARZE
Włożyć kluski do głębokiego i do płytkiego wkładu do gotowania na parze. Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, wkłady do gotowania zamknąć, umieścić cały zestaw na pojemniku. Gotować kluski, ustawiwszy program gotowanie na parze.
Zdjąć zestaw do gotowania na parze i odstawić. Pojemnik miksujący opróżnić i opłukać.
SOS GRZYBOWY
KROK 1: KROJENIE I ROZDRABNIANIE GRZYBÓW I WARZYW
Boczniaki mikołajowe, pieczarki i boczniaki ostrygowe oczyścić, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Pietruszkę umyć, otrząsnąć z wody, oberwać listki. Cebulę obrać, przepołowić. Pietruszkę z cebulą włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 5 sekund/prędkość 7. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE SOSU
Do składników w pojemniku dodać pokrojone na kawałki masło i kostki boczku. Smażyć wszystko (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie/3 minuty.
Dodać grzyby i smażyć je (bez miarki), ustawiwszy program przypiekanie. Dodać śmietanę o temperaturze pokojowej i letni bulion, gotować sos (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 minut/prędkość 1/100°C.
Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody, wlać przez otwór w pokrywie i gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/3 minuty/prędkość 1/100°C.
Sos grzybowy przyprawić solą i pieprzem. Mieszać z przyprawami (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/10 sekund/prędkość 1.
SMAŻENIE I PODANIE KLUSEK
Łodyżki tymianku umyć, otrząsnąć z wody. Na patelni podgrzać masło z olejem roślinnym i łodyżkami tymianku. Kluski smażyć na tym tłuszczu, aż się zrumienią.
Kluski ziemniaczane razem z sosem grzybowym nałożyć na talerze i od razu podać na stół.
Zobacz podobne
przepisy
Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?
![Szare kluski](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b68a83d80883-37497bc03cc3-KW_06_Okrasa_szare_kluski_z_kapusta_32397_210120_AB_130947_1250x700.webp)
Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
Smakują cynamonem i zachwycają kolorem! Dyniowe kluski na słodko to świetny pomysł na sezonowy obiad lub podwieczorek – nie tylko dla najmłodszych!
![Kluski dyniowe z jogurtem i owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ef068b1438bd-a766012247b8-KW40_Pawel-malecki_kluski-dyniowe-z-jogurtem-i-owocami-1250x700.webp)
Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą
Jeśli śląski obiad, to tylko według przepisu Kingi Paruzel! Przygotuj mięsne rolady, które razem z kluskami śląskimi i modrą kapustą stworzą pyszne, domowe danie rodem z naszej regionalnej kuchni!
![Rolada śląska z kluskami i modrą kapustą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/6c019ef6adab-0c7f6cadcde7-35118_KINGA_KW46_Rolada_slaska_z_kluskami_i_modra_kapusta_40169_RGB_OK_1250x700.webp)
Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.
![Kluski francuskie z sosem szpinakowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9f99e25be3fc-2f49bdbf74f8-kw38-2022-karol-okrasa-kluski-francuskie-z-sosem-szpinakowym_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
- Babka orzechowo-migdałowa
- Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Lizaki z ksylitolu
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Mus miętowy z limonką
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Kurczak w sosie pesto
- Ciasto na makaron
- Slushy brzoskwiniowo-miętowe
- Ciasto kruche
- Halibut na parze z sosem paprykowym
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Omlety na parze z łososiem i warzywami
- Kulebiak z kapustą i grzybami
- Pasta z sosem tuńczykowym
- Błyskawiczne pierniczki
- Proste ciasto z truskawkami
- Dżem malinowy
- Ciasto czekoladowe z gruszkami
- Sok pomidorowy
- Hummus dyniowy
Komentarze (0)