
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- bambusowa mata do sushi
Krok 1: Gotujemy ryż na sushi
Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.
Krok 2: Przygotowujemy zalewę octową
Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim zalewę octową i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy na cienkie paski. Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy, miąższ również kroimy w paski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Krok 3: Robimy sushi
1 listek nori układamy na macie do przygotowywania sushi. Nakładamy warstwę ryżu o grubości 1 cm, pozostawiając wzdłuż górnego boku 1 cm wolnego miejsca. Podczas przygotowywania ręce zwilżamy od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku ryżu rozprowadzamy bardzo małą ilość wasabi, układamy na nim kilka pasków ogórków, awokado i całość zwijamy od dołu za pomocą maty, dobrze przyciskając. Roladę kroimy ostrym nożem na 8 kawałków. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Jajka na miękko
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Ryba po japońsku
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Piernik świąteczny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Sałatka gyros
- Makowiec japoński
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
1051 dni temu
Dziś zrobiłem WEGETARIAŃSKIE MAKI SUSHI według przepisu. Wyszło normalnie genialnie. Przepyszne. Dziękuje za pomysł i prepis. Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz