Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- sito o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ
Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Upieczoną dynię odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI
Miąższ upieczonej dyni oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Miksujemy lub przecieramy przez sito, aż uzyskamy konsystencję gładkiego purée.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Na dno miski przesypujemy połowę mąki pszennej. Dodajemy purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszamy.
Dodajemy drugą połowę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy całość.
Krok 4: ZAGNIATAMY CIASTO
Ciasto na kluski zagniatamy – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, a następnie ponownie zagniatamy ciasto, aż uzyskamy, plastyczną i jednolitą masę. W razie potrzeby czynność powtarzamy.
Krok 5: FORMUJEMY KLUSKI
Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką.
Odcinamy kawałki o szerokości ok. 1 cm i formujemy z nich kulki z dziurką w środku (na kształt klusek śląskich).
Krok 6: GOTUJEMY KLUSKI
Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowujemy. Kluseczki gotujemy partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
Krok 7: PODAJEMY KLUSKI
Kluski podajemy z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Chłodnik z pomidorów i papryki
- Świąteczne galaretki
- Ciastka z jabłkami
- Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
- Pudding chlebowy
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Bananowe pancakes
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Jadłospis malucha: 4 przepisy
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Ryż na mleku z rabarbarem
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Sernik na zimno z mango i nasionami chia
- Pizza marchewkowa
- Tarta z botwinką
- Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Kluski dyniowe z jogurtem i owocami
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Najprostsze naleśniki z serem
- Carpaccio z pomidorów
- Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
- 3 sposoby na dania z ryżu
- Małże z czosnkiem i białym winem
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Ostra zupa z rybą i ryżem
- Babeczki dyniowe
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
306 dni temu
Kluski wyszły dobre, ale ciasto było strasznie lepkie i musiałam do niego dać więcej mąki, jak coś radzę nie dawać za dużo mąki bo inaczej będą za twarde, lepiej obmączyć se ręce albo sie do tego przyzwyczaić. Nie ma sensu się bawić w lepienie najlepiej zrobić sobie wałek w powietrzu i pociąć go na kopytka.
odpowiedz
1341 dni temu
Niestety u mnie kluski wyszły okropnie. Do masy musiałem dodać chyba z dwa razy tyle mąki, co w przepisie, żeby dało się ją w ogóle formować, przez co kluski wyszły ciężkie, twarde i gumowate :/ Nie wiem, czy to kwestia samej dyni, bo cały przepis prześledziłem kilkukrotnie i wszystko zrobiłem prawidłowo
odpowiedz
1261 dni temu
Grzej piekoprnik kocham zupusie uwu rawr jestem emo
1261 dni temu
nie
1261 dni temu
mamo, pls idź spać
1123 dni temu
U mnie to samo, chyba kilo mąki musiałam dodać a i tak nadal się kleiły. A po ugotowaniu twarde jak kamień i niesmaczne. Cos jest nie tak w tym przepisie :(
1460 dni temu
Super przepis, wlasnie pakuje dynie do pieca. Mam tylko pytanie- chcialam dodać twaróg. Zmienic jakos proporcje czy poprostu dodać ser? Pozdrawiam 🙂
odpowiedz
1460 dni temu
Klaudio, super pomysł! :) Proporcje dyni pozostaw tak, jak w przepisie. Twarogu dodaj nieco mniej (np. 200 g), jeżeli chcesz, aby przewodnim smakiem był smak dyni. Smacznego!