
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- matę do zwijania sushi,
- folię spożywczą,
- blender.
KROK 1: Gotujemy ryż do sushi
Ryż płuczemy ciepłą wodą i wsypujemy do garnka. Wlewamy wodę, dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, około 10-12 minut. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, aby ryż zmiękł. Studzimy.
Krok 2: Owocowe nigiri
Z wystudzonego ryżu formujemy w dłoniach łódeczki o długości około 5-6 cm. Owoce kroimy w cienkie plasterki i dekorujemy nimi ryzowe łódeczki.
KROK 3: Owocowe futomaki
Kiwi obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na macie do zwijania sushi rozwijamy folię spożywczą. Na folii układamy blisko siebie plastry kiwi. Na kiwi rozkładamy równomiernie ryż. Na jednym brzegu układamy pasek malin i pasek pokrojonego mango. Z pomocą maty delikatnie zwijamy sushi, tak by cały rulon na zewnątrz był pokryty kiwi. Zwinięty rulon wkładamy do lodówki. Gdy sushi się schłodzi, kroimy je ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Dekorujemy owocami.
KROK 4: Sos czekoladowy
Wodę zagotowujemy z syropem. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy miąższ miękkiego awokado i miksujemy na gładka masę.
KROK 5: Sos z mango i chili
Papryczkę chili drobno siekamy i rozcieramy z cukrem pudrem na gładka pastę. Mango obieramy. Miąższ miksujemy, dodajemy pastę z chili. Mieszamy i dodajemy kilka kropli soku z limonki.
Sushi podajemy z dwoma rodzajami sosu.
Komentarze (4)
1421 dni temu
Sól do ryżu? Nawet do standardowego sushi nie dodaje się soli do ryżu
odpowiedz
1421 dni temu
To nie jest klasyczne sushi :) Dodana sól do dań deserowych wyciąga słodycz i ją podkreśla :)
1107 dni temu
zawsze daje sie sol do ryzu
1090 dni temu
Koreańczycy solą ryż do kimbaba
zobacz wszystkie