
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dużą i głęboką patelnię
Krok 1: Oczyszczamy krewetki
Krewetki obieramy z pancerzyków, oczyszczamy i delikatnie nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć. Doprawiamy solą.
Krok 2: Przygotowujemy tempurę
Mocno schłodzoną wodę gazowaną wlewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe.
Krok 3: Smażymy krewetki
Na patelni rozgrzewamy większą ilość oleju kokosowego. Krewetki najpierw obtaczamy w mące, a następnie zanurzamy w cieście. Smażymy partiami w głębokim i rozgrzanym oleju. Po każdej usmażonej partii krewetek zbieramy łyżką cedzakową zanieczyszczenia w tłuszczu.
Krewetki możemy podać z ogórkiem i papryczką chili.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Makaron z truskawkami
- Sałatka z arbuzem i fetą
- Arancini - kulki ryżowe
- Ramen
- Pulpety w sosie koperkowym
- Makaron z boczniakami po azjatycku
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Wegańskie placki z cukinii
- Sałatka gyros
- Sernik na zimno w słoiku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (30)
790 dni temu
Czy aby na pewno 500 ml wody??
odpowiedz
788 dni temu
Dokładnie taką ilość wody podaje Daria w tym przepisie :)
547 dni temu
NA PEWNO NIE 500ml wody. Wyszło mi bardzo dużo ciasta bo musiałam 3x dosypywać mąkę i to nie malo żeby była konsystencja taka jak ma być. Z przepisu wychodzi woda w kolorze mąki
1090 dni temu
każdy kto ma pojęcie o gotowaniu wie jakie dać proporcje, jedynie można się zainspirować rodzajem dodanych składników, ja zamiast mąki ziemniaczanej dodałam kukurydzianą wyszło super
odpowiedz
919 dni temu
Bohater domu
1249 dni temu
Stosunek wody do ilości mąki to zart. Żeby było gęstsze od ciasta naleśnikowego musiałam dosypać jeszcze szklankę mąki. Ilość ciasta wystarcza na 4 takie porcje. Nie polecam
odpowiedz
225 dni temu
Może szklanka wody będzie ok ? Ja nie solę krewetek, bo żyją w morzu i są naturalnie słone. Dziś jadłam, takie przysmarzone na maśle z ryżem z pieca. Też dobre
1700 dni temu
Mega słaby przepis. Propocje podane na przygotowanie tempury na pewno nie dla 24 krewetek... Dużo za dużo ciasta. Nie polecam.
odpowiedz
1888 dni temu
Jedliscie kiedyś dobrą tempure? Ten przepis to.jakas tragedia.. guma guma guma
odpowiedz
1890 dni temu
Tempura to naprawdę jakiś żart! Starczyło żeby zrobić ponad 8 naleśników (oczywiście po doprawieniu, lub po dodaniu składników). Poza tym, wyszło z tego bardziej ciasto niż tempura. Jeżeli chcecie więc zrobić małą ilość krewetek, polecam skorzystać z innego przepisu.
odpowiedz
1937 dni temu
Ten przepis to żart ! Po zastosowaniu proporcji z przepisu mamy trochę gęstszą wodę z mąką, a nie tempurę. Ilość jest przewidziana na około 100 krewetek, a nie na 24 sztuki... Unikajcie tego przepisu !
odpowiedz
1937 dni temu
Po dodaniu 0.5l wody na ta ilość mąki nadal mamy wodę.. chyba się komuś przecinki pomyliły
odpowiedz
1939 dni temu
Proszę, zwaryfikujcie ten przepis!!! Taka ilość tempury wystarczy na całe wojsko ...
odpowiedz
2194 dni temu
Ile gotujemy krewetki
odpowiedz
2193 dni temu
Krewetki smażymy na złoty kolor. Po wrzuceniu do oleju, obserwujemy ich kolor. jak ciasto się zezłoci, wyciągamy.
2328 dni temu
"nacinamy w poprzek, aby łatwiej można je było rozciągnąć" - że co proszę?Rozciągać krewetki? Pierwsze słyszę. Nacinamy krewetki by wyciągnąć z nich przewód pokarmowy które psuje smak dania.
odpowiedz
2390 dni temu
Tepmura chrupiąca, jednak co do przepisu, to zdecydowanie za duża ilość tej tempura z niego wychodzi - wystarczy spokojnie na co najmniej 100 krewetek!
odpowiedz
2390 dni temu
Dodam jeszcze, że wystarczy na co najmniej 100 dużych krewetek - wielkości langustynek :o
2414 dni temu
A ile smażyć nie jest powiedziane, napisane
odpowiedz
2412 dni temu
Krewetki smażymy na złoty kolor. Trudno jest tutaj określić czas, dlatego ważna jest obserwacja :)
2393 dni temu
2-3min
2427 dni temu
Witam, a można zmienić prowadzącą ? Jej opis jest po prostu żenujący, Kobieta nie ma pojęcia o gotowaniu.
odpowiedz
2700 dni temu
Skąd pomysł żeby do tempury dodawać mąkę ziemniaczaną i jajko?
odpowiedz
2699 dni temu
Takie szalone wariacje kulinarne :) Lubimy się w to bawić :)
2512 dni temu
Oryginalny przepi to woda mąka i jajko
2703 dni temu
Czy nie za dużo tej tempury do dwunastu krewetek???
odpowiedz
2710 dni temu
Czy można użyć do tego przepisu mrożonych krewetek?
odpowiedz
2709 dni temu
Można, jednak trzeba je najpierw oczywiście rozmrozić :)
2718 dni temu
Ok, ale ile czasu smażymy krewetki ok. 1, 2 czy 3, a może 4 min. Proszę o podpowiedź po czym poznać, że są już usmażone?
odpowiedz
2717 dni temu
Smażymy, aż ciasto będzie miało złoty kolor :)
zobacz wszystkie