
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Dynie gotujemy na parze
Dynie myjemy, nacinamy wzdłuż, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Lekko solimy, a następnie gotujemy obok siebie na parze nad wrzącą, osoloną wodą pod przykryciem przez 30-50 minut aż do miękkości.
Krok 2: Gotujemy sos pomidorowy
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i przecier pomidorowy, podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3: Dynię podajemy z sosem
Oliwki grubo siekamy. Listki bazylii obrywamy i kroimy w paski. Dodajemy wraz z oliwkami do sosu, podgrzewamy w nim i doprawiamy do smaku. Połówki dyni osączamy. Miąższ przypominający spaghetti wyjmujemy za pomocą widelca, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy z sosem z pomidorów i oliwek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sernik pistacjowy
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kutia
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Makowiec japoński
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Klasyczna sałatka grecka
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Śledzie po kaszubsku
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)