Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- matę do zwijania sushi,
- folię spożywczą,
- blender.
KROK 1: Gotujemy ryż do sushi
Ryż płuczemy ciepłą wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 10-12 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby ryż zmiękł. Studzimy.
Krok 2: Owocowe nigiri
Z wystudzonego ryżu formujemy w dłoniach łódeczki o długości około 5-6 cm. Owoce kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nimi ryzowe łódeczki.
KROK 3: Owocowe futomaki
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na macie do zwijania sushi rozwijamy folię spożywczą. Na folii układamy blisko siebie plastry kiwi. Na kiwi rozkładamy równomiernie ryż. Na jednym brzegu układamy pasek malin i pasek pokrojonego mango. Z pomocą maty delikatnie zwijamy sushi, tak by cały rulon na zewnątrz był pokryty kiwi. Zwinięty rulon wkładamy do lodówki. Gdy sushi się schłodzi, kroimy je ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Dekorujemy owocami.
KROK 4: Sos czekoladowy
Wodę zagotowujemy z syropem. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miąższ miękkiego awokado i miksujemy na gładka masę.
KROK 5: Sos z mango i chili
Papryczkę chili drobno siekamy i rozcieramy z cukrem pudrem na gładka pastę. Mango obieramy. Miąższ miksujemy, dodajemy pastę z chili. Mieszamy i dodajemy kilka kropli soku z limonki.
Sushi podajemy z dwoma rodzajami sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z indyka w sosie paprykowym
- Crumble z serkiem mascarpone i malinami
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Sushi
- Wegetariańskie maki sushi
- Domowe lody
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Sushi sandwich
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Owocowe smoothie bowl
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Twarożek tofu z warzywami
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Gulasz z jagnięciny z kopytkami
- Żółta pasta curry
- Deser pascha w 10 minut
- Sałatka azjatycka z makaronem i kaczką
- Bananowa piña colada bez alkoholu
- Zupa jarzynowa z pastą ziołową
- Śniadaniowe bubble waffles z jajkiem sadzonym i warzywami
- Ciasto kawowo-wiśniowe
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Suflet z mango
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
- Brokułowa zupa krem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1912 dni temu
Sól do ryżu? Nawet do standardowego sushi nie dodaje się soli do ryżu
odpowiedz
1912 dni temu
To nie jest klasyczne sushi :) Dodana sól do dań deserowych wyciąga słodycz i ją podkreśla :)
1598 dni temu
zawsze daje sie sol do ryzu
1581 dni temu
Koreańczycy solą ryż do kimbaba