Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- bambusowa mata do sushi
Krok 1: Gotujemy ryż na sushi
Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.
Krok 2: Przygotowujemy zalewę octową
Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim zalewę octową i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy na cienkie paski. Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy, miąższ również kroimy w paski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Krok 3: Robimy sushi
1 listek nori układamy na macie do przygotowywania sushi. Nakładamy warstwę ryżu o grubości 1 cm, pozostawiając wzdłuż górnego boku 1 cm wolnego miejsca. Podczas przygotowywania ręce zwilżamy od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku ryżu rozprowadzamy bardzo małą ilość wasabi, układamy na nim kilka pasków ogórków, awokado i całość zwijamy od dołu za pomocą maty, dobrze przyciskając. Roladę kroimy ostrym nożem na 8 kawałków. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.
Zobacz podobne
przepisy
Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.
Warzywa w tempurze
Wyjątkowy smak delikatnych warzyw skrytych w lekkim naleśnikowym cieście. Wszystko to w orientalnym stylu.
Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sushi
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- 2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
- Szakszuka z kuminem
- Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
- Sushi sandwich
- Warzywne curry z kiszoną cytryną
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Wegetariańskie enchiladas
- Jabłkowe tacos
- Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Japońska kanapka onigirazu
- DESER SZAMPAŃSKI
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Bezalkoholowy ajerkoniak
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Domowe majonezy smakowe
- Jajka po wiedeńsku z kremem z rzeżuchy i tostowymi paluszkami
- Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
720 dni temu
Dziś zrobiłem WEGETARIAŃSKIE MAKI SUSHI według przepisu. Wyszło normalnie genialnie. Przepyszne. Dziękuje za pomysł i prepis. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz