![Zielone curry z groszkiem cukrowym Zielone curry z groszkiem cukrowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/04a9770836af-f10ca651148c-1250x700_BS_Karol_popr_170622_LU_50326_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy kurczaka
Piersi kurczaka kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Na tej samej patelni podgrzewamy pastę curry. Dodajemy mleczko kokosowe i odrobinę wody. Redukujemy, aż sos zgęstnieje.
Krok 3: Dodajemy groszek do curry
Do curry dodajemy podsmażonego kurczaka i surowy groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, otartą skórką i sokiem z limonki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.
![Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a6c48a8fd782-15c846cb19-Gegrilltes-Curryhuhn-mit-Paprikareis.webp)
Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
![Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/aa6e8a011840-296c525e7c-Curry-Kartoffel-Quiche.webp)
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
![Krewetki w czerwonym curry](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/90ee4b790c83-40c7944b55-Ksiazka-o-rybach-17713_S_335853_rgb_ok.webp)
Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!
![Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b211170d8f28-30fc4ea17f9a-KW26_DARIA_WEGANSKIE_CURRY_rgb_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Pasztet z fasoli z grzybami
- Kapuśniak gryczany
- Karmelowy sernik z rosą
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Trufle z ciecierzycy
- Papardelle z sosem kaparowym i pieczonym łososiem
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Ryba pod kruszonką na parze
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Grzyby marynowane
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
- Wykwintne roladki rybne
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Pesto z papryki
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Muffiny o smaku pizzy
- PASTA Z KALAFIORA
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Domowy zakwas na żurek
- Cytrynowy sernik w słoiku
Komentarze (13)
521 dni temu
Ewidentnie w przepisie jest za dużo cebuli, powinna być połowa. W przepisie powinno byc podane, ze cebula czerwona. Tak samo nie zalecam dawać dwóch limonek bo będzie za kwasne. Generalnie 2/10.
odpowiedz
393 dni temu
cebula cebuli nierówna...
1545 dni temu
Dziś zrobiłam i jest obłędnie smaczne! Łatwo przyrządzić, przygotowanie nie trwa długo i nie tylko smakuje, ale i wygląda super!
odpowiedz
2261 dni temu
Czy wszystkie składniki znajde w Lidlu?
odpowiedz
2258 dni temu
Zielony groszek oraz pasta curry bywają w Lidlu akcyjnie.
2273 dni temu
Bardzo smaczne curry dla amatorów ostrych dań. Robi się je nawet krócej niż 45 minut. Polecam dać najpierw łyżkę zielonego curry i w razie potrzeby - dodać go więcej. Jeśli damy za dużo limonki - można ratować się cukrem, wiem z autopsji, bo za pierwszym razem wcisnęłam półtorej limonki ;-) Teraz wciskam połówkę jednej gdy soczysta i jedną gdy sucha. Dodaję też więcej mleka kokosowego - wtedy kolor nie jest taki szary, tylko taki jak na zdjęciu w kroku 3.
odpowiedz
2265 dni temu
Słuszna uwaga. 2 limonki to stanowczo za dużo
2341 dni temu
Danie pycha. Ostre pomimo że dodałam niepełne 2 łyżki. Dodalam też chińskiego bakłażana. Powiedziałabym że jest raczej szaro-khakie i wygląda jak żarcie wiezienne gdyby nie zielony groszek xd Aha, i 1 limonka to jest max maxów.
odpowiedz
2353 dni temu
Danie pyszne, ale dodałem skórkę i sok z połowy limonki, a curry dwie małe łyżeczki. Dwie łyżki, to stanowczo za dużo. Zgadzam się, że zdjęcie jest nieprawdziwe, ale danie pycha i ładuje w ulubionych.
odpowiedz
2552 dni temu
Uwagi: - dwie limonki (sok plus otarta z nich skórka) to za dużo - limonkowy posmak zabija prawie wszystko inne, - zdjęcie nie ma nic wspólnego z wyglądem dania po zrobieniu - zielone curry, mleczko kokosowe, pieczarki, biały kurczak, cebula tworzą szare coś, czego nie podałbym gościom, sam zjem, - nie wiem skąd czerwony kolor potrawy na zdjęciu poglądowym, w składzie nie ma nic, co mogłoby do sprawić. Ogólnie kolejny przepis z kuchni Lidla (po gulaszu cielęcym), które zjem, bo muszę. Ani to nie wygląda, ani smakuje. Gotuję od kilku lat, w tym przerobiłem kilkanaście przepisów kuchni Lidla, zawsze było świetnie, wyglądało, smakowało. Drugi raz z rzędu niewypał. Trzeciego nie zaryzykuję, szkoda składników.
odpowiedz
2556 dni temu
łatwe, pyszne ale okrrrropnie ostre. Pasty curry lepiej dać znacznie mniej :)
odpowiedz
2557 dni temu
wyszło super, ale... dodałam tylko jedną łyżkę pasy curry a i tak ostre jak nie wiem :) dlatego uważajcie z tym cudem ;)
odpowiedz
2265 dni temu
Pyszne! Dla mnie 2 łyżki carry bylo ok a nawet troszkeę wiecej dalam. Zależy od indywidualnych upodobań ale dla mnie danie fantastyczne. Będzie ulubione:)
zobacz wszystkie