Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
KREWETKI
Krewetki obieramy, myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy. Marynujemy w soli i pieprzu, następnie smażymy na oliwie na różowy kolor, tak by krewetki były w środku jeszcze surowe.
CZERWONE CURRY
Bakłażan kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry bakłażana marynujemy w oliwie z oliwek, przkładamy na patelnię i smażymy z każdej strony na brązowy kolor. Następnie każdy plaster bakłażana kroimy na 4 części. Pastę curry przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy pomidory pelati i zagotowujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, skórkę z limonki i starty imbir. Chwilę gotujemy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę, gotujemy przez mniej więcej 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu do sosu dodajemy krewetki, chwilę podgrzewamy.
Podajemy z bakłażanem.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Zapiekana bagietka ze szpinakiem
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Łosoś z salsą z botwinki i maślanymi szparagami
- Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Burgery z tofu
- Grzybowy ramen
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- 2 sposoby na krewetki z ananasem
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Spaghetti z masłem ziołowym i boczkiem
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Sałatka z pomelo
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Koktajl bananowy
- Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
- Faszerowane cygaretki z łososia
- Frozen bites o smaku matchy i mango
- Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
- Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
- Gofry szpinakowe z wędzonym łososiem
- Dżem z włoskich śliwek
- Marynowane pieczarki w słoiku
- Krewetki tygrysie z makaronem typu wstążki, sosem pomidorowym i ajwarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2944 dni temu
Ja polecam Masło 1kg pikok z Lidla bardzo dobre i tanie Paruwki pikok 2 kg w paczce oraz białe bułeczki dla całej rodzineczki z Lidla
odpowiedz
2602 dni temu
Paruwki przepyszne, moja hora curka je uwielbia.
2025 dni temu
Parówki chyba ;)
1962 dni temu
Paruwek nie jadlam ale parówki owszem