Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Blanszujemy brokuły
Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do rozmrożenia. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Curry i liście laurowe podsmażamy na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz wiórki kokosowe i smażymy przez 1 minutę do zeszklenia. Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry redukujemy przez 10 minut. Krewetki osuszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
Krok 3: Dodajemy krewetki i brokuły do curry
Do sosu dodajemy krewetki oraz różyczki brokułów i całość podgrzewamy przez 3-5 minut. Liście laurowe wyjmujemy. Curry podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.
Zobacz podobne
przepisy
Zielone curry z groszkiem cukrowym
Karol przygotował coś dla fanów kuchni tajskiej – zielone curry z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem cukrowym!
Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!
Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ostra zupa rybna z ryżem
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
- Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
- Warzywa po indyjsku z mango i orzeszkami
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Boczniaki po azjatycku
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Serniczkowe zajączki
- Miniomlety pomidorowe
- Orkiszowy krupnik z kurczakiem
- Ciasto z profiterolkami
- Domowe lody szparagowe
- Wegański falafel burger z portobello
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Zupa śliwkowa z kluskami z semoliny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1651 dni temu
Witam, jakie inne warzywo niż brokuł będzie się dobrze komponować z curry i krewetkami? :)
odpowiedz
1649 dni temu
Klaudio, jeśli chodzi o warzywa, które będą smaczne i chrupiące po blanszowaniu, możesz użyć kalafiora, szparagów lub cukinii.
1544 dni temu
Cukinia, kalafior😊
978 dni temu
Żadne
2014 dni temu
Pyszne! Super łatwe i super smaczne danie. Dodaję do ulubionych 😊
odpowiedz
2013 dni temu
❤️
2465 dni temu
Kupiono opakowanie krewetek vanmeii, masa netto 225 g, po ugotowaniu zważone i w rzeczywistości 130 gram?!
odpowiedz
2465 dni temu
Drogi Gościu, masa produktu netto to waga produktu bez opakowania. Krewetki są głęboko mrożone. Po rozmrożeniu puszczają wodę i o w związku z tym zmienia się waga produktu.