
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Cukinię i bakłażana oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm, które – w zależności od wielkości – przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarki oczyścić. Dymkę oczyścić i pokroić na długie kawałki o długości ok. 6 cm.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu do takiego stopnia, aby po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki.
Jajo wymieszać z 250 ml zimnej wody. Dodać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli, wszystko wymieszać na gładkie, płynne ciasto. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju, w zależności od wielkości kawałków, przez 3-5 minut, aż będą kruche i nabiorą nieco koloru. Osączyć na papierze kuchennym i podawać z sosem sojowym do maczania.
Wskazówka: w ten sposób można również smażyć rozmrożone i obrane krewetki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Guacamole
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pierniki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makowiec japoński
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Mini burgery
- Jajka na miękko
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
1281 dni temu
Nie wiem kiedy i co moczyć w sosie sojowym, który jest podany w składnikach. Nie wiem też czy sos sojowy ma być ciemny czy jasny?
Odpowiedz
1281 dni temu
Sos sojowy podajemy w miseczce, by maczać w nim gotowe, już usmażone warzywa w tempurze. Zarówno jasny, jak i ciemny sos się tutaj sprawdzą-wybierz ten, który bardziej pasuje Ci ze względu na smak.
3338 dni temu
Ciasto do tempury nie powinno być rozmieszane na gładko, wręcz przeciwnie, powinny być w nim grudki.
Odpowiedz
3596 dni temu
Świetne do krewetek! następnym razem wypróbujemy z warzywami
Odpowiedz