Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- bambusowa mata do sushi
Krok 1: Gotujemy ryż na sushi
Ryż na sushi płuczemy na sicie, aż woda będzie klarowna. Odstawiamy na 1 godzinę do spęcznienia. Następnie zagotowujemy z ok. 500 ml wody, gotujemy pod przykryciem przez 5 minut. Zmniejszamy ogień, gotujemy przez kolejne 15 minut, aż spęcznieje (ewentualnie dodajemy jeszcze trochę gorącej wody, aby się nie przypalił). Garnek przykrywamy ręcznikiem kuchennym, ryż odstawiamy na 15 minut.
Krok 2: Przygotowujemy zalewę octową
Mieszamy ocet, cukier i 1 płaską łyżkę soli. Ryż przekładamy do płaskiej, dużej miski, rozprowadzamy na nim zalewę octową i ostrożnie mieszamy płaską łopatką, chłodząc ryż przez cały czas wentylatorem lub suszarką (zimnym powietrzem).
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy na cienkie paski. Awokado obieramy, pestkę wyjmujemy, miąższ również kroimy w paski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.
Krok 3: Robimy sushi
1 listek nori układamy na macie do przygotowywania sushi. Nakładamy warstwę ryżu o grubości 1 cm, pozostawiając wzdłuż górnego boku 1 cm wolnego miejsca. Podczas przygotowywania ręce zwilżamy od czasu do czasu niewielką ilością wody z octem, ponieważ ryż jest klejący. Na środku ryżu rozprowadzamy bardzo małą ilość wasabi, układamy na nim kilka pasków ogórków, awokado i całość zwijamy od dołu za pomocą maty, dobrze przyciskając. Roladę kroimy ostrym nożem na 8 kawałków. Pozostałe składniki przygotowujemy w ten sam sposób. Sushi podajemy z sosem sojowym, wasabi i imbirem.
Zobacz podobne
przepisy
Chińskie ciasteczka z wróżbą
Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.
Warzywa w tempurze
Wyjątkowy smak delikatnych warzyw skrytych w lekkim naleśnikowym cieście. Wszystko to w orientalnym stylu.
Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kutia
- Uszka z grzybami
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka gyros
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
742 dni temu
Dziś zrobiłem WEGETARIAŃSKIE MAKI SUSHI według przepisu. Wyszło normalnie genialnie. Przepyszne. Dziękuje za pomysł i prepis. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz