Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne lub żeliwne z pokrywką
Krok 1: Podsmażamy udka i warzywa
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy udka od strony skóry na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. W moździerzu ucieramy ziarna kolendry z kminem. Na oleju po smażeniu udek podsmażamy cebulę, czosnek, utartą kolendrę z kminem, dodajemy laski cynamonu. Zawartość patelni przekładamy do udek. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy oleju na patelnię. Smażymy pieczarki doprawione solą. Przesmażone dodajemy do udek.
Krok 2: Gotujemy sos pomidorowy
Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, dolewamy taką samą ilość wody i wrzucamy masło pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotujemy kilka minut, kiedy masło się rozpuści, a sos zgęstnieje, dodajemy go również do udek. Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Krok 3: Dodajemy do potrawki oliwki i cytrynę
Do sosu dodajemy oliwki. Cytrynę kroimy w cząstki. 3 cząstki dodajemy do potrawki i dusimy kolejne 10 minut. Natkę pietruszki grubo siekamy. Na duży półmisek wykładamy kurczaka, polewamy sosem. Dodajemy świeże cząstki cytryny i posypujemy pietruszką.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!
Zupa krem z pomidorów i papryki
Zupa smakuje najlepiej z soczystych, dojrzałych pomidorów. Tarty żółty ser można zastąpić np. małymi kulkami mozzarelli lub gęstą, kwaśną śmietaną a bazylię z powodzeniem zastępuje tymianek. Najlepiej użyć świeżych ziół.
Zupa piwna z bekonem
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Błyskawiczne pierniczki
- Kompot z suszu z cytryną
- Sałatka gyros
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto marchewkowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2581 dni temu
Z racji tego, że od pewnego czasu używam niemal codziennie przepisów z kuchni Lidla, a jeszcze ani razu ich nie komentowałam, postanowiłam zrobić to teraz. Wszystkie przepisy, których próbowałam w tym także i ten zasługują na oklaski. Sos wymagał podniesienia pokrywki i większego odparowania, wszystkie składniki podzieliłam na pół, ponieważ obiady są dla dwojga. Nie spożywamy popularnych obiadowych węglowodanów, jak kasze, ziemniaki czy makarony, jednak mimo to przepis bardzo nam smakował.
odpowiedz
2844 dni temu
Ja wręcz przeciwnie do poprzedniczki, jutro zrobię po raz drugi. Dziękuję za ten pomysł :)
odpowiedz
2882 dni temu
To ile pracy i czasu trzeba włożyć w to danie zdecydowanie nie przystaje do jego smaku, który jet dość przeciętny. To już kolejny przepis z kuchni Lidla, na którym się bardzo zawiodłam. Kolejnego podejścia raczej nie robię.
odpowiedz
2884 dni temu
Pyszne danie, z resztą jak każde z Kuchni Lidla - jeszcze nigdy się nie zawiodłam, a przepisów testowałam już wiele :) Świetnie dobrane przyprawy i genialny sos. Całość podałam z brązowym ryżem, mniam!
odpowiedz