Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • matę do zwijania sushi,
  • folię spożywczą,
  • blender.

KROK 1: Gotujemy ryż do sushi

Ryż płuczemy ciepłą wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 10-12 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby ryż zmiękł. Studzimy.

Krok 2: Owocowe nigiri

Z wystudzonego ryżu formujemy w dłoniach łódeczki o długości około 5-6 cm. Owoce kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nimi ryzowe łódeczki.

KROK 3: Owocowe futomaki

Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na macie do zwijania sushi rozwijamy folię spożywczą. Na folii układamy blisko siebie plastry kiwi. Na kiwi rozkładamy równomiernie ryż. Na jednym brzegu układamy pasek malin i pasek pokrojonego mango. Z pomocą maty delikatnie zwijamy sushi, tak by cały rulon na zewnątrz był pokryty kiwi. Zwinięty rulon wkładamy do lodówki. Gdy sushi się schłodzi, kroimy je ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Dekorujemy owocami.

KROK 4: Sos czekoladowy

Wodę zagotowujemy z syropem. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miąższ miękkiego awokado i miksujemy na gładka masę.

KROK 5: Sos z mango i chili

Papryczkę chili drobno siekamy i rozcieramy z cukrem pudrem na gładka pastę. Mango obieramy. Miąższ miksujemy, dodajemy pastę z chili. Mieszamy i dodajemy kilka kropli soku z limonki.

Sushi podajemy z dwoma rodzajami sosu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Marietta Marietta
    34 dni temu
    Sól do ryżu? Nawet do standardowego sushi nie dodaje się soli do ryżu

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    34 dni temu
    To nie jest klasyczne sushi :) Dodana sól do dań deserowych wyciąga słodycz i ją podkreśla :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram