Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy ryż
Ryż jaśminowy gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.
Krok 2: Dodajemy papaję
W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę pokrojoną na małe kawałki oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Dodajemy przyprawy: garam masalę, curry, kumin oraz starty drobno imbir. Mieszamy. Paprykę kroimy w słupki, a papaję w kostkę – wrzucamy na patelnię.
Krok 3: Wlewamy mleczko kokosowe
Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy kilka minut. Pomidory kroimy w łódeczki i dodajemy do sosu. Doprawiamy cukrem i sosem sojowym. Na końcu dodajemy podprażone nerkowce i posiekaną kolendrę. Doprawiamy wędzoną papryką, skrapiamy sokiem z cytryny.
Curry podajemy z ryżem jaśminowym.
Zobacz podobne
przepisy
Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!
Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sernik piernikowy
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1730 dni temu
Co można dodać zamiast papryki?
odpowiedz
1729 dni temu
Curry to dość wdzięczna potrawa, do której możesz dodać wiele różnych składników. Jeśli zrezygnujesz z papryki, wybierz np. marchew, batat lub cukinię. Do curry pasują również strączki, tj. ciecierzyca lub soczewica. Możesz również zdecydować się na zupełnie inny przepis, w którym nie ma papryki, taki jak ten: https://kuchnialidla.pl/curry-z-baklazanem-i-brukselka
2093 dni temu
Polecam dodać kalafiora
odpowiedz
2124 dni temu
Bardzo smaczne, polecam. Ja dałam orzechy pecan i odpuściłam pomidory, ale i tak pycha.
odpowiedz
2717 dni temu
Gdy zalewamy mleczkiem to dodajemy stała cześć?:)
odpowiedz
2716 dni temu
Dodajemy obie części mleczka :)