Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Kroimy kurczaka 

Kroimy kurczaka 

Piersi kurczaka kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


 

 

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Podsmażamy warzywa

Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Na tej samej patelni podgrzewamy pastę curry. Dodajemy mleczko kokosowe i odrobinę wody. Redukujemy, aż sos zgęstnieje.

 

 

Krok 3: Dodajemy groszek do curry

Dodajemy groszek do curry

Do curry dodajemy podsmażonego kurczaka i surowy groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, otartą skórką i sokiem z limonki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Magdalena Magdalena
    151 dni temu
    Czy wszystkie składniki znajde w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    148 dni temu
    Zielony groszek oraz pasta curry bywają w Lidlu akcyjnie.
  • Gość Gość
    162 dni temu
    Bardzo smaczne curry dla amatorów ostrych dań. Robi się je nawet krócej niż 45 minut. Polecam dać najpierw łyżkę zielonego curry i w razie potrzeby - dodać go więcej. Jeśli damy za dużo limonki - można ratować się cukrem, wiem z autopsji, bo za pierwszym razem wcisnęłam półtorej limonki ;-) Teraz wciskam połówkę jednej gdy soczysta i jedną gdy sucha. Dodaję też więcej mleka kokosowego - wtedy kolor nie jest taki szary, tylko taki jak na zdjęciu w kroku 3.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    154 dni temu
    Słuszna uwaga. 2 limonki to stanowczo za dużo
  • Jagoda Jagoda
    230 dni temu
    Danie pycha. Ostre pomimo że dodałam niepełne 2 łyżki. Dodalam też chińskiego bakłażana. Powiedziałabym że jest raczej szaro-khakie i wygląda jak żarcie wiezienne gdyby nie zielony groszek xd Aha, i 1 limonka to jest max maxów.

    odpowiedz

  • Łukasz Kucharski Łukasz Kucharski
    242 dni temu
    Danie pyszne, ale dodałem skórkę i sok z połowy limonki, a curry dwie małe łyżeczki. Dwie łyżki, to stanowczo za dużo. Zgadzam się, że zdjęcie jest nieprawdziwe, ale danie pycha i ładuje w ulubionych.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    441 dni temu
    Uwagi: - dwie limonki (sok plus otarta z nich skórka) to za dużo - limonkowy posmak zabija prawie wszystko inne, - zdjęcie nie ma nic wspólnego z wyglądem dania po zrobieniu - zielone curry, mleczko kokosowe, pieczarki, biały kurczak, cebula tworzą szare coś, czego nie podałbym gościom, sam zjem, - nie wiem skąd czerwony kolor potrawy na zdjęciu poglądowym, w składzie nie ma nic, co mogłoby do sprawić. Ogólnie kolejny przepis z kuchni Lidla (po gulaszu cielęcym), które zjem, bo muszę. Ani to nie wygląda, ani smakuje. Gotuję od kilku lat, w tym przerobiłem kilkanaście przepisów kuchni Lidla, zawsze było świetnie, wyglądało, smakowało. Drugi raz z rzędu niewypał. Trzeciego nie zaryzykuję, szkoda składników.

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    446 dni temu
    łatwe, pyszne ale okrrrropnie ostre. Pasty curry lepiej dać znacznie mniej :)

    odpowiedz

  • Magda Magda
    447 dni temu
    wyszło super, ale... dodałam tylko jedną łyżkę pasy curry a i tak ostre jak nie wiem :) dlatego uważajcie z tym cudem ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    154 dni temu
    Pyszne! Dla mnie 2 łyżki carry bylo ok a nawet troszkeę wiecej dalam. Zależy od indywidualnych upodobań ale dla mnie danie fantastyczne. Będzie ulubione:)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram