zobacz film Kurczak w sosie jogurtowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy
  • rózgę kuchenną

Przygotuj wcześniej:

Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:


Krok 1: SMAŻYMY KURCZAKA

Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i oczyszczamy z błon. Kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w mięso.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i smażymy kurczaka z obu stron ok. 3-4 minut – by mięso uzyskało ładny, złoty kolor.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Por kroimy w talarki, czosnek siekamy, groszek kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.

Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Czosnek i por dodajemy do przesmażonego kurczaka. Smażymy krótko, ok. 1 minuty. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy całość ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Jogurt łączymy w misce z mąką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy do kurczaka z warzywami.

Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną wody. Jeśli konsystencja dania okaże się zbyt rzadka, przygotowujemy miksturę z wody i mąki ziemniaczanej w proporcji: 1 łyżeczka mąki na ¼ szklanki wody. Dodajemy do kurczaka z warzywami.

Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Mieszamy. Kurczaka w sosie podajemy z porcją ugotowanego ryżu lub kaszy kuskus.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Gość Gość
    155 dni temu
    Beznadziejne... Nie polecam

    odpowiedz


  • 283 dni temu
    okropnie kwaśne, nie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    602 dni temu
    Beznadziejne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    848 dni temu
    Niestety, ta potrawa ma za mało smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1006 dni temu
    Z warzyw dodałam paprykę tylko. Pomimo, że uważałam by było wszystko zgodnie z przepisem wyszedł posmak kwaśny, natomiast samo mięso jest soczyste, nie jest suche, a takie czasem wychodziło. Natomiast samego sosu jogurtowego osobiście nie poleciłabym. Lepiej zostawić jogurt do dań zimnych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1010 dni temu
    Groszek, por, koperek i cytryna - w rezultacie wychodzi na danie o smaku zupy ogórkowej. Dla mnie tragedia, musiałem ratować przyprawą curry, aby zneutralizować 'kiszony' posmak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1192 dni temu
    To nie jest danie fit.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1340 dni temu
    Szukam jakis fajnych wege dan dla dziecka, sniadanie, obiad kolacja :) fajne nie slodkie dania :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1339 dni temu
    Polecamy buszowanie w naszej zakładce "Dla dzieci" :) Znajdziesz tu sporo propozycji na każdą porę dnia: https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci
  • Gość Gość
    1355 dni temu
    Ten jogurt się nie zważy podczas gotowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1353 dni temu
    Na nagraniu Kinga podejmuje ten temat ;) Należy wybrać jogurt kremowy, który nie będzie się rozwarstwiać. Dodatkowo należy go połączyć z 1 łyżką mąki ziemniaczanej oraz wodą. Zachęcamy do obejrzenia wideo, wtedy wszystko stanie się jasne :)
  • Gość Gość
    1421 dni temu
    Mogę użyć wegańskiego jogurtu na bazie kokosa? Czy w ogóle ten Jogurt nadaje się do sosów? Jestem na ścisłej diecie bez bmk i szukam zamienników. A damie z przepisu z chęcią bym zrobiła.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1421 dni temu
    Wegański jogurt kokosowy lepiej sprawdza się jako baza sosów na zimno-w tym przepisie lepiej wykorzystać mleczko kokosowe lub wegańską śmietanę, które pod wpływem podgrzewania nie rozwarstwią się.
  • Gość Gość
    1436 dni temu
    Przepis się sprawdził. Danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1436 dni temu
    Bardzo nas to cieszy! Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas znacznie więcej takich przepisów :)
  • Gość Gość
    1437 dni temu
    Jaka jest kaloryczność tego dania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1437 dni temu
    W tej chwili na portalu nie prowadzimy sekcji z kalorycznością dań, dlatego też nie wyszczególniamy jej przy poszczególnych przepisach.
  • Gość Gość
    1476 dni temu
    Można czymś zastąpić groszek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1476 dni temu
    Groszek cukrowy możesz zastąpić fasolką szparagową, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem, a w sezonie letnim-bobem. W tym przepisie świetnie sprawdzi się również brokuł!
  • Gość Gość
    1481 dni temu
    bardzo smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1502 dni temu
    a cebula?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1502 dni temu
    Cebula była nieproszonym gościem na liście składników. Do sosu dodajemy wyłącznie czosnek i por. Bardzo dziękujemy za czujność-dzięki Twojej uwadze już poprawiliśmy przepis!

zobacz wszystkie


Kurczak w jogurcie i nie tylko – jak przyrządzić kurczaka?

Kurczak w jogurcie według naszego przepisu to pyszne i łatwe danie, jednak to mięso można przygotować na wiele sposobów. Drób uwielbiają nawet osoby, które nie przepadają za innymi rodzajami mięsa. Dodatkowo sosy na bazie jogurtu urozmaicają smak tej apetycznej potrawy.

Jednym z najprostszych sposobów przygotowania kurczaka jest pieczenie w całości lub w kawałkach. Warto przed wstawieniem do piekarnika posmarować go oliwą lub masłem, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i przyprawami, a następnie przygotować sos na bazie jogurtu naturalnego. Pieczony kurczak cechuje się chrupką skórką i soczystym środkiem. Można go podać nie tylko jako danie obiadowe, ale również domową wędlinę na kanapki. Smakuje świetnie nadziany np. szpinakiem z serem feta, suszonymi pomidorami czy grzybami i kaszą jaglaną.

Kurczaka smażonego możesz wcześniej obtoczyć w panierce z jajka i bułki tartej, aby uzyskać chrupiącą skórkę. W jego przypadku również świetnie sprawdzi się sos jogurtowy do mięsa na ciepło, ale także barbecue, czosnkowy lub miodowo-musztardowy. Kurczak w jogurcie naturalnym będzie bardzo lekki i delikatny, dlatego można go podać z innymi, wyrazistymi dodatkami.

Kurczaka można również dusić w sosie pomidorowym, curry, białym winie lub bulionie. Sprawi to, że mięso będzie miękkie i aromatyczne, a prosty sos do kurczaka nabierze głębokiego smaku. W ten sposób w największym stopniu zachowasz soczystość.

Grillowanie to natomiast jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie smacznego posiłku. Wcześniej zamarynuj kurczaka w mieszance oliwy, soku z cytryny, ziół i przypraw. Będzie on miał charakterystyczny smak i chrupką skórkę. Serwuj go ze świeżą sałatą, warzywami i pieczonymi ziemniakami, również tu możesz przygotować sos z jogurtu naturalnego.

W dalszej części dowiesz się, jak wykonać smaczną potrawę według naszego przepisu i jak zrobić sos z jogurtu naturalnego do mięsa.

Kurczak w sosie jogurtowym – jakie potrawy wzbogaci jogurt naturalny?

Jogurt kojarzy się głównie ze śniadaniami na słodko. Czy wiesz, że jest to jednak na tyle uniwersalny składnik, że przygotujesz dzięki niemu również wiele dań obiadowych czy sosów? Pierś kurczaka w jogurcie to tylko jeden z wielu przykładów. Sprawdź, gdzie jeszcze wykorzystasz sos z jogurtu.

Dzięki swojej płynnej konsystencji, produkt ten sprawdzi się jako składnik dipu czy sosu sałatkowego. Sos z jogurtem naturalnym i majonezem będzie nieco bardziej treściwy, natomiast świetnie smakuje już ten z samego jogurtu. Jeśli przygotowujesz sałatkę z rybą, dodaj trochę soli, pieprzu i dużo koperku. Jak zrobić sos jogurtowy o smaku czosnkowym? Możesz do jogurtu dodać czosnek sprasowany bądź granulowany. Dip przyda się w przypadku chipsów, frytek, nachos, a także warzyw świeżych i po obróbce.

Jogurt naturalny jest tak naprawdę gotowy do spożycia od razu po zdjęciu wieczka. Dzięki neutralnemu smakowi wykorzystasz go w daniach na słodko, słono czy ostro. Sprawdź przede wszystkim dania z jogurtem naturalnym na ciepło. Składnik ten będzie miał apetyczną, kremową konsystencję. W ten sposób przygotujesz nie tylko pierś kurczaka w jogurcie, ale również rozmaite makarony w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Oczywiście nie wolno zapominać, że produkt ten sprawdzi się też w przypadku wielu ciast. Mowa o ciastach słodkich, takich jak pączki czy pierniki, ale również… wytrawnych. Jest to np. gruziński chleb chaczapuri. Zanim dowiesz się, jak zrobić sos do kurczaka w jogurcie, poznaj też sposób na użycie jogurtu w tarcie. Z jego pomocą przygotujesz smakowite nadzienie – słodkie lub słone. Wszystko zależy od użytych dodatków i przypraw.

Pamiętaj, że pomimo delikatnego smaku jogurt sprawdzi się też w przypadku wyrazistych potraw pochodzących z innych krajów. Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznej piersi z kurczaka w jogurcie, przygotuj tortillę z tym mięsem. Jeśli lubisz też inne, możesz wybrać indyka pieczonego w zalewie jogurtowej.

Kurczak w sosie jogurtowym – przepis Kuchni Lidla

Szukasz prostego obiadu, który jednocześnie zrobi wrażenie nie tylko na Tobie, ale również innych domownikach i gościach? Z pewnością będzie to właśnie kurczak w sosie z jogurtu naturalnego z przepisu Kingi Paruzel! Najpierw przygotuj niezbędne sprzęty i akcesoria, czyli tarkę o drobnych oczkach, rózgę kuchenną i ręcznik papierowy. Do piersi w sosie potrzebujesz też ząbka czosnku, groszku cukrowego, jogurtu, masła, mąki ziemniaczanej, oliwy z oliwek, pieprzu, pora, soku z cytryny, soli, koperku, kaszy kuskus i wody.

Najpierw przygotuj kuskus według instrukcji podanej na opakowaniu. Zacznij przyrządzać filety z kurczaka w sosie. Mięso umyj, osusz za pomocą ręcznika papierowego i oczyść z błon, pokrój w dużą kostkę, oprósz solą, pieprzem i dokładnie wetrzyj oliwę. Pierś z kurczaka smaż na patelni z rozgrzaną oliwą z dodatkiem masła przez 3-4 minuty, aby uzyskała złoty kolor.

Na następnym etapie pokrój warzywa – pora w talarki, groszek ukośnie na mniejsze kawałki i posiekaj czosnek, następnie dodaj je do kurczaka i podsmaż.

Teraz przychodzi kolej na element niezbędny, by powstał kurczak w sosie jogurtowym – sam sos. Jogurt połącz w misce z mąką ziemniaczaną i wodą, dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną i dodaj do reszty składników. Zbyt gęsty sos rozcieńcz wodą, a zbyt rzadki wzbogać odrobiną mąki ziemniaczanej. Filet w sosie będzie smakował jeszcze lepiej z sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem. Na koniec połącz wszystko z ryżem lub kaszą kuskus.

Kurczak w sosie jogurtowo-ziołowym według naszego przepisu to doskonały pomysł na zwykły obiad, ale też na potrawę dla gości, gdy nie masz wiele czasu na przygotowania. Po raz kolejny udowadniamy, że proste i uniwersalne dania również mogą zachwycić! Dodatkowo nie potrzebujesz być mistrzem kuchni. Przepis na pierś w sosie jest tak naprawdę w zasięgu każdego, nawet jeśli wcześniej nie miałeś dużego doświadczenia w gotowaniu. Użyte składniki są łatwo dostępne, wobec czego nie będziesz miał problemu ze znalezieniem ich w sklepie. Innym pomysłem może być kurczak w sosie pomidorowym czy czosnkowym. Wszystko zależy od Ciebie i Twoich preferencji.

Przygotowany według naszych wskazówek sos jogurtowy pasuje doskonale nawet do dań bezmięsnych. Możesz go więc wykorzystać do innych potraw, jeśli jesteś wegetarianinem. Z łatwością wybierzesz też najlepszą dla siebie konsystencję. Panuje tu duża dowolność – eksperymentuj z różnymi przyprawami, w zależności od tego, jaki smak chcesz uzyskać. Nasz przepis potraktuj jako inspirację, która natchnie Cię do tworzenia własnych potraw.

Jogurt może być składnikiem potraw kuchni polskiej, gruzińskiej, meksykańskiej, greckiej i wielu innych. Próbuj różnych wariantów i znajdź najlepszy dla siebie i swoich bliskich smak!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!