Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- duży rondel lub wok
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Bakłażan kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się soku i goryczy. Plastry płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Papryczkę chili, czosnek, szalotkę i imbir obrany ze skórki drobno siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze skórki, rozgniatamy nożem i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm.
Krok 2: SMAŻYMY WARZYWA
W dużym rondlu lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszamy z olejem.
Podsmażamy szalotkę, imbir, chili, czosnek i trawę cytrynową. Dodajemy plastry bakłażana i przekrojone na pół brukselki.
Krok 3: GOTUJEMY CURRY
Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem trzcinowym.
Krok 4: PODAJEMY CURRY
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Curry dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Nuggetsy z kurczaka
- Łazanki
- Pierniki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ryba po japońsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
2114 dni temu
Super przepis! danie bardzo smaczne, łatwe i szybkie.
Odpowiedz
2469 dni temu
Smaczne danie, chociaż użyłam żółtej pasty curry a i tak jest ostre. Zamiast trawy cytrynowej dodałam sok z limonki. Bakłażan taki sobie, następnym razem dodam cukinię. Brukselka super! Dzięki za przepis.
Odpowiedz