Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • ręcznik papierowy
  • duży rondel lub wok

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Bakłażan kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się soku i goryczy. Plastry płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Papryczkę chili, czosnek, szalotkę i imbir obrany ze skórki drobno siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze skórki, rozgniatamy nożem i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm.

Krok 2: SMAŻYMY WARZYWA

W dużym rondlu lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszamy z olejem.

Podsmażamy szalotkę, imbir, chili, czosnek i trawę cytrynową. Dodajemy plastry bakłażana i przekrojone na pół brukselki.

Krok 3: GOTUJEMY CURRY

Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem trzcinowym.

Krok 4: PODAJEMY CURRY

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Curry dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ryżem jaśminowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    3 dni temu
    Smaczne danie, chociaż użyłam żółtej pasty curry a i tak jest ostre. Zamiast trawy cytrynowej dodałam sok z limonki. Bakłażan taki sobie, następnym razem dodam cukinię. Brukselka super! Dzięki za przepis.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram