Owocowe sushi

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • matę do zwijania sushi,
  • folię spożywczą,
  • blender.

KROK 1: Gotujemy ryż do sushi

Ryż płuczemy ciepłą wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 10-12 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby ryż zmiękł. Studzimy.

Krok 2: Owocowe nigiri

Z wystudzonego ryżu formujemy w dłoniach łódeczki o długości około 5-6 cm. Owoce kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nimi ryzowe łódeczki.

KROK 3: Owocowe futomaki

Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na macie do zwijania sushi rozwijamy folię spożywczą. Na folii układamy blisko siebie plastry kiwi. Na kiwi rozkładamy równomiernie ryż. Na jednym brzegu układamy pasek malin i pasek pokrojonego mango. Z pomocą maty delikatnie zwijamy sushi, tak by cały rulon na zewnątrz był pokryty kiwi. Zwinięty rulon wkładamy do lodówki. Gdy sushi się schłodzi, kroimy je ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Dekorujemy owocami.

KROK 4: Sos czekoladowy

Wodę zagotowujemy z syropem. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miąższ miękkiego awokado i miksujemy na gładka masę.

KROK 5: Sos z mango i chili

Papryczkę chili drobno siekamy i rozcieramy z cukrem pudrem na gładka pastę. Mango obieramy. Miąższ miksujemy, dodajemy pastę z chili. Mieszamy i dodajemy kilka kropli soku z limonki.

Sushi podajemy z dwoma rodzajami sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Wiśniowe Sushi

Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Wiśniowe Sushi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Sushi

Przygotuj pyszne sushi dla swoich przyjaciół i rodziny!

Sushi sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Wegetariańskie maki sushi

Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Wegetariańskie maki sushi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 24 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami

Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 28 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Marietta Marietta
    2175 dni temu
    Sól do ryżu? Nawet do standardowego sushi nie dodaje się soli do ryżu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2174 dni temu
    To nie jest klasyczne sushi :) Dodana sól do dań deserowych wyciąga słodycz i ją podkreśla :)
  • Gość Gość
    1860 dni temu
    zawsze daje sie sol do ryzu
  • Gość Gość
    1843 dni temu
    Koreańczycy solą ryż do kimbaba

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!