Kurczak z Antyli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Patelnię wok lub głęboką patelnię albo garnek z grubym dnem.

Przygotowanie

Każdą pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni (wok) rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego.
Wrzucamy kurczaka na rozgrzany tłuszcz. Przewracamy i czekamy, aż kurczak będzie rumiany.
Kroimy cebulę i dodajemy ją do kurczaka. Smażymy 3 minuty. Dodajemy wiórki kokosowe, smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, tak samo jak ananasa.
Dodajemy mleczko kokosowe, 75 ml wody, szczyptę kurkumy, pomidory, ananasa i 3 gałązki tymianku. Potrawa powinna się gotować ok. 20 min pod przykryciem. Przykrywamy pokrywką.
Jeżeli sos wyda się zbyt rzadki, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy wszystko solą i pieprzem.
Dodajemy 3 łyżki posiekanej kolendry.

Jak podawać

Potrawę podajemy z ryżem basmati.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (65)

Avatar
  • Gość Gość
    1049 dni temu
    Danie smaczne. Robilam znacznie dłużej niż podano w przepisie,gdyż sos długo nie chciał się zredukować. Kokos jak dla mnie zbędny. Kolejnym razem zrobię z kolendra, której dziś u mnie zabrakło. Za rada poniższych komentarzy doprawilam danie ostrą papryka i to był strzał w dziesiątkę. Dziękuje.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1138 dni temu
    Już ponad 2 lata serwuję mężowi to danie i zawsze się nim zachwyca, zapominam tymianku i tak smakuje, ale "klu" smaku dla nas daje kolendra, tak bardzo ją lubimy, że daję jej więcej. Dziękuję za ten przepis, to danie jest DELICJĄ:)))

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1215 dni temu
    Mniam! Wygląda pysznie..no to idę po łopatkę. Dziękuję za podpowiedź.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1215 dni temu
    Aga, co powiesz na klasyczny gulasz wieprzowy z łopatki? https://kuchnialidla.pl/product/gulasz-wieprzowy-z-lopatki

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1216 dni temu
    Drogi Lidlu ;) bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy możesz polecić bezmleczne pyszne dania nadające się do mrożenia? Oczywiście z Twoich przepisów.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1217 dni temu
    Ago, nie rekomendujemy mrożenia tego dania, gdyż po rozmrożeniu sos może się rozwarstwiać i nie być już tak apetyczny.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1218 dni temu
    Witam, czy danie nadaje się do mrożenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1226 dni temu
    Super danie . Zawsze mi się udaje . Bardzo syte i pyszne.

    odpowiedz

  • sciema sciema
    1403 dni temu
    A wez ty...idealne proporcje i po 45 min duszenia dalej zupa. To nie pierwszy Wasz przepis ktory odbiega od rzeczywistosci...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1476 dni temu
    Wiewiórko, bardzo ciekawy pomysł! :) Z pewnością było pysznie!

    odpowiedz

  • Wiewiórka Wiewiórka
    1477 dni temu
    Danie pyszne, ale zamieniłam czarny pieprz na cytrynowy. Zrównoważył on mdły smak kokosa.

    odpowiedz

  • ko2ak ko2ak
    1500 dni temu
    Pyszne danie, przy przygotowaniu wydaje się, że może być za słodkie, ale finalnie wszystko super się równoważy. Na pewno powtórzymy tą kompozycję w przyszłości, smacznego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1561 dni temu
    pyszne danie, polecam

    odpowiedz

  • baśka 37 baśka 37
    1562 dni temu
    Pyszne danie,takie eksluzywne.Gotowałam je na święta ,rodzina była zachwycona.Dziękuję

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1636 dni temu
    Bardzo pyszne danie...godne polecenia.A teraz coś dla tych narzekających-przepisy są po to żeby je zmieniać wedle własnego gustu,wolicie wyraziste smaki dodajcie do potrawy więcej soli ,pieprzu trochę ostrej papryczki a danie nabierze innego smaku-wystarczy trochę fantazji.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1731 dni temu
    Szkoda, że te z obrazka danie bardzo różni się z tym co zrobił Pascal. To jakby dwa inne dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1821 dni temu
    Niezłe, ale spodziewałam się czegoś lepszego,bo uwielbiam kokosy i słodkie obiady. Jako, że nie lubię ananasów dodałam 4 połówki brzoskwiń z puszki. Musiałam też wprowadzić kilka zmian żeby potrawka była mniej mdła: dodałam dużo więcej tymianku, skropiłam sokiem z cytryny i dosypałam drobniutko posiekaną świeżą czerwoną papryczkę chilli, jaksię to wszystko poddusiło to nabrało więcej smaku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1853 dni temu
    Dodajemy dużą szczyptę kurkumy, pomidory, ananas i 3 gałązki tymianku. Przykrywamy. Jest wykorzystany:D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1865 dni temu
    A po co ten Ananas jeżeli nie jest wykorzystany w przepisie

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1893 dni temu
    gotowanie mleka kosowego 20 min. to przesada, bo straci cały aromat.

    odpowiedz

  • Krawi Krawi
    1935 dni temu
    Bardzo smaczne.. w moim wykonaniu lekka modyfikacja, szczypta ostrej papryki i cynamonu dla wzmocnienia orientalnego smaku :) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Małgorzata Kubiak Małgorzata Kubiak
    1937 dni temu
    PRZEPYSZNE! Nawet nie widziałam, że danie z kurczaka może tak fantastycznie smakować! Wybierając ten przepis bałam się co z tego wyjdzie, gdyż po raz pierwszy miałam do czynienia z mlekiem kokosowym i kurkumą, to była dla mnie zupełna nowość. Efekt powalił mnie na kolana. Połowę zjadłam podczas gotowania, nie mogłam się powstrzymać :P Danie jest bogate w smaki i aromaty. Polecam szczególnie tym osobom, które lubią dania na słodko :) Jak się doda więcej soli i pieprzu jest ostrzejsze i wyrazistsze w smaku - wedle gustu ;)

    odpowiedz

  • Rafal Rafal
    1984 dni temu
    Danie jest super. Kluczem jest takie odparowanie sosu, żeby był gęsty. Pomagają mu w tym wiórki kokosowe. Musi ich być dużo, inaczej wyjdzie woda bez smaku (to apropo komentarzy). Ważna uwaga z niegotowaniem ananasa jak jest dojrzały - ja korzystałem z puszkowych kawałków i dosypałem tuż przed podaniem na stół. Całość ma delikatny - kokosowo-cebulowy smak i ananas fantastycznie go urozmaica. 1. Sos gęsty - trzymajcie się proporcji Pascala 2. Ananas cały a nie rozpaćkany - dojrzały najlepiej dodać na końcu. i właściwie nie trzeba solić.

    odpowiedz

  • Kasia R. Kasia R.
    1997 dni temu
    Dla mnie bomba.

    odpowiedz

  • Tyśka Tyśka
    2005 dni temu
    Smaczne danie. Robiłam już kilka razy. I jak parę osób tutaj wspomniało również mono soliłam i dodałam więcej pieprzu. Raz zamiast mleczka kokosowego dodałam skondensowane, smak nieco inny ale tez godny polecenia.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    2052 dni temu
    słabe. Mdłe, konsystencja nie taka jak u Pascala mimo ze robiłam po przepisie. Wyjadłam tylko ananasa i kurczaka. Zawiodłam się.

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    2059 dni temu
    Zrobiłam to danie. Wcześniej jadłam kokos tylko w słodyczach, więc smak był dla mnie nowy. Po raz pierwszy jadłam równiez kolendrę. Smakował. Na pewno zrobię jeszcze raz.

    odpowiedz

  • Kial Kial
    2069 dni temu
    Byliśmy zachwyceni, po pierwszym kęsie aż zamarłam z zachwytu ;P Dla tych co uważają, że mdłe proponuję sporo posolić. Pascal soli do smaku - do mojego smaku musiałam naprawdę solić i solić - potrawa wcale nie była przez to słona, ale wydobyły się wszystkie smaki bez poczucia mdłości dania. Oj, wejdzie do menu, wejdzie :)

    odpowiedz

  • Yasmelyn Yasmelyn
    2076 dni temu
    Wyszło zupełnie inaczej niż na zdjęciu, poza tym mdłe. Nie smakowało nam za bardzo.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2078 dni temu
    Spróbowałam w tym tygodniu i naprawdę wyszło pycha! Polecam! :)

    odpowiedz

  • Aga Januszewska Aga Januszewska
    2079 dni temu
    plus za to,że umył mięso ;)

    odpowiedz

  • Bella Bella
    2080 dni temu
    polecam więcej tymianku i wiórków, bez kolendry, nie przepadam za pomidorami, ale dodałam ze 2 małe do smaku, poddusiłam i na 100% polecam tą potrawkę

    odpowiedz

  • mmmmar mmmmar
    2089 dni temu
    pascal jest super!

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    2089 dni temu
    A mnie bardzo smakowało... połączenie ananasa z wiórkami i kurczakiem pycha, trzeba uważac na pomidory żeby nie były kwaśne, swieży tymianek i kolendra na końcy dają bardzo przyjemny aromat.. nastepnym razem dodam tylko odrobine chilli..

    odpowiedz

  • Łasuch Łasuch
    2090 dni temu
    Smakowało choć na ogół nie lubie dań słodkich a to jakiś wyjątek

    odpowiedz

  • Sławomir Kowalczyk Sławomir Kowalczyk
    2091 dni temu
    Robiłem je 4 dni temu i powiem że trzeba 3 rzeczy zmienić - bez nich porażka. 1 - bez wiórków kokosowych 2 - dodać sok z cytryny inaczej jest troszke mdłe 3 - ciut więcej ananasa. I tak jest rewelacja :P

    odpowiedz

  • gieniu gieniu
    2091 dni temu
    Niestety, kiepsciutko. Polaczenie wiorkow kokosowych, pomidora i ananasa dalo slaby efekt. Smak potrawy naprawde trzeba chciec lubic. Danie niby proste, ale skladniki przekombinowane.

    odpowiedz

  • renias renias
    2097 dni temu
    Zrobiłam wczoraj i na pewno już więcej nie zrobię. Nie moje smaki.

    odpowiedz

  • Evel Evel
    2097 dni temu
    Rewelacja, polecam!

    odpowiedz

  • m m
    2099 dni temu
    Dziś zrobiłam ten przepis - polecam! rewelacja, przepyszne, faktycznie starcza na 4 osoby... nic dodać, nic ująć - pychota!

    odpowiedz

  • magru magru
    2100 dni temu
    pychota

    odpowiedz

  • magru magru
    2100 dni temu
    puchota

    odpowiedz

  • Delux Delux
    2100 dni temu
    Nie wiem czemu za każdym razem Pascal nacina te pomidory zaparza hartuje i ściąga skórę a nie prościej je obieraczką potraktować?

    odpowiedz

  • weronika weronika
    2101 dni temu
    nie wiem dlaczego zupełnie mi nie smakowało : lubię połączenie ananasa z kurczakiem, wiórki kokosowe, choć przyznaje ze mleka kokosowego nie próbowałam wcześniej. Połączenie tych składników jednak okazało się nie do przełknięcia. Szkoda że nie spróbowałam przepisu Okrasy.

    odpowiedz

  • szaga szaga
    2102 dni temu
    przepyszne danie, kurczak delikatny i soczysty w pysznym sosie:) ale zupełnie inaczej wygląda niż na zdjęciu:/

    odpowiedz

  • Anie Anie
    2102 dni temu
    Dla mnie orginalne, dla mojej rodzinki trochę za słodkawe. Kokos niewidoczny przy ryżu a nadał mu ciekawy smak. U mnie wyglądało to też inaczej niż na zdjęciu. Zgadzam się z alic3, za dużo płynu pod koniec ratowałam się odkrywając pokrywkę. W naszym Lidlu nie mieli kolendry świeżej tylko wraz z kurkumą serwowali kolendrę w ziarnkach. Nie doczytałam i kupiłam taki niepotrzebnie. Posypałam w zamian leciutko świeżym tymiankiem

    odpowiedz

  • kasia1 kasia1
    2103 dni temu
    Danie było porostu przepyszne .polecam gorąco

    odpowiedz

  • Szyszka Szyszka
    2103 dni temu
    Danie byłoby dobre gdyby nie ten kokos... Fujjj. Naprawdę spodziewałam się czegoś więcej po tej potrawie. Dopiero po dodaniu dużej ilości pieprzu i soli stało się to jadalne dla osób naprawdę głodnych. Mleko z kokosa to zdecydowanie nie moje smaki i zapachy... :p Ale z sympatii do Pascala dam mu szansę w następnym tygodniu.

    odpowiedz

  • Piotr Sieński Piotr Sieński
    2103 dni temu
    PYYYCHOSZKA

    odpowiedz

  • Artur Artur
    2103 dni temu
    danie bossskie - dodałem startego świeżego imbiru i trochę ostrej papryki, mniam!

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2103 dni temu
    Cóż, jak zwykle nie podobne do reklamy z ulotek i to ani w ząb niestety. Jeśli chodzi o walory smakowe - wiórki sprawiają że danie jest trawiaste w smaku, kolendy nie lubię więc dałam pietruszkę ale jest zupełniezbędna. Wyszło mi praktycznie identyczne jak Pascalowi, z tym, że ja dusiłam bez przykrycia i dałam tylko 40ml wody,którą można w zasadzie pominąć. I to co zauważył p.Tadzik co to pisze bloga - potrząsanie puszką z mlekiem kokosowym kompletnie nie ma sensu. Cóż dam temu daniu jeszcze jedną szansę - bez wiórków i bez pietruszki ...ale to za jakiś czas. Kolejne danie na db-

    odpowiedz

  • Alaska Alaska
    2103 dni temu
    Pyszne, tylko kompletnie niepodobne do obrazka... alaskamlaska.blogspot.com/2012/08/kurczak-z-antyli.html

    odpowiedz

  • Ania Szydzik Ania Szydzik
    2104 dni temu
    Rewelacja! Nawet braciszek zachwalał. Pyszności. Przepis zachowany i na pewno będzie często powracał :)

    odpowiedz

  • krystiano krystiano
    2104 dni temu
    Najsmaczniejsze, jak na razie z dań Pascala:) będziemy z żoną wracać do tego przepisu:) kurczak na słodko - miam.

    odpowiedz

  • Azucena Azucena
    2105 dni temu
    Zrobiłam, oprócz dobrego smaku potrawa nie zachwyca. Pod ilością różnych smaków gdzieś zagubiłam smak kokosa. Ja bym dodała więcej tymianku do zaostrzenia smaku. Moja ocena na 10 6/10

    odpowiedz

  • bedmma bedmma
    2105 dni temu
    ja też zrobiłam ale niestety... nie moje smaki. do tego przepisu nie wrócę. p.s. chciałabym, żeby ta potrawa chociaż troszkę przypominała tą na zdjęciu...

    odpowiedz

  • Adam Adam
    2105 dni temu
    Tutaj dowiecie się ile to cudo ma kalorii http://kuchnialidla-ranking.pl/

    odpowiedz

  • Kamilsoon Kamilsoon
    2105 dni temu
    Zrobię to w domu wygląda bardzo apetycznie.

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    2105 dni temu
    Spróbuję na pewno ale jedna rzecz bardzo zraża do Pascala - otóż obrazek na ulotce, foto na początku i końcu filmu oraz gotowa potrawa to dwa różne światy!!!! Mimo dużej sympatii do kucharza - traci on przez takie zakłamanie. Zwróćcie uwagę że u Okrasy jest inaczej. Jutro zrobimy bo połączenie smaków wydaje się świetne.

    odpowiedz

  • Eluś Eluś
    2106 dni temu
    ok

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    2106 dni temu
    Zapraszam do mojej niesponsorowanej recenzji przepisu Pascal. http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-4.html

    odpowiedz

  • amrs amrs
    2106 dni temu
    Zupełnie nie rozumiem dlaczego zdjęcie różni się od tego, co Pascal ugotował... Nie wiem, wprowadzanie w błąd? Potrawa Pascala jest brązowawa na filmie i nie wygląda aż tak atrakcyjnie jak to zdjęcie.

    odpowiedz

  • Anna Anna
    2106 dni temu
    Danie zapowiada się smacznie, tak samo jak Okrasy w tym tygodniu trudno się zdecydować od czego zacząć :)) Pascal ugotował bardzo apetyczne danie jednak to co jest na zdjęciu wygląda zupełnie inaczej niż to prezentowane na filmie. Nie rozumie czemu nie można zamieścić zdjęcia potrawy która nam wyjdzie? To na zdjęciu to całkiem inne danie :/

    odpowiedz

  • pati pati
    2106 dni temu
    aż mi slinka cieknie.Uwielbiam połaczenia kokosa z ananasem.Dzięki za przepis trafia do ulubionych

    odpowiedz

  • vanillaaa vanillaaa
    2106 dni temu
    wreszcie cos dobrego i lekkiego od Pascala

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram