Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dużą i głęboką patelnię
Krok 1: Oczyszczamy krewetki
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy i delikatnie nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć. Doprawiamy solą.
Krok 2: Przygotowujemy tempurę
Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Krok 3: Smażymy krewetki
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Krewetki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim i rozgrzanym oleju. Po każdej usmażonej partii krewetek zbieramy łyżką cedzakową zanieczyszczenia w tłuszczu.
Krewetki możemy podać z ogórkiem i papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.
Krewetki zapiekane w pomidorach
Pomidory obsypane przyprawami i oblane maślanym sosem z krewetkami smakują wyśmienicie! Spróbuj kuchni włoskiej w lekkim wydaniu według Darii!
Makaron z krewetkami w maślanym sosie
Soczyste krewetki, makaron i pikantny sos maślany! Poznaj przepis na danie, którym naje się nawet cała ekipa filmowa!
Koktajl z krewetek
Krewetki to jedne z najpopularniejszych owoców morza! Zobacz, jak przygotować z nich koktajl z awokado i grejpfrutem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Piernik staropolski
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
574 dni temu
Czy aby na pewno 500 ml wody??
odpowiedz
573 dni temu
Dokładnie taką ilość wody podaje Daria w tym przepisie :)
332 dni temu
NA PEWNO NIE 500ml wody. Wyszło mi bardzo dużo ciasta bo musiałam 3x dosypywać mąkę i to nie malo żeby była konsystencja taka jak ma być. Z przepisu wychodzi woda w kolorze mąki
875 dni temu
każdy kto ma pojęcie o gotowaniu wie jakie dać proporcje, jedynie można się zainspirować rodzajem dodanych składników, ja zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kukurydzianą wyszło super
odpowiedz
703 dni temu
Bohater domu
1034 dni temu
Stosunek wody do ilości mąki to zart. Żeby było gęstsze od ciasta naleśnikowego musiałam dosypać jeszcze szklankę mąki. Ilość ciasta wystarcza na 4 takie porcje. Nie polecam
odpowiedz
9 dni temu
Może szklanka wody będzie ok ? Ja nie solę krewetek, bo żyją w morzu i są naturalnie słone. Dziś jadłam, takie przysmarzone na maśle z ryżem z pieca. Też dobre
1484 dni temu
Mega słaby przepis. Propocje podane na przygotowanie tempury na pewno nie dla 24 krewetek... Dużo za dużo ciasta. Nie polecam.
odpowiedz
1672 dni temu
Jedliscie kiedyś dobrą tempure? Ten przepis to.jakas tragedia.. guma guma guma
odpowiedz
1674 dni temu
Tempura to naprawdę jakiś żart! Starczyło żeby zrobić ponad 8 naleśników (oczywiście po doprawieniu, lub po dodaniu składników). Poza tym, wyszło z tego bardziej ciasto niż tempura. Jeżeli chcecie więc zrobić małą ilość krewetek, polecam skorzystać z innego przepisu.
odpowiedz
1722 dni temu
Ten przepis to żart ! Po zastosowaniu proporcji z przepisu mamy trochę gęstszą wodę z mąką, a nie tempurę. Ilość jest przewidziana na około 100 krewetek, a nie na 24 sztuki... Unikajcie tego przepisu !
odpowiedz
1722 dni temu
Po dodaniu 0.5l wody na ta ilość mąki nadal mamy wodę.. chyba się komuś przecinki pomyliły
odpowiedz
1724 dni temu
Proszę, zwaryfikujcie ten przepis!!! Taka ilość tempury wystarczy na całe wojsko ...
odpowiedz
1979 dni temu
Ile gotujemy krewetki
odpowiedz
1978 dni temu
Krewetki smażymy na złoty kolor. Po wrzuceniu do oleju, obserwujemy ich kolor. jak ciasto się zezłoci, wyciągamy.
2113 dni temu
"nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć" - że co proszę?Rozciągać krewetki? Pierwsze słyszę. Nacinamy krewetki by wyciągnąć z nich przewód pokarmowy które psuje smak dania.
odpowiedz
2175 dni temu
Tepmura chrupiąca, jednak co do przepisu, to zdecydowanie za duża ilość tej tempura z niego wychodzi - wystarczy spokojnie na co najmniej 100 krewetek!
odpowiedz
2175 dni temu
Dodam jeszcze, że wystarczy na co najmniej 100 dużych krewetek - wielkości langustynek :o
2199 dni temu
A ile smażyć nie jest powiedziane, napisane
odpowiedz
2197 dni temu
Krewetki smażymy na złoty kolor. Trudno jest tutaj określić czas, dlatego ważna jest obserwacja :)
2178 dni temu
2-3min
2211 dni temu
Witam, a można zmienić prowadzącą ? Jej opis jest po prostu żenujący, Kobieta nie ma pojęcia o gotowaniu.
odpowiedz
2485 dni temu
Skąd pomysł żeby do tempury dodawać mąkę ziemniaczaną i jajko?
odpowiedz
2484 dni temu
Takie szalone wariacje kulinarne :) Lubimy się w to bawić :)
2297 dni temu
Oryginalny przepi to woda mąka i jajko
2488 dni temu
Czy nie za dużo tej tempury do dwunastu krewetek???
odpowiedz
2494 dni temu
Czy można użyć do tego przepisu mrożonych krewetek?
odpowiedz
2494 dni temu
Można, jednak trzeba je najpierw oczywiście rozmrozić :)
2503 dni temu
Ok, ale ile czasu smażymy krewetki ok. 1, 2 czy 3, a może 4 min. Proszę o podpowiedź po czym poznać, że są już usmażone?
odpowiedz
2502 dni temu
Smażymy, aż ciasto będzie miało złoty kolor :)
zobacz wszystkie