zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • dużą i głęboką patelnię

Krok 1: Oczyszczamy krewetki

Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy i delikatnie nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć. Doprawiamy solą.

Krok 2: Przygotowujemy tempurę

Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. 

Krok 3: Smażymy krewetki

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Krewetki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim i rozgrzanym oleju. Po każdej usmażonej partii krewetek zbieramy łyżką cedzakową zanieczyszczenia w tłuszczu.
Krewetki możemy podać z ogórkiem i papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • wojtek wojtek
    60 dni temu
    Skąd pomysł żeby do tempury dodawać mąkę ziemniaczaną i jajko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    59 dni temu
    Takie szalone wariacje kulinarne :) Lubimy się w to bawić :)
  • Gość Gość
    62 dni temu
    Czy nie za dużo tej tempury do dwunastu krewetek???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    69 dni temu
    Czy można użyć do tego przepisu mrożonych krewetek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    68 dni temu
    Można, jednak trzeba je najpierw oczywiście rozmrozić :)
  • Gość Gość
    77 dni temu
    Ok, ale ile czasu smażymy krewetki ok. 1, 2 czy 3, a może 4 min. Proszę o podpowiedź po czym poznać, że są już usmażone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    77 dni temu
    Smażymy, aż ciasto będzie miało złoty kolor :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram