
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Włóż masło na chwilę do zamrażalnika, aby było mocno zmrożone.
KREWETKI
Krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie. Krewetki nacinamy i oczyszczamy. Następnie marynujemy je w oliwie z oliwek i pokrojonym w plastry czosnku. Odstawiamy na 15 minut. Krewetki obsmażamy na patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.
MAŚLANY SOS Z BOTWINKI I CZOSNKU
Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wino i gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem. Umytą botwinkę kroimy w poprzek, liście oddzielamy od łodyg. Do sosu dodajemy pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki. Gdy sos zgęstnieje zbyt mocno, możemy dolać trochę wody. Do gotowego sosu przekładamy krewetki, podgrzewamy. Wykładamy na talerze.
PROPOZYCJA PODANIA
Krewetki możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)