Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
KREWETKI
Krewetki obieramy, myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy. Marynujemy w soli i pieprzu, następnie smażymy na oliwie na różowy kolor, tak by krewetki były w środku jeszcze surowe.
CZERWONE CURRY
Bakłażan kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Plastry bakłażana marynujemy w oliwie z oliwek, przkładamy na patelnię i smażymy z każdej strony na brązowy kolor. Następnie każdy plaster bakłażana kroimy na 4 części. Pastę curry przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy pomidory pelati i zagotowujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, skórkę z limonki i starty imbir. Chwilę gotujemy, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną kolendrę, gotujemy przez mniej więcej 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu do sosu dodajemy krewetki, chwilę podgrzewamy.
Podajemy z bakłażanem.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Błyskawiczne pierniczki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Śledzie po kaszubsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2968 dni temu
Ja polecam Masło 1kg pikok z Lidla bardzo dobre i tanie Paruwki pikok 2 kg w paczce oraz białe bułeczki dla całej rodzineczki z Lidla
odpowiedz
2625 dni temu
Paruwki przepyszne, moja hora curka je uwielbia.
2049 dni temu
Parówki chyba ;)
1985 dni temu
Paruwek nie jadlam ale parówki owszem