
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
Przygotowanie
Piersi kurczaka oczyszczamy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, następnie kroimy w grube paski w poprzek.
Do miski wrzucamy 5 g posiekanego imbiru, część przygotowanej przyprawy curry, 1 posiekany ząbek czosnku, startą skórkę z 1/2 limonki, 1 posiekaną świeżą papryczkę wraz z ziarnami (możemy użyć również paprykę ostrą w proszku) oraz niewielką ilość oliwy z oliwek. Mięso obtaczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy do lodówki, pokrywając uprzednio miskę folią spożywczą. Mięso w marynacie powinno pozostać w lodówce ok. 20 minut.
Pokrojonego bakłażana doprawiamy mielonym białym pieprzem i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na brązowy kolor, przypiekamy, przekładamy na talerz.
Pokrojoną cukinię doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu i smażymy na tej samej patelni, na której smażyliśmy bakłażana. Do cukinii dodajemy kolejny posiekany ząbek czosnku oraz 5 g posiekanego imbiru, mieszamy, przesmażamy i przekładamy na półmisek.
Kolendrę w ziarnach ucieramy w moździerzu razem z curry. Dodajemy niewielką ilość skórki z limonki. Dodajemy odrobinę ostrej czerwonej papryki, połowę ilości posiekanej świeżej kolendry, 5 g imbiru i pozostałą ilość czosnku. Dodajemy odrobinę oliwy, całość ucieramy w moździerzu do uzyskania konsystencji pasty. Do garnka dodajemy niewielką ilość oliwy z oliwek.
Piersi kurczaka wyjmujemy z marynaty i przesmażamy w garnku razem z cebulą. Dodajemy pastę z moździerza, mieszamy. Doprawiamy solą, mielonym białym pieprzem i pozostałą ilością świeżego imbiru. Dodajemy kilka suszonych moreli. Całość mieszamy. Następnie dodajemy jabłka. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe. Po zagotowaniu kurczaka dusimy jeszcze mniej więcej 10 minut.
Do garnka wrzucamy pozostałą część świeżej kolendry (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji). Dodajemy połowę przesmażonej porcji bakłażana, którego jeszcze przez chwilę podgrzewamy. Dodajemy miód kremowy oraz sok z 1/2 limonki. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy.
Jak podawać
Wykładamy kurczaka na talerz, pozostałą część bakłażana i cukinię układamy na kurczaku. Całość dekorujemy świeżą kolendrą i pokruszonymi pistacjami. Doprawiamy niewielką ilością soku z limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym z ziemniakami z pieca
Pomysł na kurczaka w królewskim stylu - soczyste, drobiowe piersi w sosie borowikowo-serowym oraz złociste ziemniaki.

Kurczak po indyjsku
Czy znasz smak kurczaka po indyjsku? Sprawdź ten szybki i prosty przepis na egzotyczne danie.

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Komentarze (26)
892 dni temu
Czy zamiast proporcji typu 3 gramy ziaren kolendry albo 5 gram curry możecie podawać ile ma tego być na łyżeczce od herbaty? Założę się że większość osób nie ma aż takiej precyzyjnej wagi.
odpowiedz
1891 dni temu
dlaczego film nie działa???
odpowiedz
1993 dni temu
Bardzo dobre danie, polecam
odpowiedz
2135 dni temu
Muszę stwierdzić, że po 421 dniach wracam jeszcze raz do tej potrawy.
odpowiedz
2205 dni temu
Przepis rewelacyjny! A po modyfikacji ( bez jabłek, miodu i moreli) to już zupełnie jak podczas wakacji w Tajlandii:)
odpowiedz
2224 dni temu
nie ma szans zeby zrobic to w 30 minut...
odpowiedz
2409 dni temu
DANIE PRZEPYSZNE ROBIŁEM JUŻ KILKA RAZY CAŁA RODZINKA UWIELBIA TO DANIE ZRESZTĄ JA TEŻ POLECAM
odpowiedz
2478 dni temu
Danie pyszne, co prawda nie dostaliśmy wszystkich składników w sklepie Lidla, ale sam przepis polecamy z czystym sumieniem :)
odpowiedz
2486 dni temu
Zrobiłam - przepyszne danie!!!
odpowiedz
2497 dni temu
Danie jest wspaniale , swieze, aromaty wibrujące. Dzieki kolorowym skladnikom swietnie prezentuje się na talerzu
odpowiedz
2545 dni temu
Aleksandro, mamy nadzieję, że wypróbujesz również inne przepisy Karola :)
odpowiedz
2547 dni temu
Jakie to było pyszne!!!! :) Dziękuję Panie Karolu za pomysł na wspaniały i smaczny obiad :)
odpowiedz
2556 dni temu
nanzo, nie ma nic złego w dostosowywaniu przepisów do swych upodobań :)
odpowiedz
2556 dni temu
Rewelacja !!! Dodałem troszkę mniej "Curry" ponieważ : 'Irytuje moje podniebienie' , wiem jednak że przepisu się nie zmienia tylko odrobinkę mniej :) Polecam! Nowe koktajlowe doznanie smakowe.
odpowiedz
2601 dni temu
Super pyszne, zdrowe danie o orientalnej nucie.
odpowiedz
2601 dni temu
bardzo dobre curry, zmniejszyłam jedynie ilość miodu do jednej łyżeczki i dodałam więcej ostrości
odpowiedz
2603 dni temu
No właśnie jestem po kosztowaniu tego dania i ... obłęd. Burza smaków i aromatów. Czekam już na kolejny przepis a jutro na obiad danie Pascala :) No i mam już książkę :)
odpowiedz
2605 dni temu
Pani kochana takie warzywa są właśnie w lidlu na dziale z warzywami, zreszta jak wszytsko z Ich przepisów:P:P
odpowiedz
2605 dni temu
Szklarniowe dostępne są przez cały rok :)
odpowiedz
2605 dni temu
To gdzie ja znajdę cukinie i bakłażana w tej porze roku??
odpowiedz
2606 dni temu
A ja właśnie zrobiłam i to zupełnie nowe doznanie w kuchni. Panowie jak zwykle nas przyjemnie zaskakują!!i mam już 4 naklejki:) Curry jednak wygrywa.
odpowiedz
2607 dni temu
Pychota
odpowiedz
2607 dni temu
Pani Beato prosze mnie nie obrażać. Z kraju z jakiego pochodzę "hau hau hau" oznacza podziw i szacunek. Dania traktuję z powagą i zawsze wypróbowuję przepisy obu panów, które są super :)
odpowiedz
2608 dni temu
Przez takie osoby jak ta poniżej Kuchnia Lidla niestety powoli schodzi na psy... A przepisy rewelacyjne :)
odpowiedz
2608 dni temu
HAU HAU!!!!!! PS: HAU
odpowiedz
2609 dni temu
nie wydaje mi sie to szybkie do przyrzadzenia : )
odpowiedz
zobacz wszystkie