zobacz film Zupa z dyni z makaronem z szynki

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • duży garnek z pokrywką
  • piekarnik rozgrzany do 180°C
  • blender
  • patelnię

KROK 1

Zupa z dyni - Podsmażamy szynkęDo garnka wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę, pokruszone liście laurowe i podgrzewamy. Zwiększamy ogień i obsmażamy doprawioną solą i pieprzem szynkę z dwóch stron. Mięso wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez 1,5 godziny. Następnie szynkę odstawiamy do wystudzenia.

 

KROK 2

Zupa z dyni - Podsmażamy dynięW garnku rozpuszczamy połowę przygotowanego masła, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy posiekany imbir i pepperoni. Po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smażymy. Dynię zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, dodając pozostałą część masła. Doprawiamy cukrem trzcinowym, białym pieprzem, solą oraz mleczkiem kokosowym. Dokładnie mieszamy.

KROK 3

Zupa z dyni - Szynkę kroimy na cienkie paseczkiNa suchej patelni prażymy pestki dyni. Wystudzoną szynkę kroimy na cienkie paseczki. Do miseczek nakładamy mięsny makaron oraz zupę. Danie serwujemy z łyżką kwaśnej śmietany, posypane pestkami dyni oraz kolendrą.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    554 dni temu
    Właśnie ugotowałam zupę dyniową z mleczkiem kokosowym. Użyłam dyni upieczonej wcześniej przeze mnie. PYCHA!

    odpowiedz

  • Ania Ania
    967 dni temu
    Papryka do zupki z wszystkimi pestkami?? Dałam całą paprykę i wszystkie pestki i zupa jest tak pikantna, że aż odrobinę za bardzo. A papryka była raczej nieduża. Ta zupa ma być aż tak pikantna???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    966 dni temu
    Aniu, najlepiej, gdy zupę doprawia się do własnego smaku. Jeśli zupa jest dla Ciebie za ostra, następnym razem użyj mniej papryczki.
  • Gość Gość
    554 dni temu
    Polecam nie mniej papryczki tylko usuń pestki. To one są HOT:)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram