Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- moździerz
- tarkę
KROK 1: GOTUJEMY ROŚLINY STRĄCZKOWE
Soczewicę oraz ciecierzycę umieszczamy w osobnych miseczkach i przez kilka godzin moczymy w dużej ilości zimnej wody. Osączoną soczewicę gotujemy w dużej ilości wody przez około 15-20 minut, natomiast ciecierzycę przez około 80 minut. Nasiona powinny być podgotowane, a nie rozgotowane. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Z pomidorów wycinamy szypułki, nacinamy skórki i wrzucamy do wrzątku na 30 sekund. Pomidory hartujemy w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Seler naciowy kroimy w talarki. Czosnek siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
KROK 3: SMAŻYMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy w niewielką kostkę. Doprawiamy grubo mielonym czarnym pieprzem. Polewamy połową przygotowanej oliwy i dokładnie mieszamy. Na patelnię z mocno rozgrzaną oliwą przekładamy zamarynowanego kurczaka i smażymy na jasnozłoty kolor. Dodajemy kurkumę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Mięso wrzucamy do garnka z gorącym bulionem.
KROK 4: DUSIMY WARZYWA
Na tej samej patelni szklimy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy roztartymi w moździerzu nasionami kuminu, cynamonem oraz imbirem. Chwilę smażymy razem z przecierem pomidorowym. Dodajemy pomidory (4-5 łyżek odkładamy na bok) i zalewamy około 200 ml bulionu. Dusimy przez 5-10 minut.
KROK 5: GOTUJEMY ZUPĘ ZE STRĄCZKAMI
Ugotowane wcześniej strączki dodajemy do garnka z bulionem i gotujemy przez około 10 minut do całkowitej miękkości. Łączymy z podduszonymi pomidorami. Do zagotowanej zupy przekładamy seler naciowy. Doprawiamy solą i skórką z wyparzonych i wyszorowanych limonek. Na samym końcu dodajemy sok wyciśnięty z limonki, resztę pomidorów oraz posiekaną kolendrę.
Zobacz podobne
przepisy
Arabska zupa z soczewicy ze szpinakiem
Sycąca, rozgrzewająca propozycja dla miłośników Orientu. Aromatyczna zupa krem doskonale smakuje i kusi zapachem!
Pikantna zupa z soczewicą i królikiem
Wyjątkowe połączenie delikatnego mięsa, pożywnej soczewicy i ostrych dodatków. Ta zupa z pewnością Cię zachwyci!
Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
Gęsty warzywny krem we francuskiej interpretacji! Sycąca zupa, która smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gorąca lemoniada
- Duszone udka z indyka na winie
- Hamburgery orzechowe w chlebie
- Babka orzechowo-migdałowa
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Mazurek pomarańczowy
- Vichyssoise (zimna zupa z ziemniaków i pora)
- Złoty napar z imbiru
- Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami
- Minipizza z kabanosami
- Rosół z gęsi z warzywami
- Chili con carne z wędzonym boczkiem
- Minestrone – zupa z makaronem
- Zupa jarzynowa z klopsikami
- Hiszpańska zupa z soczewicy
- Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
- Dip z ciecierzycy
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Japońskie placki warzywne - okonomiyaki
- ZIELONY MAJONEZ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
- Tort malinowy
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Ubijany ganasz
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (27)
1130 dni temu
jakżeż mogłoby być bez limonki i kolendry....
odpowiedz
1130 dni temu
Pomijając wyjątkowe upodobanie Karola do tych dwóch składników, gwarantujemy, że doskonale pasują do harriry :)
2094 dni temu
Ile kalorii ma porcja zupy?
odpowiedz
2093 dni temu
Sylwio, obecnie nie podajemy kaloryczności naszych dań, ale dziękujemy za sugestię-rozważymy ją na pewno przy dalszym rozwoju strony!
1580 dni temu
Podaj wielkość swojej porcji.
1312 dni temu
Milion
2698 dni temu
Cynamon, kumin, kurkuma, imbir, i wiele innych przypraw nie jest dostępna dla bezglutenowców ... Chorzy na celiakię mogą mieć problemy zdrowotne po użyciu nawet niewielkiej ilości tych przypraw ze względu na możliwe występowanie w nich śladowych ilości glutenu. Dostępność całego wachlarza przypraw, w tym tych egzotycznych graniczy z cudem, takie przyprawy muszą posiadać atest i być odpowiednio oznaczone przekreślonym kłosem. Zakup przez internet zawsze wiąże się z ryzykiem, to jak kupowanie kota w worku. Sklepy ze zdrową żywnością głównie oferują kilka standardowych przypraw i koniec( papryka ostra, słodka, pieprz i przyprawa typu kucharek ), ciężko na tym upichcić coś egzotycznego, w sklepach zielarskich to samo. Miło by było, gdyby wszystkie przyprawy były dostępne i dla nas, może kiedyś ...
odpowiedz
1341 dni temu
kekw.
3203 dni temu
Ta zupa to poezja smaku! Jest rewelacyjna! Aromatyczna i przepyszna:) Wypróbowałam już tyle waszych przepisów, ale tego smaku dla mnie nic nie przebije:) Super, że wprowadzacie nowe i ciekawe dania, bo te polskie i europejskie już mi się przejadły, chińszczyzna też jest wszędzie. Mam nadzieję Drogi Lidlu, że Karol jeszcze nie raz zaskoczy nas takimi przepisami! Czekam z niecierpliwością na więcej smaków bliskiego wschodu czy Afryki:)
odpowiedz
3204 dni temu
Czy to coś zmieni jeśli użyjemy soczewicy i ciecierzycy konserwowej z puszki?
odpowiedz
3202 dni temu
Gosiu, możesz użyć soczewicy i ciecierzycy z puszki :)
3230 dni temu
A jak przygotować dobry bulion drobiowy? Nigdy nie jestem w stanie do tak doprawić, żeby był co najmniej tak dobry jak gotowa, niezbyt zdrowa kostka rosołowa....
odpowiedz
3230 dni temu
Gościu, jeśli masz problem z przyprawianiem, a nie chcesz używać kostek rosołowych, polecamy piramidki smaku, które można kupić w Lidlu. Są to suszone warzywa i przyprawy zamknięte w poręcznych saszetkach, które pod koniec gotowania wyławiamy z wywaru :)
3230 dni temu
Bierzemy ćwiartkę z kurczaka, albo nogę i skrzydło (albo samą nóżkę /3 skrzydełka - zależy, ile bulionu potrzebujesz) myjemy, a jeśli trzeba - opalmy wcześniej nag gazem resztę piórek. Przygotowujemy (czyli - myjemy, obieramy) włoszczyznę (seler - korzeń, marchew, por - zieloną część, pora dobrze wypłucz; można się obejść bez pietruszki)oraz małą lub średnią cebulę. Ponadto przygotuj: kilka ziarenek pieprzu, zielę angielskie, liść (1-2) laurowy, sól względnie kurkumę, świeży imbir (jeśli lubisz). Porcję kurczaka wkładamy do ZIMNEJ wody (nie solimy!) wstawiamy na średni ogień. Cebulę obieramy, kroimy na pół (lub na ćwiartki, w zależności od wielkości) wkładamy na zimną teflonową lub ceramiczną patelnię (przekrojoną stroną w dół) i przypiekamy bez tłuszczu - do lekko brązowego koloru, możemy je również podpiec od okrągłej strony, zdejmujemy cebulę jak tylko lekko zbrązowieje i zacznie przyjemnie pachnieć. W tym czasie woda z kurczakiem powinna się zagotować, pilnujemy go i jak tylko pojawi się piana - zmniejszamy ogień lub zdejmujemy z ognia i zdejmujemy pianę. Jeśli chcemy mieć bardziej przeźroczysty wywar - możemy wodę z pianą w ogóle wylać i nalać świeżej. Jesli zaś planujemy użyć bulion do zupy jak wyżej i bardziej zależy nam na mięsnym smaku ("umami") to tylko zdejmujemy pianę, najwyżej możemy wyjąć kurczaka, opłukać pod zimną wodą z resztek piany i z powrotem włożyć do wywaru. Jak tylko wywar się ponownie zagotuje dodajemy:zielę angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz włoszczyznę (marchewki można pokroić na pół, seler - na ćwiartki) por - można wziąć 1/2 - przede wszystkim cześć zieloną i przypieczoną cebulę, względnie obrany kawałek świeżego imbiru. Czekamy, aż wywar się ponownie zagotuje, już z warzywami, wtedy solimy. Ja dodaję ponadto seler naciowy(1-2 gałązki, razem z listkami) i pietruszkę (natkę), cebulę wyjmij po pewnym czasie, zanim się rozpadnie i zostawi nieprzyjemne "nitki". Gotuj pod przykryciem i na bardzo słabym ogniu, aż kurczak i marchewka będą miękkie (właściwie, od momentu wyjęcia cebuli bulion gotuje się sam), możesz dodać jeszcze szczyptę kurkumy i/lub kolendry. Taki bulion jest o niebo lepszy (i smaczniejszy i zdrowszy) od "rozbełtanej" kostki, zaręczam.
3218 dni temu
Polecam dodać kozieradki :)
3205 dni temu
Żeby bulion był dobry musi być dużo wkładki mięsnej inaczej to będzie wodzianka. Tak samo jest ze zwykłym rosołem niedzielnym. Na szkieleciku, czy nóżce i skrzydełku nie ugotujesz dobrego wywaru drobiowego i to w dodatku w ilości 3 litrów! Nie dziwię się, że ludzie potem sypią te sztuczności w proszkach czy wrzucają kostki ... bleee. Na około 3-4 litry dobrego wywaru mięsnego obojętnie, czy to drobiowy, czy zwykły rosół, potrzebne jest: - duży garnek około 7-8 litrowy, - wkładka mięsna około 1,2-1,5 kg nie więcej niż 2 kg, może być cały kurczak przekrojony na dwie połówki, łatwiej włożyć do garnka ( najlepiej kura rosołowa, twarda po ugotowaniu ale wywar jest genialny), z braku może być zwykła kura sklepowa, kto lubi może pomieszać różne mięsa, trochę indyka, choć daje on dość specyficzny smak wywarowi. Na rosół kura plus wołowina. Jak kto lubi. Ważne aby wkładki mięsnej było dużo, tak na około 1/3 czasem nawet prawie 1/2 wysokości garnka mi zajmuję. - cały por, przedzielić go na pół, białą część gotujemy w całości, łatwiej ją potem wyłowić, zieloną część można też w całości gotować lub pokroić nie za drobno w poprzek. - całe opakowanie zielonej naci selera z Lidla, wszystkie łodygi oddzielamy i kroimy na pół. - 4-6 średnich marchewek, zależy czy lubimy słodki wywar. - 1 cały korzeń pietruszki średniej wielkości. - pół średniego selera, lub 1 większa ćwiartka. - 4-6 ząbków obranego czosnku, w zależności od wielkości, lepiej nie przesadzić, bo czosnek zdominuje smak wywaru. - około 1-1,5 cm obranego i pokrojonego w plasterki świeżego imbiru, który nadaje lekkiej świeżości, radzę z niego nie rezygnować. - 1,5 średniej wielkości cebuli, dokładnie potrzebujemy 3 połówki, które opalamy nad kuchenką lub smażymy na suchej patelni, tak aby zbrązowiały ale NIE sczerniały! Żeby nam jakieś czarne resztki nie pływały po wywarze i psuły smak. - zimna woda. - 2-4 ziela angielskiego, jak kto lubi może więcej. - 6-12 ziaren kulek czarnego pieprzu, też w zależności jaki preferujemy stopień ostrości. - 2-4 liście laurowe w zależności od ich wielkości. - sól, używamy jej dopiero w trakcie gotowania NIE na początku i to w niewielkiej ilości, tak aby na koniec móc ewentualnie dosolić lub jeśli czujemy że nasz wywar ma za słaby smak. Sól pomaga w wydobyciu smaku. - nać pietruszki, opcjonalnie jeśli ktoś lubi może dodać. - cukier, też opcjonalnie ale w niewielkiej ilości i ostrożnie. Choć ja nie dodaję, wiem że są tacy którzy lubią:) Po wrzuceniu wszystkich składników do garnka, które zajmują praktycznie cały garnek, prawie po same brzegi, może wydawać się, że nie w nim już miejsca na wlanie wody ... nic mylnego. Wodę wlewamy prawie po same brzegi, nie na styk, żeby nam wywar nie wylewał się podczas gotowania. przykrywamy pokrywką, ale nie zamykamy szczelnie. Wywar, czy przede wszystkim rosół ma pykać delikatnie na małym ogniu, wtedy wychodzi najsmaczniejszy, nie powinien wrzeć jak wściekły. Tylko na samym początku można mocniej podkręcić gotowanie, ale tylko do momentu pierwszego wrzenia i natychmiast zmniejszamy intensywność gotowania. - średnio po ugotowaniu i odcedzeniu wychodzi mi około 3-3,5 litra czystego wywaru. Dla mnie i mojej rodziny, to jest niedzielny rosół lub baza i podstawa każdej domowej zupy i sosu mięsnego. Smacznego:)
3205 dni temu
Nie zgadzam się z Lookin"_for_a_flavour odnośnie wymieniania wody podczas gotowania wywaru. Absolutnie nie można tego robić, to negatywnie zmieni smak wywaru, tak samo i z tego samego powodu nie powinno się dolewać wody w trakcie gotowania wywaru. Zrobi się tzw wodzianka. Szumowiny po prostu można zbierać na bieżąco łyżką lub płaską chochlą i tak nigdy wszystkiego nie zbierzemy, zawsze coś zostanie. Po odcedzeniu wywaru i tak nie ma to większego znaczenia, bo zostaje nam czysty wywar. A kurkuma dla mnie jest tylko po to, by zabarwić wywar na kolor rosołu, nie musimy jej dodawać skoro gotujemy wywar z opaloną cebulą, która właśnie nadaje nam tego koloru. Poza tym kurkuma jest bardzo intensywna, wystarczy nie wielka, bardzo mała ilość tej przyprawy, by wywar zrobił się taki dziwny żółtawo pomarańczowy ... A cebula musi być obrana, bo jej brązowa skórka nada gorzkawy smak wywarowi.:)
783 dni temu
- bulion i przede wszystkim rosół solę dopiero po pierwszym zagotowaniu się wywaru, nigdy nie wrzucam od razu całej soli, resztę dosalam po ugotowaniu, ewentualnie do smaku. - bulion na 4-6 litrowy garnek wrzucam 2 spore lub 3 mniejsze udka - rosół na 9 litrowy garnek wrzucam 3 duże udka i podobnej wielkości do udek 2 żebra wołowe - Czy to rosół, czy bulion wrzucam dużo wkładki do garnka, tyle, że aż wszystko podchodzi prawie pod rant garnka. - na spodzie wrzucam całe opakowanie selera naciowego na bulion lub większe półtorej opakowania na rosół, on nadaje posmak maggi, - Jedna część pory, czy to biała lub zielona, obojętnie, opłukane w całości. - cała spora cebula obrana, jeśli w łupce, to opalona, żeby nie była gorzka - cały korzeń pietruszki lub kawałek selera ćwierć może być - dużo marchewki od 5 do 10 szt, w zależności od ich wielkości, za dużo spowoduje słodkawy posmak wywaru - ząbek czosnku - przyprawy: liście laurowe, kulki ziela angielskiego, kulki pieprzu. - po ugotowaniu bulionu i rosołu zawsze wyciągam z nich wszystkie warzywa, przechowuje je osobno, nie w wywarze i nie w rosole, rzadko, bo rzadko ale pozostawienie warzyw w rosole lub wywarze może spowodować skiśnięcie zupy. Warzywa dodaję dopiero na talerzu.
3241 dni temu
Oj oj harira na kurczaku i z czosnkiem??? Nie wyobrazam sobie....
odpowiedz
3241 dni temu
Karol na filmiku mówi, że to lekko zmodyfikowany przepis na Harirę. Zresztą z wersjami z kurczakiem już się spotykałem. Nie wiem jak wygląda kwestia czosnku w oryginalnym przepisie tej zupy.
3241 dni temu
Mela, zupa Karola jest inspirowana harirą. Karol w swoim filmiku wspomina, że można ją zrobić również bez mięsa :)
783 dni temu
Zgadzam się nigdy nie wymienia się wody podczas gotowania bulionu,ani tym bardziej rosołu, bo wyjdzie słaby aromat. Dolewać też się nie powinno, będzie słabszy smak. Brązowe skórki z cebuli przesmażamy na patelni, wtedy tracą swój gorzki smak i można je wrzucić do bulionu.
3244 dni temu
Zrobiłam, rodzina była zachwycona. Dzięki :)
odpowiedz
3244 dni temu
Smaczna zupa, zamiast świeżych pomidorów użyłam tych z puszki i dodałam małą ostrą papryczkę dla zaostrzenia smaku :) A i dałam tylko jedna limonke, wg mnie było już wystarczająco kwaśne.
odpowiedz
3244 dni temu
Świetne filmik 👍
odpowiedz
3245 dni temu
podkład muzyczny jest zdecydowanie za głośny, wręcz niepotrzebny, bo przeszkadza w słuchaniu Karola. Proszę, zróbcie coś z tym.
odpowiedz
3244 dni temu
dobrze jest
zobacz wszystkie