
Przygotowanie
Cukinię i bakłażana oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm, które – w zależności od wielkości – przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarki oczyścić. Dymkę oczyścić i pokroić na długie kawałki o długości ok. 6 cm.
Olej rozgrzać w szerokim rondlu do takiego stopnia, aby po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki.
Jajo wymieszać z 250 ml zimnej wody. Dodać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli, wszystko wymieszać na gładkie, płynne ciasto. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju, w zależności od wielkości kawałków, przez 3-5 minut, aż będą kruche i nabiorą nieco koloru. Osączyć na papierze kuchennym i podawać z sosem sojowym do maczania.
Wskazówka: w ten sposób można również smażyć rozmrożone i obrane krewetki.
Komentarze (2)
1605 dni temu
Ciasto do tempury nie powinno być rozmieszane na gładko, wręcz przeciwnie, powinny być w nim grudki.
odpowiedz
1863 dni temu
Świetne do krewetek! następnym razem wypróbujemy z warzywami
odpowiedz
zobacz wszystkie