• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Blanszujemy brokuły

Krewetki płuczemy w zimnej wodzie i pozostawiamy do rozmrożenia. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na małe różyczki. Blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 1-2 minuty, odlewamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Curry i liście laurowe podsmażamy na gorącym oleju przez 1 minutę. Dodajemy cebulę, czosnek oraz wiórki kokosowe i smażymy przez 1 minutę do zeszklenia. Dolewamy mleczko kokosowe i bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Curry redukujemy przez 10 minut. Krewetki osuszamy, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Krok 3: Dodajemy krewetki i brokuły do curry

Do sosu dodajemy krewetki oraz różyczki brokułów i całość podgrzewamy przez 3-5 minut. Liście laurowe wyjmujemy. Curry podajemy z ryżem jaśminowym lub basmati.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Klaudia Klaudia
    170 dni temu
    Witam, jakie inne warzywo niż brokuł będzie się dobrze komponować z curry i krewetkami? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    167 dni temu
    Klaudio, jeśli chodzi o warzywa, które będą smaczne i chrupiące po blanszowaniu, możesz użyć kalafiora, szparagów lub cukinii.
  • Gość Gość
    63 dni temu
    Cukinia, kalafior😊
  • Martyna Tokarczuk Martyna Tokarczuk
    533 dni temu
    Pyszne! Super łatwe i super smaczne danie. Dodaję do ulubionych 😊

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    531 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    984 dni temu
    Kupiono opakowanie krewetek vanmeii, masa netto 225 g, po ugotowaniu zważone i w rzeczywistości 130 gram?!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    983 dni temu
    Drogi Gościu, masa produktu netto to waga produktu bez opakowania. Krewetki są głęboko mrożone. Po rozmrożeniu puszczają wodę i o w związku z tym zmienia się waga produktu.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram