Ananas - przepisy i pomysły:

Filtry

Trudność

Czas

Diety specjalne

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie

Autor dania

Gotowe
Kategorie Filtry
1 2 3 4 5 »
<p>Pod nazwą ananas znamy owocostan ananasa jadalnego. Ceniono go już na dworze kr&oacute;la Ludwika XIV. Obecnie coraz częściej jest doceniany r&oacute;wnież przez lekarzy, przede wszystkim za sprawą swojego przeciwzapalnego działania. Przeczytaj, dlaczego warto włączyć go do swojej diety.</p>

Jak rośnie ananas?

Ananas pochodzi z Ameryki Południowej. Jego plantacje można znaleźć w Meksyku, Brazylii, na Hawajach, Filipinach, a także w Chinach. Owoc ten rośnie na niskich krzewach. Wyrasta na czubku grubej łodygi, która osiąga wysokość około 100-120 cm nad ziemią. Łodyga obrośnięta jest liśćmi, które są bardzo twarde, sztywne i kłujące. Owoc ananasa zakończony jest pióropuszem z długich liści, a jego waga może osiągnąć nawet 5 kg! Ananas owocuje tylko raz w życiu, co oznacza, że po zerwaniu owocu roślinę trzeba wyrzucić. Odcina się jednak jej pióropusz i sadzi ponownie. Po dwóch latach wyrasta z niego nowy owoc.

Ananasa można jednak również wyhodować w swoim domu. Jak? Odcinamy koronę świeżego owocu, oczyszczamy ją z miąższu i sadzimy w doniczce z ziemią. Należy jednak pamiętać, aby temperatura w pomieszczeniu nie spadła poniżej 20°C, a podłoże rośliny było wilgotne, lecz nie za mokre. Ananas lubi również zraszanie wodą. Najlepiej podlewać go, lejąc wodę z góry, prosto do korony.

Jakie właściwości ma ananas?

Nie wszyscy wiedzą, że ananas ma właściwości cenione w medycynie niekonwencjonalnej. Zawiera bromelainę, czyli mieszankę enzymów wykazujących właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe oraz wspomagające odchudzanie. Zawarta w ananasie bromelaina chroni również przed chorobą wieńcową czy wieńcowym zapaleniem żył. Dodatkowo usprawnia także procesy trawienia, dlatego ananas jest polecany w przypadku niestrawności, słabej produkcji soków żołądkowych, zaparć lub wzdęć. Bromelaina przyspiesza również przemianę materii i usuwanie nadmiaru płynów z organizmu.

Jakie witaminy ma ananas?

Ananas jest dobrym źródłem witaminy C, która bierze udział w syntezie kolagenu, obronie antyoksydacyjnej organizmu, reguluje ciśnienie tętnicze oraz wpływa na procesy odpornościowe. W 100 gramach owocu znajduje się 15 mg witaminy C. Dodatkowo ananas zawiera także mangan, który wspiera funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego, wpływa na procesy reprodukcyjne, uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a także w tworzeniu się tkanki łącznej i kostnej. W 100 gramach ananasa znajduje się 0,5 mg manganu.

Ile kalorii ma ananas?

100 gramów świeżego ananasa to 50 kcal. Zalecane jest jedzenie świeżego owocu.

Jak jeść ananasa?

Ananas to źródło cukrów prostych, których nadmiar odkłada się w naszym ciele w postaci tkanki tłuszczowej. Należy zatem pamiętać, aby zajadać się nim w pierwszej połowie dnia. Nie powinno się go również spożywać w przypadku przyjmowania niektórych leków, ponieważ zawarte w ananasie związki mogą wchodzić w silne interakcje z ich składnikami. Ananasa możemy jeść na surowo, ale doskonale sprawdzi się również w daniach podawanych na ciepło. Owoc ten świetnie komponuje się z mięsem i rybami, sprawdzi się również jako składnik deserów.

Jak obrać ananasa?

Ananas kładziemy na desce i przytrzymując za liście, odcinamy nożem spód. Następnie odcinamy również liście. Stawiamy owoc pionowo na desce i za pomocą noża, z góry do dołu, odcinamy skórę wokół całego ananasa. Jeśli zostaną na nim jakiekolwiek „oczka”, wycinamy je.

Jak pokroić ananasa?

Obranego ananasa przekrawamy na pół i dalej na ćwiartki. Każdą z ćwiartek ponownie stawiamy pionowo na desce i wycinamy z niej twardą część. Gotowe! Możesz także użyć nieco innego sposobu i pokroić ananas w talarki. Jak to zrobić? Obejrzyj trik Kingi Paruzel i przekonaj się, jakie to proste!

Jak podać ananasa na stół?

Ananasa można serwować w różnej postaci. Surowy owoc można pokroić w talarki, ósemki lub kostkę, a także wyciąć jego miąższ w nieco bardziej artystyczny sposób. Jeśli jednak chcecie przygotować z niego jakieś danie lub deser, zajrzyjcie do naszej książki kucharskiej.

Oto kilka propozycji na dania i desery z wykorzystaniem ananasa:

Jak kupować świeżego ananasa?

Kupując świeżego ananasa, warto sprawdzić, czy jest on dobry i odpowiednio dojrzały. Jak to zrobić? W pióropuszu z liści szukamy najmniejszego liścia, jak najbliżej nasady, i próbujemy go wyciągnąć. Jeśli uda nam się to zrobić z łatwością, oznacza to, że ananas jest dojrzały. Pamiętajmy również, że liście ananasa powinny być zielone i ewentualnie leciutko suche na końcach, a sam owoc powinien pięknie pachnieć.

Ananas to owoc o niezwykłych właściwościach. Zawarte w nim enzymy pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!