Zupa piwna z bekonem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy w garnku o grubym dnie, aż stanie się chrupiący. Wyjmujemy bekon z garnka, zostawiając wytopiony tłuszcz. Wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, smażymy do zrumienienia i dodajemy do boczku.

Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do garnka, w którym smażył się boczek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła). Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru. Wyjmujemy kurczaka i dodajemy go do usmażonego boczku.

Do garnka dodajemy pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę. Mieszamy razem, dodajemy piwo, bulion oraz śmietanę. Mieszamy razem i doprowadzamy do wrzenia.

Ser ementaler trzemy na tarce, dodajemy do gotującej się zupy. Mieszamy, aż ser się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji. Dodajemy kurczaka oraz boczek i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać

Zupę podajemy udekorowaną szczypiorkiem oraz grzankami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Ja Ja
    1159 dni temu
    Bardzo dobra :)

    odpowiedz

  • Agata Agata
    1213 dni temu
    Poza tym, że za ostra (jedna łyżeczka chili w zupełności wystarczy), ta zupa jest rewelacyjna :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1390 dni temu
    zupa pyszna ale 2 łyżeczki pieprzu cayenne to chyba pomyłka... przeciez tego nie da sie zjesc, a jestem wielbicielką ostrych smaków. Po małym zmodyfikowaniu ilości pieprzu rewelacja

    odpowiedz

  • herbatka78 herbatka78
    1637 dni temu
    Zupa extra wszystkim bardzo smakowała, choć przyznaję Baaaardzo ostra. Polecam pycha :)

    odpowiedz

  • Tanan Tanan
    1665 dni temu
    Dla mnie ten przepis jest trochę nielogiczny. W pierwszym zdaniu piszecie, że smażymy bekon w garnku, a następnie piszecie, że zdejmujemy bekon z patelni. To jest tylko mały błąd, ale zdarza się że np. każecie wsypać do czegoś ser, ktoś wsypuje cały, a na koniec sie okzauje, ze druga polowe trzeba dodac jeszcze do czegos.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1710 dni temu
    Dla mnie bardzo smaczna :) Coś innego, słono -ostra zupka :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1742 dni temu
    Czosnek podsmażamy na tłuszczu wytopionym z boczki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1742 dni temu
    W którym momencie nalezy dodać czosnek?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1742 dni temu
    Zupa zdecydowanie za ostra :( 2 łyżeczki pieprzu cayenne to za dużo nawet dla wielbicieli pikantnych smaków takich jak ja. Oprócz tego zupka jak najbardziej na plus.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1758 dni temu
    Ta zupa nie jest zła ale też nie jakaś zmyślna po prostu zależy jakie kto ma smaki mi na przykład smakowała natomiast mojemu bratu nie mimo to ją polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1785 dni temu
    Te bułeczki dyniowe brzmią jak świetny dodatek do zupy! :) Cieszymy się, że smakowało!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1785 dni temu
    Zupa jest przepyszna! ( wprowadziłam jednak małe modyfikacje, np. kurczka podczas smażenia przyprawiłam solą i pieprzem, chociaż możliwe że nabrałby smaku podczas końcowego gotowania, ale wolałam nie ryzykować, bo b.nie lubię samku nie doprawionego mięsa, zwłasza drobiu, nie dodałam grzanek tylko podpiekłam w piekarniku świerze bułki dyniowe) a szypiorek na końcu to kropka nad i!

    odpowiedz

  • El El
    1807 dni temu
    Oj, choć jestem prawie wszystkożerna nie zasmakowala mi ta zupa :( może nie moje smaki, ja lubię warzywa, ale byłam ciekawa ciężka, mdła .... ten kurczak jakoś mi tu też nie pasuje no ale w końcu kupować, kupować ....

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram