Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- ręcznik papierowy
- rózgę kuchenną
Przygotuj wcześniej:
Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
Krok 1: SMAŻYMY KURCZAKA
Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i oczyszczamy z błon. Kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w mięso.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i smażymy kurczaka z obu stron ok. 3-4 minut – by mięso uzyskało ładny, złoty kolor.
Krok 2: KROIMY WARZYWA
Por kroimy w talarki, czosnek siekamy, groszek kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.
Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Czosnek i por dodajemy do przesmażonego kurczaka. Smażymy krótko, ok. 1 minuty. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy całość ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE
Jogurt łączymy w misce z mąką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy do kurczaka z warzywami.
Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną wody. Jeśli konsystencja dania okaże się zbyt rzadka, przygotowujemy miksturę z wody i mąki ziemniaczanej w proporcji: 1 łyżeczka mąki na ¼ szklanki wody. Dodajemy do kurczaka z warzywami.
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Mieszamy. Kurczaka w sosie podajemy z porcją ugotowanego ryżu lub kaszy kuskus.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.
Potrawka z kurczaka z pieczarkami i oliwkami
Potrawka z kurczaka może smakować i wyglądać wyjątkowo. A wszystko za sprawą kompozycji przypraw z lekką nutą azjatycką i dodatku świeżych warzyw!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Cassoulet z udkami kurczaka i boczkiem
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Szparagi pod beszamelem
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
- Marynowana cukinia słodko-kwaśna
- Kurczak satay z ryżem i warzywami
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Komentarze (21)
26 dni temu
okropnie kwaśne, nie polecam
odpowiedz
345 dni temu
Beznadziejne.
odpowiedz
591 dni temu
Niestety, ta potrawa ma za mało smaku.
odpowiedz
749 dni temu
Z warzyw dodałam paprykę tylko. Pomimo, że uważałam by było wszystko zgodnie z przepisem wyszedł posmak kwaśny, natomiast samo mięso jest soczyste, nie jest suche, a takie czasem wychodziło. Natomiast samego sosu jogurtowego osobiście nie poleciłabym. Lepiej zostawić jogurt do dań zimnych.
odpowiedz
753 dni temu
Groszek, por, koperek i cytryna - w rezultacie wychodzi na danie o smaku zupy ogórkowej. Dla mnie tragedia, musiałem ratować przyprawą curry, aby zneutralizować 'kiszony' posmak.
odpowiedz
935 dni temu
To nie jest danie fit.
odpowiedz
1083 dni temu
Szukam jakis fajnych wege dan dla dziecka, sniadanie, obiad kolacja :) fajne nie slodkie dania :)
odpowiedz
1082 dni temu
Polecamy buszowanie w naszej zakładce "Dla dzieci" :) Znajdziesz tu sporo propozycji na każdą porę dnia: https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci
1098 dni temu
Ten jogurt się nie zważy podczas gotowania?
odpowiedz
1096 dni temu
Na nagraniu Kinga podejmuje ten temat ;) Należy wybrać jogurt kremowy, który nie będzie się rozwarstwiać. Dodatkowo należy go połączyć z 1 łyżką mąki ziemniaczanej oraz wodą. Zachęcamy do obejrzenia wideo, wtedy wszystko stanie się jasne :)
1164 dni temu
Mogę użyć wegańskiego jogurtu na bazie kokosa? Czy w ogóle ten Jogurt nadaje się do sosów? Jestem na ścisłej diecie bez bmk i szukam zamienników. A damie z przepisu z chęcią bym zrobiła.
odpowiedz
1164 dni temu
Wegański jogurt kokosowy lepiej sprawdza się jako baza sosów na zimno-w tym przepisie lepiej wykorzystać mleczko kokosowe lub wegańską śmietanę, które pod wpływem podgrzewania nie rozwarstwią się.
1179 dni temu
Przepis się sprawdził. Danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziękuję
odpowiedz
1179 dni temu
Bardzo nas to cieszy! Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas znacznie więcej takich przepisów :)
1180 dni temu
Jaka jest kaloryczność tego dania?
odpowiedz
1180 dni temu
W tej chwili na portalu nie prowadzimy sekcji z kalorycznością dań, dlatego też nie wyszczególniamy jej przy poszczególnych przepisach.
1219 dni temu
Można czymś zastąpić groszek?
odpowiedz
1219 dni temu
Groszek cukrowy możesz zastąpić fasolką szparagową, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem, a w sezonie letnim-bobem. W tym przepisie świetnie sprawdzi się również brokuł!
1224 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
1245 dni temu
a cebula?
odpowiedz
1245 dni temu
Cebula była nieproszonym gościem na liście składników. Do sosu dodajemy wyłącznie czosnek i por. Bardzo dziękujemy za czujność-dzięki Twojej uwadze już poprawiliśmy przepis!
zobacz wszystkie