Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy w garnku o grubym dnie, aż stanie się chrupiący. Wyjmujemy bekon z garnka, zostawiając wytopiony tłuszcz. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy do zrumienienia i dodajemy do boczku.
Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, w którym smażył się boczek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła). Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru. Wyjmujemy kurczaka i dodajemy go do usmażonego boczku.
Do garnka dodajemy pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Mieszamy razem, dodajemy piwo, bulion oraz śmietanę. Mieszamy razem i doprowadzamy do wrzenia.
Ser ementaler trzemy na tarce, dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy, aż ser się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji. Dodajemy kurczaka oraz boczek i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Zupę podajemy udekorowaną szczypiorkiem oraz grzankami.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zupa czosnkowa
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Kurczak w sojowej marynacie
- Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
- Ciastka z jabłkami
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Tosty z piwnymi pieczarkami
- Chrupiąca ryba z ananasem i warzywami
- Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
- Szaszłyki z warzywami i ananasem
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Wegańskie ciasto z rabarbarem
- Twarożek tofu z warzywami
- PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Fabada
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Smoothie z kiwi i ogórków
- Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Palia w cytrynach
- Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Miniomlety pomidorowe
- Ciasto z profiterolkami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Domowe lody szparagowe
- Krewetki w tempurze
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
1347 dni temu
Petarda!!!! Miało zostać na jutro, ale się nie ostało ani kropelki :)
odpowiedz
1612 dni temu
Ku mojemu zaskoczeniu jest to jedna z lepszych zup jakie jadłam. Chociaż polecam zamiast piersi użyć mięsa z ud, jest bardziej delikatne i soczyste
odpowiedz
1717 dni temu
Na pewno zrobię drugie podejście do tej zupy. Jest smaczna, ale kolejnym razem dodam zdecydowanie mniej cayenne (choć teraz nie dałam też pełnej porcji) oraz mniej śmietany. Zmodyfikowałam też przepis trochę wg siebie :) Zrobiłam bulion całkowicie warzywny a jako mięsny dodatek (prócz boczku) dałam trochę suchej podsmażonej kiełbasy.
odpowiedz
3345 dni temu
Bardzo dobra :)
odpowiedz
3399 dni temu
Poza tym, że za ostra (jedna łyżeczka chili w zupełności wystarczy), ta zupa jest rewelacyjna :)
odpowiedz
3576 dni temu
zupa pyszna ale 2 łyżeczki pieprzu cayenne to chyba pomyłka... przeciez tego nie da sie zjesc, a jestem wielbicielką ostrych smaków. Po małym zmodyfikowaniu ilości pieprzu rewelacja
odpowiedz
3824 dni temu
Zupa extra wszystkim bardzo smakowała, choć przyznaję Baaaardzo ostra. Polecam pycha :)
odpowiedz
3851 dni temu
Dla mnie ten przepis jest trochę nielogiczny. W pierwszym zdaniu piszecie, że smażymy bekon w garnku, a następnie piszecie, że zdejmujemy bekon z patelni. To jest tylko mały błąd, ale zdarza się że np. każecie wsypać do czegoś ser, ktoś wsypuje cały, a na koniec sie okzauje, ze druga polowe trzeba dodac jeszcze do czegos.
odpowiedz
3897 dni temu
Dla mnie bardzo smaczna :) Coś innego, słono -ostra zupka :)
odpowiedz
3928 dni temu
Czosnek podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczki.
odpowiedz
3928 dni temu
W którym momencie nalezy dodać czosnek?
odpowiedz
3928 dni temu
Zupa zdecydowanie za ostra :( 2 łyżeczki pieprzu cayenne to za dużo nawet dla wielbicieli pikantnych smaków takich jak ja. Oprócz tego zupka jak najbardziej na plus.
odpowiedz
3945 dni temu
Ta zupa nie jest zła ale też nie jakaś zmyślna po prostu zależy jakie kto ma smaki mi na przykład smakowała natomiast mojemu bratu nie mimo to ją polecam
odpowiedz
3971 dni temu
Te bułeczki dyniowe brzmią jak świetny dodatek do zupy! :) Cieszymy się, że smakowało!
odpowiedz
3971 dni temu
Zupa jest przepyszna! ( wprowadziłam jednak małe modyfikacje, np. kurczka podczas smażenia przyprawiłam solą i pieprzem, chociaż możliwe że nabrałby smaku podczas końcowego gotowania, ale wolałam nie ryzykować, bo b.nie lubię samku nie doprawionego mięsa, zwłasza drobiu, nie dodałam grzanek tylko podpiekłam w piekarniku świerze bułki dyniowe) a szypiorek na końcu to kropka nad i!
odpowiedz
3994 dni temu
Oj, choć jestem prawie wszystkożerna nie zasmakowala mi ta zupa :( może nie moje smaki, ja lubię warzywa, ale byłam ciekawa ciężka, mdła .... ten kurczak jakoś mi tu też nie pasuje no ale w końcu kupować, kupować ....
odpowiedz
zobacz wszystkie