Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- palnik gazowy
Zupa
Przygotowujemy bulion gotowany na skrzydełkach z włoszczyzną, do zagotowanego bulionu dodajemy pieczarki, dodajemy około 100 ml sosu rybnego oraz 1 łyżeczkę sosu ostrygowego następnie dodajemy suszoną trawę cytrynową lub rozgniecioną świeżą. Dodajemy startą skórkę limonki, sok z 1/2 limonki oraz 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy pokrojone listki bazylii tajskiej.
Pomidory obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju, do lekko nagrzanego oleju dodajemy 1 łyżkę słodkiej papryki w proszku. Smażymy, następnie dodajemy koncentrat i całość mieszamy. Na patelnie wlewamy odrobinę bulionu, a następnie całość dodajemy do zupy. Gotujemy około 15 minut. Na końcu doprawiamy 1 łyżeczką suszonego imbiru, dodajemy około 5-6 łyżek śmietany. Zagotowujemy, doprawiamy niewielką ilością pieprzu, niewielką ilością ostrej papryczki. Dodajemy sok z limonki. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Chwilę gotujemy.
Krewetki i łosoś
Do czystej miski przekładamy krewetki, dodajemy posiekaną kolendrę, sól, pieprz, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1 limonki, niewielką ilość ostrej, posiekanej papryczki. Dodajemy niewielką ilość oleju, odstawiamy na bok na około 10 minut. Następnie na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażmy krewetki około 2 minut z każdej strony. Łososia pozbawiamy skóry, kroimy na plastry o grubości 1 cm. Kawałki łososia opalamy za pomocą palnika gazowego.
Na talerz nakładamy opalone kawałki łososia. Następnie obok łososia układamy przysmażone krewetki, całość zalewamy zupą. Dekorujemy liśćmi bazylii tajskiej.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak w curry z imbirem i limonką
Drób po tajsku z dodatkiem prażonych jabłek. Wyrazisty smak curry i słodycz owoców tworzą pyszną orientalną kompozycję.
Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
3406 dni temu
To prawda... co jest napisane w gazetce: "Dziękujemy a 3 lata i zapraszamy na pożegnalny obiad". Postanowiliście naprawdę skończyć z Kuchnią Lidla? Dlaczego?
odpowiedz
3410 dni temu
Jurek ! wrzuć na luz ;)
odpowiedz
3410 dni temu
Jurku, kuchnia jest wspaniałym miejscem do eksperymentowania i nie widzimy nic zdrożnego w tym, by łączyć smaki i kulinarne tradycje :)
odpowiedz
3410 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście :)
odpowiedz
3410 dni temu
Czy pieczarki można zastąpić grzybami mun?
odpowiedz
3411 dni temu
To co mogliśmy obejrzeć nie jest nawet zbliżone do kuchni Azjatyckiej , mało tego to profanacja kuchni Tajskiej .Zatrudnijcie kucharza z Chin , Tajlandii , Wietnamu czy Indii i zobaczymy normalną kuchnie Azji .Zarówno w tym programie jak i innych podobnych niestety ale smaku Tajskiego nie doszukamy się , śmietana to może być ale w kuchni rosyjskiej :) Nie przyjmuje stwierdzenia że zupa jest o Tajskim zabarwieniu , równie dobrze można powiedzieć że zupa ma zabarwienie włoskie .Kiedy w końcu zrobicie normalne odcinki , bo skoro reklamujecie kuchnie świata to niech będą jak najbardziej oryginalne przepisy a nie wymyślone z głowy nie mające nic wspólnego z oryginalnymi potrawami fantazje Okrasy i Paskala.
odpowiedz
3411 dni temu
Matyldo, mrożone krewetki są na stałe w ofercie Lidla :) Tak, możesz ugotować taki bulion, jednak wtedy dodaj trochę mniej sosu rybnego.
odpowiedz
3412 dni temu
A bazylia tajska tez bedzie w lidlu do kupienia?
odpowiedz
3413 dni temu
Czy takie krewetki też będą w tajskim tygodniu w ofercie Lidla, bo nie zauważyłam ich oglądając gazetkę? Czy do zupy można ugotować bulion rybny zamiast drobiowego?
odpowiedz