zobacz film Kluski dyniowe z jogurtem i owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • sito o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • łyżkę cedzakową

Sposób przygotowania:


Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ

Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Upieczoną dynię odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI

Miąższ upieczonej dyni oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Miksujemy lub przecieramy przez sito, aż uzyskamy konsystencję gładkiego purée.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Na dno miski przesypujemy połowę mąki pszennej. Dodajemy purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszamy.

Dodajemy drugą połowę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy całość.

Krok 4: ZAGNIATAMY CIASTO

Ciasto na kluski zagniatamy – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, a następnie ponownie zagniatamy ciasto, aż uzyskamy, plastyczną i jednolitą masę. W razie potrzeby czynność powtarzamy.

Krok 5: FORMUJEMY KLUSKI

Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką.

Odcinamy kawałki o szerokości ok. 1 cm i formujemy z nich kulki z dziurką w środku (na kształt klusek śląskich).

Krok 6: GOTUJEMY KLUSKI

Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowujemy. Kluseczki gotujemy partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.

Krok 7: PODAJEMY KLUSKI

Kluski podajemy z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Tomasz Tomasz
    843 dni temu
    Niestety u mnie kluski wyszły okropnie. Do masy musiałem dodać chyba z dwa razy tyle mąki, co w przepisie, żeby dało się ją w ogóle formować, przez co kluski wyszły ciężkie, twarde i gumowate :/ Nie wiem, czy to kwestia samej dyni, bo cały przepis prześledziłem kilkukrotnie i wszystko zrobiłem prawidłowo

    odpowiedz

  • Twoj chlopak uwu rawr Twoj chlopak uwu rawr
    764 dni temu
    Grzej piekoprnik kocham zupusie uwu rawr jestem emo
  • Tomasz Tomasz
    764 dni temu
    nie
  • BadSeba Leokadia Kimball Pyza-Kvass BadSeba Leokadia Kimball Pyza-Kvass
    764 dni temu
    mamo, pls idź spać
  • Gość Gość
    625 dni temu
    U mnie to samo, chyba kilo mąki musiałam dodać a i tak nadal się kleiły. A po ugotowaniu twarde jak kamień i niesmaczne. Cos jest nie tak w tym przepisie :(
  • Klaudia Klaudia
    963 dni temu
    Super przepis, wlasnie pakuje dynie do pieca. Mam tylko pytanie- chcialam dodać twaróg. Zmienic jakos proporcje czy poprostu dodać ser? Pozdrawiam 🙂

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    962 dni temu
    Klaudio, super pomysł! :) Proporcje dyni pozostaw tak, jak w przepisie. Twarogu dodaj nieco mniej (np. 200 g), jeżeli chcesz, aby przewodnim smakiem był smak dyni. Smacznego!

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!