Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne
- moździerz lub mikser
- duży słoik
Krok 1: Przygotowujemy kiszone cytryny
Cytryny nacinamy na krzyż. Układamy ciasno w słoiku. Zasypujemy cukrem oraz solą i zalewamy przegotowaną wodą. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 4-5 dni.
Krok 2: Parujemy warzywa
Pietruszkę, seler, marchew i buraki dokładnie myjemy. Nie kroimy i nie obieramy warzyw. Dno naczynia żeliwnego wykładamy liśćmi kapusty. Na liściach ściśle układamy umyte warzywa, mocno wszystko dociskamy i obkładamy z wierzchu resztą liści kapusty. Zalewamy 2 szklankami wody. Zamykamy garnek i parujemy warzywa pod przykryciem do miękkości przez ok. 2 godziny.
Ugotowane na parze, miękkie warzywa wyjmujemy z naczynia i przekładamy na bok. Obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krok 3: Przygotowujemy pastę curry
Na suchej patelni prażymy kmin rzymski, ziarna kolendry i goździki przez ok. 6 minut. Uważamy, by nie przypalić przypraw, bo będą gorzkie. Przyprawy studzimy, przekładamy do moździerza i ucieramy. Dodajemy ostrą paprykę, czosnek, imbir starty na tarce o małych oczkach oraz oliwę. Całość ucieramy na pastę. Pastę możemy przygotować także w mikserze.
Krok 4: Dusimy sos curry
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy przygotowaną pastę curry i podsmażamy. Dodajemy mleczko kokosowe i odrobinę wody. Chwilę dusimy, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Gdy sos odrobinę się zagęści, dodajemy ćwiartkę opłukanej, kiszonej cytryny. Dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Na koniec sos doprawiamy miodem, sokiem z połowy limonki i solą. Dodajemy 2 drobno posiekane gałązki kolendry.
Na talerz wylewamy sos, wykładamy gorące warzywa, polewamy je resztą sosu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dekorujemy listkami świeżej kolendry i limonką.
Zobacz podobne
przepisy
Curry z quinoa, jarmużem i tofu
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
Zielone curry z groszkiem cukrowym
Karol przygotował coś dla fanów kuchni tajskiej – zielone curry z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem cukrowym!
Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!
Szynka w kapuście curry
Szynka, kiszona kapusta i curry – to niezwykłe połączenie smaków zapewni niezapomniane kulinarne przeżycie! Wypróbuj przepis na alternatywną wersję bigosu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Warzywa pieczone na grillu
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Wegetariańskie maki sushi
- Sałatka szwajcarska z serem gruyère i orzechami włoskimi
- Egzotyczny trifle z curry
- Mandarynkowy pulled pork
- Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Curry
- Kotleciki z batatów i kaszy
- Wegetariańskie leczo z kurkami
- Kurczak w sosie pesto
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Roladki z pizzy (low carb)
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Kanapki z pulled porkiem
- Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
- Truflowe tagliolini z boczniakami
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Tort z babeczek
- Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
- Kompot agrestowy
- Ciasto poduszkowiec
- Sosnowy pstrąg z grilla
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Kokosowa konfitura z mango
- Szynka drobiowa z szynkowaru
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)