Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Dynie gotujemy na parze
Dynie myjemy, nacinamy wzdłuż, nasiona i włókniste wnętrze usuwamy. Lekko solimy, a następnie gotujemy obok siebie na parze nad wrzącą, osoloną wodą pod przykryciem przez 30-50 minut aż do miękkości.
Krok 2: Gotujemy sos pomidorowy
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy aż do zeszklenia. Dodajemy pomidory wraz z sokiem i przecier pomidorowy, podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na dużym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3: Dynię podajemy z sosem
Oliwki grubo siekamy. Listki bazylii obrywamy i kroimy w paski. Dodajemy wraz z oliwkami do sosu, podgrzewamy w nim i doprawiamy do smaku. Połówki dyni osączamy. Miąższ przypominający spaghetti wyjmujemy za pomocą widelca, skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek i podajemy z sosem z pomidorów i oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.
Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
Pulpeciki z szynki, sos dyniowy i makaron - temu połączeniu nie oprze się żadne dziecko!
Zupa z dyni i makaronem z szynki
Zupa, którą będą się zajadać najmłodsi? Tak to możliwe! Krem z dyni z oryginalnym mięsnym makaronem!
Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Torcik bezowy z owocami
- Kabanosy w cieście
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Śródziemnomorska babka ziemniaczana
- Risotto z grzybami
- Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
- Kremówki
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Tort z babeczek
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Minitorciki z krewetkami
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Łosoś z woka w sosie słodko-kwaśnym
- Polędwiczka w pieprzu z brukselką
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Mrożony jogurt z owocami
- Śląska szpajza cytrynowa
- Łosoś i jajka pieczone w chlebie
- Tatar z marynowanego łososia z sosem z mango i sałatką z buraka
- Kajmak na trzy sposoby
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Faszerowana kalarepa
- Szarlotka z winogronem
- Chińskie ciasteczka z wróżbą
- Grzybki
- Sałatkowe wrapy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)