zobacz film

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • dużą i głęboką patelnię

Krok 1: Oczyszczamy krewetki

Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy i delikatnie nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć. Doprawiamy solą.

Krok 2: Przygotowujemy tempurę

Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe. 

Krok 3: Smażymy krewetki

Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Krewetki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim i rozgrzanym oleju. Po każdej usmażonej partii krewetek zbieramy łyżką cedzakową zanieczyszczenia w tłuszczu.
Krewetki możemy podać z ogórkiem i papryczką chili.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Martyna Martyna
    4 dni temu
    A ile smażyć nie jest powiedziane, napisane

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2 dni temu
    Krewetki smażymy na złoty kolor. Trudno jest tutaj określić czas, dlatego ważna jest obserwacja :)
  • Gość Gość
    17 dni temu
    Witam, a można zmienić prowadzącą ? Jej opis jest po prostu żenujący, Kobieta nie ma pojęcia o gotowaniu.

    odpowiedz

  • wojtek wojtek
    290 dni temu
    Skąd pomysł żeby do tempury dodawać mąkę ziemniaczaną i jajko?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    289 dni temu
    Takie szalone wariacje kulinarne :) Lubimy się w to bawić :)
  • Gość Gość
    102 dni temu
    Oryginalny przepi to woda mąka i jajko
  • Gość Gość
    293 dni temu
    Czy nie za dużo tej tempury do dwunastu krewetek???

    odpowiedz

  • Gość Gość
    300 dni temu
    Czy można użyć do tego przepisu mrożonych krewetek?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    299 dni temu
    Można, jednak trzeba je najpierw oczywiście rozmrozić :)
  • Gość Gość
    308 dni temu
    Ok, ale ile czasu smażymy krewetki ok. 1, 2 czy 3, a może 4 min. Proszę o podpowiedź po czym poznać, że są już usmażone?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    307 dni temu
    Smażymy, aż ciasto będzie miało złoty kolor :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram