• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Dynie gotujemy na parze

Dynie myjemy, nacinamy wzdłuż, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Lekko solimy, a następnie gotujemy obok siebie na parze nad wrzącą, osoloną wodą pod przykryciem przez 30-50 minut aż do miękkości.

Krok 2: Gotujemy sos pomidorowy

Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i przecier pomidorowy, podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3: Dynię podajemy z sosem

Oliwki grubo siekamy. Listki bazylii obrywamy i kroimy w paski. Dodajemy wraz z oliwkami do sosu, podgrzewamy w nim i doprawiamy do smaku. Połówki dyni osączamy. Miąższ przypominający spaghetti wyjmujemy za pomocą widelca, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy z sosem z pomidorów i oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram