Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Włóż masło na chwilę do zamrażalnika, aby było mocno zmrożone.
KREWETKI
Krewetki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie. Krewetki nacinamy i oczyszczamy. Następnie marynujemy je w oliwie z oliwek i pokrojonym w plastry czosnku. Odstawiamy na 15 minut. Krewetki obsmażamy na patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.
MAŚLANY SOS Z BOTWINKI I CZOSNKU
Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy wino i gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem. Umytą botwinkę kroimy w poprzek, liście oddzielamy od łodyg. Do sosu dodajemy pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki. Gdy sos zgęstnieje zbyt mocno, możemy dolać trochę wody. Do gotowego sosu przekładamy krewetki, podgrzewamy. Wykładamy na talerze.
PROPOZYCJA PODANIA
Krewetki możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Piernik świąteczny
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Klasyczna sałatka grecka
- Boczek pieczony
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)