
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- sito o drobnych oczkach
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- łyżkę cedzakową
Sposób przygotowania:
Krok 1: PIECZEMY DYNIĘ
Dynię myjemy i przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne. Połówki dyni układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C. Upieczoną dynię odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z DYNI
Miąższ upieczonej dyni oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Miksujemy lub przecieramy przez sito, aż uzyskamy konsystencję gładkiego purée.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KLUSKI
Na dno miski przesypujemy połowę mąki pszennej. Dodajemy purée z dyni, cukier puder, cynamon i sól. Mieszamy.
Dodajemy drugą połowę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy całość.
Krok 4: ZAGNIATAMY CIASTO
Ciasto na kluski zagniatamy – początkowo w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i ½ łyżki mąki ziemniaczanej, a następnie ponownie zagniatamy ciasto, aż uzyskamy, plastyczną i jednolitą masę. W razie potrzeby czynność powtarzamy.
Krok 5: FORMUJEMY KLUSKI
Zagniecione ciasto dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką.
Odcinamy kawałki o szerokości ok. 1 cm i formujemy z nich kulki z dziurką w środku (na kształt klusek śląskich).
Krok 6: GOTUJEMY KLUSKI
Lekko osoloną wodę z dodatkiem cukru pudru zagotowujemy. Kluseczki gotujemy partiami, ok. 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną, wyławiamy je za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
Krok 7: PODAJEMY KLUSKI
Kluski podajemy z kleksem jogurtu. Z wierzchu oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dekorujemy świeżymi owocami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
Spróbuj, jak dynia makaronowa smakuje z oliwkami i pomidorami! To połączenie na każdą okazję.

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Komentarze (7)
843 dni temu
Niestety u mnie kluski wyszły okropnie. Do masy musiałem dodać chyba z dwa razy tyle mąki, co w przepisie, żeby dało się ją w ogóle formować, przez co kluski wyszły ciężkie, twarde i gumowate :/ Nie wiem, czy to kwestia samej dyni, bo cały przepis prześledziłem kilkukrotnie i wszystko zrobiłem prawidłowo
odpowiedz
764 dni temu
Grzej piekoprnik kocham zupusie uwu rawr jestem emo
764 dni temu
nie
764 dni temu
mamo, pls idź spać
625 dni temu
U mnie to samo, chyba kilo mąki musiałam dodać a i tak nadal się kleiły. A po ugotowaniu twarde jak kamień i niesmaczne. Cos jest nie tak w tym przepisie :(
963 dni temu
Super przepis, wlasnie pakuje dynie do pieca. Mam tylko pytanie- chcialam dodać twaróg. Zmienic jakos proporcje czy poprostu dodać ser? Pozdrawiam 🙂
odpowiedz
962 dni temu
Klaudio, super pomysł! :) Proporcje dyni pozostaw tak, jak w przepisie. Twarogu dodaj nieco mniej (np. 200 g), jeżeli chcesz, aby przewodnim smakiem był smak dyni. Smacznego!
zobacz wszystkie