Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Włóż masło na chwilę do zamrażalnika, aby było mocno zmrożone.
KREWETKI
Krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie. Krewetki nacinamy i oczyszczamy. Następnie marynujemy je w oliwie z oliwek i pokrojonym w plastry czosnku. Odstawiamy na 15 minut. Krewetki obsmażamy na patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.
MAŚLANY SOS Z BOTWINKI I CZOSNKU
Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wino i gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem. Umytą botwinkę kroimy w poprzek, liście oddzielamy od łodyg. Do sosu dodajemy pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki. Gdy sos zgęstnieje zbyt mocno, możemy dolać trochę wody. Do gotowego sosu przekładamy krewetki, podgrzewamy. Wykładamy na talerze.
PROPOZYCJA PODANIA
Krewetki możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami
- Bułki maślane
- Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
- Puszyste racuchy z jabłkami i twarożkiem
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Naleśniki z pstrągiem i gruszką
- Babeczki red velvet
- Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
- Krewetki zapiekane w pomidorach
- Sałatka z amarantusem
- Spaghetti ze szparagami w sosie cytrynowym
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- 2 sposoby na krewetki z ananasem
- Ryba pod kruszonką na parze
- Makówki śląskie
- Tosty z brokułem i serem provolone
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Dorsz z chorizo i rozmarynem
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Raita z ogórków i bakłażana
- Kuleczki z koziego sera
- Chorwacki pilaw z jagnięciną
- Pudding chia z solonym karmelem
- Lody truskawkowe z bazylią
- Lody domowe w dwóch smakach
- Herbaciane paluszki
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Mieszanka przyprawowa do grilla
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)