Zielone curry z groszkiem cukrowym

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Kroimy kurczaka 

Kroimy kurczaka 

Piersi kurczaka kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


 

 

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Podsmażamy warzywa

Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Na tej samej patelni podgrzewamy pastę curry. Dodajemy mleczko kokosowe i odrobinę wody. Redukujemy, aż sos zgęstnieje.

 

 

Krok 3: Dodajemy groszek do curry

Dodajemy groszek do curry

Do curry dodajemy podsmażonego kurczaka i surowy groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, otartą skórką i sokiem z limonki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką

Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami

Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:05 liczba porcji: 6 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Krewetki w czerwonym curry

Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Krewetki w czerwonym curry

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    859 dni temu
    Ewidentnie w przepisie jest za dużo cebuli, powinna być połowa. W przepisie powinno byc podane, ze cebula czerwona. Tak samo nie zalecam dawać dwóch limonek bo będzie za kwasne. Generalnie 2/10.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    731 dni temu
    cebula cebuli nierówna...
  • Gość Gość
    1883 dni temu
    Dziś zrobiłam i jest obłędnie smaczne! Łatwo przyrządzić, przygotowanie nie trwa długo i nie tylko smakuje, ale i wygląda super!

    odpowiedz

  • Magdalena Magdalena
    2599 dni temu
    Czy wszystkie składniki znajde w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2597 dni temu
    Zielony groszek oraz pasta curry bywają w Lidlu akcyjnie.
  • Gość Gość
    2611 dni temu
    Bardzo smaczne curry dla amatorów ostrych dań. Robi się je nawet krócej niż 45 minut. Polecam dać najpierw łyżkę zielonego curry i w razie potrzeby - dodać go więcej. Jeśli damy za dużo limonki - można ratować się cukrem, wiem z autopsji, bo za pierwszym razem wcisnęłam półtorej limonki ;-) Teraz wciskam połówkę jednej gdy soczysta i jedną gdy sucha. Dodaję też więcej mleka kokosowego - wtedy kolor nie jest taki szary, tylko taki jak na zdjęciu w kroku 3.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2603 dni temu
    Słuszna uwaga. 2 limonki to stanowczo za dużo
  • Jagoda Jagoda
    2679 dni temu
    Danie pycha. Ostre pomimo że dodałam niepełne 2 łyżki. Dodalam też chińskiego bakłażana. Powiedziałabym że jest raczej szaro-khakie i wygląda jak żarcie wiezienne gdyby nie zielony groszek xd Aha, i 1 limonka to jest max maxów.

    odpowiedz

  • Łukasz Kucharski Łukasz Kucharski
    2691 dni temu
    Danie pyszne, ale dodałem skórkę i sok z połowy limonki, a curry dwie małe łyżeczki. Dwie łyżki, to stanowczo za dużo. Zgadzam się, że zdjęcie jest nieprawdziwe, ale danie pycha i ładuje w ulubionych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2890 dni temu
    Uwagi: - dwie limonki (sok plus otarta z nich skórka) to za dużo - limonkowy posmak zabija prawie wszystko inne, - zdjęcie nie ma nic wspólnego z wyglądem dania po zrobieniu - zielone curry, mleczko kokosowe, pieczarki, biały kurczak, cebula tworzą szare coś, czego nie podałbym gościom, sam zjem, - nie wiem skąd czerwony kolor potrawy na zdjęciu poglądowym, w składzie nie ma nic, co mogłoby do sprawić. Ogólnie kolejny przepis z kuchni Lidla (po gulaszu cielęcym), które zjem, bo muszę. Ani to nie wygląda, ani smakuje. Gotuję od kilku lat, w tym przerobiłem kilkanaście przepisów kuchni Lidla, zawsze było świetnie, wyglądało, smakowało. Drugi raz z rzędu niewypał. Trzeciego nie zaryzykuję, szkoda składników.

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    2895 dni temu
    łatwe, pyszne ale okrrrropnie ostre. Pasty curry lepiej dać znacznie mniej :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2895 dni temu
    wyszło super, ale... dodałam tylko jedną łyżkę pasy curry a i tak ostre jak nie wiem :) dlatego uważajcie z tym cudem ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2603 dni temu
    Pyszne! Dla mnie 2 łyżki carry bylo ok a nawet troszkeę wiecej dalam. Zależy od indywidualnych upodobań ale dla mnie danie fantastyczne. Będzie ulubione:)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!