Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- palnik gazowy
Zupa
Przygotowujemy bulion gotowany na skrzydełkach z włoszczyzną, do zagotowanego bulionu dodajemy pieczarki, dodajemy około 100 ml sosu rybnego oraz 1 łyżeczkę sosu ostrygowego następnie dodajemy suszoną trawę cytrynową lub rozgniecioną świeżą. Dodajemy startą skórkę limonki, sok z 1/2 limonki oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy pokrojone listki bazylii tajskiej.
Pomidory obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju, do lekko nagrzanego oleju dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku. Smażymy, następnie dodajemy koncentrat i całość mieszamy. Na patelnie wlewamy odrobinę bulionu, a następnie całość dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut. Na końcu doprawiamy 1 łyżeczką suszonego imbiru, dodajemy około 5-6 łyżek śmietany. Zagotowujemy, doprawiamy niewielką ilością pieprzu, niewielką ilością ostrej papryczki. Dodajemy sok z limonki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę gotujemy.
Krewetki i łosoś
Do czystej miski przekładamy krewetki, dodajemy posiekaną kolendrę, sól, pieprz, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki, niewielką ilość ostrej, posiekanej papryczki. Dodajemy niewielką ilość oleju, odstawiamy na bok na około 10 minut. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażmy krewetki około 2 minut z każdej strony. Łososia pozbawiamy skóry, kroimy na plastry o grubości 1 cm. Kawałki łososia opalamy za pomocą palnika gazowego.
Na talerz nakładamy opalone kawałki łososia. Następnie obok łososia układamy przysmażone krewetki, całość zalewamy zupą. Dekorujemy liśćmi bazylii tajskiej.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Cebulowe ciasto francuskie
- Kurczak po baskijsku z ryżem
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pastitsio (zapiekanka grecka pasticcio)
- Indyjski łosoś w sosie słodko-kwaśnym
- Kanapeczki z pastą z pieczonej flądry, suszonych pomidorów i papryki
- Szakszuka z kuminem
- Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem BBQ
- Skrzydełka w stylu amerykańskim (buffalo wings) z sosem miodowo-musztardowym
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Tabbouleh z trzech rodzajów kaszy
- Ciasteczka z ciecierzycy
- GOFRY TRADYCYJNE
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Tort malinowy
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3393 dni temu
To prawda... co jest napisane w gazetce: "Dziękujemy a 3 lata i zapraszamy na pożegnalny obiad". Postanowiliście naprawdę skończyć z Kuchnią Lidla? Dlaczego?
odpowiedz
3397 dni temu
Jurek ! wrzuć na luz ;)
odpowiedz
3397 dni temu
Jurku, kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentowania i nie widzimy nic zdrożnego w tym, by łączyć smaki i kulinarne tradycje :)
odpowiedz
3397 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście :)
odpowiedz
3397 dni temu
Czy pieczarki można zastąpić grzybami mun?
odpowiedz
3398 dni temu
To co mogliśmy obejrzeć nie jest nawet zbliżone do kuchni Azjatyckiej , mało tego to profanacja kuchni Tajskiej .Zatrudnijcie kucharza z Chin , Tajlandii , Wietnamu czy Indii i zobaczymy normalną kuchnie Azji .Zarówno w tym programie jak i innych podobnych niestety ale smaku Tajskiego nie doszukamy się , śmietana to może być ale w kuchni rosyjskiej :) Nie przyjmuje stwierdzenia że zupa jest o Tajskim zabarwieniu , równie dobrze można powiedzieć że zupa ma zabarwienie włoskie .Kiedy w końcu zrobicie normalne odcinki , bo skoro reklamujecie kuchnie świata to niech będą jak najbardziej oryginalne przepisy a nie wymyślone z głowy nie mające nic wspólnego z oryginalnymi potrawami fantazje Okrasy i Paskala.
odpowiedz
3398 dni temu
Matyldo, mrożone krewetki są na stałe w ofercie Lidla :) Tak, możesz ugotować taki bulion, jednak wtedy dodaj trochę mniej sosu rybnego.
odpowiedz
3399 dni temu
A bazylia tajska tez bedzie w lidlu do kupienia?
odpowiedz
3399 dni temu
Czy takie krewetki też będą w tajskim tygodniu w ofercie Lidla, bo nie zauważyłam ich oglądając gazetkę? Czy do zupy można ugotować bulion rybny zamiast drobiowego?
odpowiedz