zobacz film Kurczak w sosie jogurtowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy
  • rózgę kuchenną

Przygotuj wcześniej:

Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:


Krok 1: SMAŻYMY KURCZAKA

Mięso myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i oczyszczamy z błon. Kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Oliwę dokładnie wcieramy w mięso.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła i smażymy kurczaka z obu stron ok. 3-4 minut – by mięso uzyskało ładny, złoty kolor.

Krok 2: KROIMY WARZYWA

Por kroimy w talarki, czosnek siekamy, groszek kroimy ukośnie na mniejsze kawałki.

Krok 3: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Czosnek i por dodajemy do przesmażonego kurczaka. Smażymy krótko, ok. 1 minuty. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy całość ok. 3-4 minut. Zmniejszamy ogień.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Jogurt łączymy w misce z mąką ziemniaczaną i wodą. Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej i dodajemy do kurczaka z warzywami.

Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

WSKAZÓWKA! Jeśli sos będzie zbyt gęsty, rozcieńczamy go odrobiną wody. Jeśli konsystencja dania okaże się zbyt rzadka, przygotowujemy miksturę z wody i mąki ziemniaczanej w proporcji: 1 łyżeczka mąki na ¼ szklanki wody. Dodajemy do kurczaka z warzywami.

Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i posiekany koperek. Mieszamy. Kurczaka w sosie podajemy z porcją ugotowanego ryżu lub kaszy kuskus.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar

  • 26 dni temu
    okropnie kwaśne, nie polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    345 dni temu
    Beznadziejne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    591 dni temu
    Niestety, ta potrawa ma za mało smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    749 dni temu
    Z warzyw dodałam paprykę tylko. Pomimo, że uważałam by było wszystko zgodnie z przepisem wyszedł posmak kwaśny, natomiast samo mięso jest soczyste, nie jest suche, a takie czasem wychodziło. Natomiast samego sosu jogurtowego osobiście nie poleciłabym. Lepiej zostawić jogurt do dań zimnych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    753 dni temu
    Groszek, por, koperek i cytryna - w rezultacie wychodzi na danie o smaku zupy ogórkowej. Dla mnie tragedia, musiałem ratować przyprawą curry, aby zneutralizować 'kiszony' posmak.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    935 dni temu
    To nie jest danie fit.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1083 dni temu
    Szukam jakis fajnych wege dan dla dziecka, sniadanie, obiad kolacja :) fajne nie slodkie dania :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1082 dni temu
    Polecamy buszowanie w naszej zakładce "Dla dzieci" :) Znajdziesz tu sporo propozycji na każdą porę dnia: https://kuchnialidla.pl/przepisy/dla-dzieci
  • Gość Gość
    1098 dni temu
    Ten jogurt się nie zważy podczas gotowania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1096 dni temu
    Na nagraniu Kinga podejmuje ten temat ;) Należy wybrać jogurt kremowy, który nie będzie się rozwarstwiać. Dodatkowo należy go połączyć z 1 łyżką mąki ziemniaczanej oraz wodą. Zachęcamy do obejrzenia wideo, wtedy wszystko stanie się jasne :)
  • Gość Gość
    1164 dni temu
    Mogę użyć wegańskiego jogurtu na bazie kokosa? Czy w ogóle ten Jogurt nadaje się do sosów? Jestem na ścisłej diecie bez bmk i szukam zamienników. A damie z przepisu z chęcią bym zrobiła.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1164 dni temu
    Wegański jogurt kokosowy lepiej sprawdza się jako baza sosów na zimno-w tym przepisie lepiej wykorzystać mleczko kokosowe lub wegańską śmietanę, które pod wpływem podgrzewania nie rozwarstwią się.
  • Gość Gość
    1179 dni temu
    Przepis się sprawdził. Danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Dziękuję

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1179 dni temu
    Bardzo nas to cieszy! Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas znacznie więcej takich przepisów :)
  • Gość Gość
    1180 dni temu
    Jaka jest kaloryczność tego dania?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1180 dni temu
    W tej chwili na portalu nie prowadzimy sekcji z kalorycznością dań, dlatego też nie wyszczególniamy jej przy poszczególnych przepisach.
  • Gość Gość
    1219 dni temu
    Można czymś zastąpić groszek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1219 dni temu
    Groszek cukrowy możesz zastąpić fasolką szparagową, świeżym lub mrożonym zielonym groszkiem, a w sezonie letnim-bobem. W tym przepisie świetnie sprawdzi się również brokuł!
  • Gość Gość
    1224 dni temu
    bardzo smaczne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1245 dni temu
    a cebula?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1245 dni temu
    Cebula była nieproszonym gościem na liście składników. Do sosu dodajemy wyłącznie czosnek i por. Bardzo dziękujemy za czujność-dzięki Twojej uwadze już poprawiliśmy przepis!

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!