zobacz film Krewetki w tempurze

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • dużą i głęboką patelnię

Krok 1: Oczyszczamy krewetki

Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy i delikatnie nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć. Doprawiamy solą.

Krok 2: Przygotowujemy tempurę

Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. 

Krok 3: Smażymy krewetki

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Krewetki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim i rozgrzanym oleju. Po każdej usmażonej partii krewetek zbieramy łyżką cedzakową zanieczyszczenia w tłuszczu.
Krewetki możemy podać z ogórkiem i papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Gość Gość
    574 dni temu
    Czy aby na pewno 500 ml wody??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    573 dni temu
    Dokładnie taką ilość wody podaje Daria w tym przepisie :)
  • Gość1 Gość1
    332 dni temu
    NA PEWNO NIE 500ml wody. Wyszło mi bardzo dużo ciasta bo musiałam 3x dosypywać mąkę i to nie malo żeby była konsystencja taka jak ma być. Z przepisu wychodzi woda w kolorze mąki
  • Gość Gość
    875 dni temu
    każdy kto ma pojęcie o gotowaniu wie jakie dać proporcje, jedynie można się zainspirować rodzajem dodanych składników, ja zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kukurydzianą wyszło super

    odpowiedz

  • Gość Gość
    703 dni temu
    Bohater domu
  • Gość Gość
    1034 dni temu
    Stosunek wody do ilości mąki to zart. Żeby było gęstsze od ciasta naleśnikowego musiałam dosypać jeszcze szklankę mąki. Ilość ciasta wystarcza na 4 takie porcje. Nie polecam

    odpowiedz

  • Puma Puma
    9 dni temu
    Może szklanka wody będzie ok ? Ja nie solę krewetek, bo żyją w morzu i są naturalnie słone. Dziś jadłam, takie przysmarzone na maśle z ryżem z pieca. Też dobre
  • Gość Gość
    1484 dni temu
    Mega słaby przepis. Propocje podane na przygotowanie tempury na pewno nie dla 24 krewetek... Dużo za dużo ciasta. Nie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1672 dni temu
    Jedliscie kiedyś dobrą tempure? Ten przepis to.jakas tragedia.. guma guma guma

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1674 dni temu
    Tempura to naprawdę jakiś żart! Starczyło żeby zrobić ponad 8 naleśników (oczywiście po doprawieniu, lub po dodaniu składników). Poza tym, wyszło z tego bardziej ciasto niż tempura. Jeżeli chcecie więc zrobić małą ilość krewetek, polecam skorzystać z innego przepisu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1722 dni temu
    Ten przepis to żart ! Po zastosowaniu proporcji z przepisu mamy trochę gęstszą wodę z mąką, a nie tempurę. Ilość jest przewidziana na około 100 krewetek, a nie na 24 sztuki... Unikajcie tego przepisu !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1722 dni temu
    Po dodaniu 0.5l wody na ta ilość mąki nadal mamy wodę.. chyba się komuś przecinki pomyliły

    odpowiedz

  • Lukasz Lukasz
    1724 dni temu
    Proszę, zwaryfikujcie ten przepis!!! Taka ilość tempury wystarczy na całe wojsko ...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1979 dni temu
    Ile gotujemy krewetki

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1978 dni temu
    Krewetki smażymy na złoty kolor. Po wrzuceniu do oleju, obserwujemy ich kolor. jak ciasto się zezłoci, wyciągamy.
  • Lea Lea
    2113 dni temu
    "nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć" - że co proszę?Rozciągać krewetki? Pierwsze słyszę. Nacinamy krewetki by wyciągnąć z nich przewód pokarmowy które psuje smak dania.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2175 dni temu
    Tepmura chrupiąca, jednak co do przepisu, to zdecydowanie za duża ilość tej tempura z niego wychodzi - wystarczy spokojnie na co najmniej 100 krewetek!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2175 dni temu
    Dodam jeszcze, że wystarczy na co najmniej 100 dużych krewetek - wielkości langustynek :o
  • Martyna Martyna
    2199 dni temu
    A ile smażyć nie jest powiedziane, napisane

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2197 dni temu
    Krewetki smażymy na złoty kolor. Trudno jest tutaj określić czas, dlatego ważna jest obserwacja :)
  • Gość Gość
    2178 dni temu
    2-3min
  • Gość Gość
    2211 dni temu
    Witam, a można zmienić prowadzącą ? Jej opis jest po prostu żenujący, Kobieta nie ma pojęcia o gotowaniu.

    odpowiedz

  • wojtek wojtek
    2485 dni temu
    Skąd pomysł żeby do tempury dodawać mąkę ziemniaczaną i jajko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2484 dni temu
    Takie szalone wariacje kulinarne :) Lubimy się w to bawić :)
  • Gość Gość
    2297 dni temu
    Oryginalny przepi to woda mąka i jajko
  • Gość Gość
    2488 dni temu
    Czy nie za dużo tej tempury do dwunastu krewetek???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2494 dni temu
    Czy można użyć do tego przepisu mrożonych krewetek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2494 dni temu
    Można, jednak trzeba je najpierw oczywiście rozmrozić :)
  • Gość Gość
    2503 dni temu
    Ok, ale ile czasu smażymy krewetki ok. 1, 2 czy 3, a może 4 min. Proszę o podpowiedź po czym poznać, że są już usmażone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2502 dni temu
    Smażymy, aż ciasto będzie miało złoty kolor :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!