Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy

KREWETKI

Krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie. Krewetki nacinamy i oczyszczamy. Następnie marynujemy je w oliwie z oliwek i plastrach czosnku. Odstawiamy na 15 minut. Krewetki obsmażamy na patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.

MAŚLANY SOS Z BOTWINKI I CZOSNKU

Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy plastry czosnku. Dodajemy wino i gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem. Umytą botwinkę kroimy w poprzek, liście oddzielamy od łodyg. Do sosu dodajemy pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki. Gdy sos zgęstnieje zbyt mocno, możemy dolać trochę wody. Do gotowego sosu przekładamy krewetki, podgrzewamy. Wykładamy na talerze.

PROPOZYCJA PODANIA

Krewetki możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram