Warzywa w tempurze
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Cukinię i bakłażana oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm, które – w zależności od wielkości – przekroić na pół lub na cztery części. Pieczarki oczyścić. Dymkę oczyścić i pokroić na długie kawałki o długości ok. 6 cm.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu do takiego stopnia, aby po włożeniu drewnianej łyżki ukazały się na niej pęcherzyki.

Jajo wymieszać z 250 ml zimnej wody. Dodać mąkę ze skrobią, proszkiem do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli, wszystko wymieszać na gładkie, płynne ciasto. Kawałki warzyw porcjami moczyć w cieście, a następnie smażyć na gorącym oleju, w zależności od wielkości kawałków, przez 3-5 minut, aż będą kruche i nabiorą nieco koloru. Osączyć na papierze kuchennym i podawać z sosem sojowym do maczania.

Wskazówka: w ten sposób można również smażyć rozmrożone i obrane krewetki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    543 dni temu
    Ciasto do tempury nie powinno być rozmieszane na gładko, wręcz przeciwnie, powinny być w nim grudki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    801 dni temu
    Świetne do krewetek! następnym razem wypróbujemy z warzywami

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram