Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- duży rondel lub wok
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Bakłażan kroimy w plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut, aby pozbyć się soku i goryczy. Plastry płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Papryczkę chili, czosnek, szalotkę i imbir obrany ze skórki drobno siekamy. Trawę cytrynową obieramy ze skórki, rozgniatamy nożem i kroimy na kawałki o długości ok. 2,5 cm.
Krok 2: SMAŻYMY WARZYWA
W dużym rondlu lub w woku podgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry i mieszamy z olejem.
Podsmażamy szalotkę, imbir, chili, czosnek i trawę cytrynową. Dodajemy plastry bakłażana i przekrojone na pół brukselki.
Krok 3: GOTUJEMY CURRY
Całość zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem trzcinowym.
Krok 4: PODAJEMY CURRY
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Curry dekorujemy miętą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Zobacz podobne
przepisy
Curry z kurczaka z ciecierzycą
Curry z kurczaka z ciecierzycą to świetny pomysł na obiad z orientalną nutką. Wypróbuj!
Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!
Curry z jagnięciny z fasolką
Wypróbuj przepis na curry z jagnięciny! Z dodatkiem aromatycznych przypraw, a także rodzynek i orzechów zabierze Cię w orientalną podróż!
Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krewetki w cieście
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Panforte
- Bułeczki wielkanocne
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Chinka z klopsikami, czyli orientalna zupa z makaronem i warzywami
- Czekoladowe friands
- Ciasto z batatów i mango
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Smażony ryż z kalafiora po meksykańsku
- Lodowe babeczki
- Ciasteczka bezglutenowe
- Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Ciastka francuskie z jabłkami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Warzywa pieczone na grillu
- Surówka z młodej kapusty
- Minipizze razowe z warzywami
- Lekka pianka pomarańczowa
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Quiche ze szparagami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
1777 dni temu
Super przepis! danie bardzo smaczne, łatwe i szybkie.
odpowiedz
2132 dni temu
Smaczne danie, chociaż użyłam żółtej pasty curry a i tak jest ostre. Zamiast trawy cytrynowej dodałam sok z limonki. Bakłażan taki sobie, następnym razem dodam cukinię. Brukselka super! Dzięki za przepis.
odpowiedz