
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy kurczaka
Piersi kurczaka kroimy w paski o szerokości 0,5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Pieczarki kroimy w ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Na tej samej patelni podgrzewamy pastę curry. Dodajemy mleczko kokosowe i odrobinę wody. Redukujemy, aż sos zgęstnieje.
Krok 3: Dodajemy groszek do curry
Do curry dodajemy podsmażonego kurczaka i surowy groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, otartą skórką i sokiem z limonki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Zobacz podobne
przepisy
Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Komentarze (12)
98 dni temu
Ewidentnie w przepisie jest za dużo cebuli, powinna być połowa. W przepisie powinno byc podane, ze cebula czerwona. Tak samo nie zalecam dawać dwóch limonek bo będzie za kwasne. Generalnie 2/10.
odpowiedz
1122 dni temu
Dziś zrobiłam i jest obłędnie smaczne! Łatwo przyrządzić, przygotowanie nie trwa długo i nie tylko smakuje, ale i wygląda super!
odpowiedz
1838 dni temu
Czy wszystkie składniki znajde w Lidlu?
odpowiedz
1835 dni temu
Zielony groszek oraz pasta curry bywają w Lidlu akcyjnie.
1850 dni temu
Bardzo smaczne curry dla amatorów ostrych dań. Robi się je nawet krócej niż 45 minut. Polecam dać najpierw łyżkę zielonego curry i w razie potrzeby - dodać go więcej. Jeśli damy za dużo limonki - można ratować się cukrem, wiem z autopsji, bo za pierwszym razem wcisnęłam półtorej limonki ;-) Teraz wciskam połówkę jednej gdy soczysta i jedną gdy sucha. Dodaję też więcej mleka kokosowego - wtedy kolor nie jest taki szary, tylko taki jak na zdjęciu w kroku 3.
odpowiedz
1842 dni temu
Słuszna uwaga. 2 limonki to stanowczo za dużo
1918 dni temu
Danie pycha. Ostre pomimo że dodałam niepełne 2 łyżki. Dodalam też chińskiego bakłażana. Powiedziałabym że jest raczej szaro-khakie i wygląda jak żarcie wiezienne gdyby nie zielony groszek xd Aha, i 1 limonka to jest max maxów.
odpowiedz
1930 dni temu
Danie pyszne, ale dodałem skórkę i sok z połowy limonki, a curry dwie małe łyżeczki. Dwie łyżki, to stanowczo za dużo. Zgadzam się, że zdjęcie jest nieprawdziwe, ale danie pycha i ładuje w ulubionych.
odpowiedz
2129 dni temu
Uwagi: - dwie limonki (sok plus otarta z nich skórka) to za dużo - limonkowy posmak zabija prawie wszystko inne, - zdjęcie nie ma nic wspólnego z wyglądem dania po zrobieniu - zielone curry, mleczko kokosowe, pieczarki, biały kurczak, cebula tworzą szare coś, czego nie podałbym gościom, sam zjem, - nie wiem skąd czerwony kolor potrawy na zdjęciu poglądowym, w składzie nie ma nic, co mogłoby do sprawić. Ogólnie kolejny przepis z kuchni Lidla (po gulaszu cielęcym), które zjem, bo muszę. Ani to nie wygląda, ani smakuje. Gotuję od kilku lat, w tym przerobiłem kilkanaście przepisów kuchni Lidla, zawsze było świetnie, wyglądało, smakowało. Drugi raz z rzędu niewypał. Trzeciego nie zaryzykuję, szkoda składników.
odpowiedz
2133 dni temu
łatwe, pyszne ale okrrrropnie ostre. Pasty curry lepiej dać znacznie mniej :)
odpowiedz
2134 dni temu
wyszło super, ale... dodałam tylko jedną łyżkę pasy curry a i tak ostre jak nie wiem :) dlatego uważajcie z tym cudem ;)
odpowiedz
1842 dni temu
Pyszne! Dla mnie 2 łyżki carry bylo ok a nawet troszkeę wiecej dalam. Zależy od indywidualnych upodobań ale dla mnie danie fantastyczne. Będzie ulubione:)
zobacz wszystkie