zobacz film Kluski dyniowe z jogurtem i owocami

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • sito o drobnych oczkach
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • łyżkę cedzakową

Sposób przygotowania:


Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ

Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Upieczoną dynię odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI

Miąższ upieczonej dyni oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Miksujemy lub przecieramy przez sito, aż uzyskamy konsystencję gładkiego purée.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI

Na dno miski przesypujemy połowę mąki pszennej. Dodajemy purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszamy.

Dodajemy drugą połowę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy całość.

Krok 4: ZAGNIATAMY CIASTO

Ciasto na kluski zagniatamy – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.

Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, a następnie ponownie zagniatamy ciasto, aż uzyskamy, plastyczną i jednolitą masę. W razie potrzeby czynność powtarzamy.

Krok 5: FORMUJEMY KLUSKI

Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką.

Odcinamy kawałki o szerokości ok. 1 cm i formujemy z nich kulki z dziurką w środku (na kształt klusek śląskich).

Krok 6: GOTUJEMY KLUSKI

Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowujemy. Kluseczki gotujemy partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.

Krok 7: PODAJEMY KLUSKI

Kluski podajemy z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • jane jane
    130 dni temu
    Kluski wyszły dobre, ale ciasto było strasznie lepkie i musiałam do niego dać więcej mąki, jak coś radzę nie dawać za dużo mąki bo inaczej będą za twarde, lepiej obmączyć se ręce albo sie do tego przyzwyczaić. Nie ma sensu się bawić w lepienie najlepiej zrobić sobie wałek w powietrzu i pociąć go na kopytka.

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    1164 dni temu
    Niestety u mnie kluski wyszły okropnie. Do masy musiałem dodać chyba z dwa razy tyle mąki, co w przepisie, żeby dało się ją w ogóle formować, przez co kluski wyszły ciężkie, twarde i gumowate :/ Nie wiem, czy to kwestia samej dyni, bo cały przepis prześledziłem kilkukrotnie i wszystko zrobiłem prawidłowo

    odpowiedz

  • Twoj chlopak uwu rawr Twoj chlopak uwu rawr
    1085 dni temu
    Grzej piekoprnik kocham zupusie uwu rawr jestem emo
  • Tomasz Tomasz
    1085 dni temu
    nie
  • BadSeba Leokadia Kimball Pyza-Kvass BadSeba Leokadia Kimball Pyza-Kvass
    1085 dni temu
    mamo, pls idź spać
  • Gość Gość
    946 dni temu
    U mnie to samo, chyba kilo mąki musiałam dodać a i tak nadal się kleiły. A po ugotowaniu twarde jak kamień i niesmaczne. Cos jest nie tak w tym przepisie :(
  • Klaudia Klaudia
    1284 dni temu
    Super przepis, wlasnie pakuje dynie do pieca. Mam tylko pytanie- chcialam dodać twaróg. Zmienic jakos proporcje czy poprostu dodać ser? Pozdrawiam 🙂

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1283 dni temu
    Klaudio, super pomysł! :) Proporcje dyni pozostaw tak, jak w przepisie. Twarogu dodaj nieco mniej (np. 200 g), jeżeli chcesz, aby przewodnim smakiem był smak dyni. Smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!