
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Włóż masło na chwilę do zamrażalnika, aby było mocno zmrożone.
KREWETKI
Krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie. Krewetki nacinamy i oczyszczamy. Następnie marynujemy je w oliwie z oliwek i pokrojonym w plastry czosnku. Odstawiamy na 15 minut. Krewetki obsmażamy na patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.
MAŚLANY SOS Z BOTWINKI I CZOSNKU
Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wino i gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem. Umytą botwinkę kroimy w poprzek, liście oddzielamy od łodyg. Do sosu dodajemy pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki. Gdy sos zgęstnieje zbyt mocno, możemy dolać trochę wody. Do gotowego sosu przekładamy krewetki, podgrzewamy. Wykładamy na talerze.
PROPOZYCJA PODANIA
Krewetki możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w soli kokosowej z pomarańczowym dipem
Oryginalny pomysł nie tylko na wystawne przyjęcie: krewetki w panierce z wiórków kokosowych podane z dipem z pomarańczy!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Risotto z krewetkami i szafranem
Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Komentarze (0)