Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- łyżkę wazową
- ręcznik papierowy
- tarkę
BULION KREWETKOWY
Pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy. Seler naciowy i por (tylko zieloną część) kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy marchewkę oraz pietruszkę. Pokrojone warzywa dokładamy do pancerzyków i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Przecedzamy.
RISOTTO
Drobno posiekane szalotki szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż, smażymy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dolewamy wino oraz dodajemy szafran i redukujemy płyn. Gdy wino odparuje, dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy. Bulion dolewamy do momentu, aż ryż będzie al dente (uważamy, aby nie rozgotować ryżu). Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego krewetki. Gdy nadmiar płynu odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!
Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Jak zrobić risotto z owocami morza?
Przepis na risotto z krewetkami polecany przez Kuchnię Lidla nie jest skomplikowany. Nie powinien przysporzyć trudności żadnemu miłośnikowi owoców morza czy entuzjaście różnych odmian klasycznego włoskiego risotto. Ale nie tylko zaprawieni w kulinarnych bojach smakosze sobie z nim poradzą! Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz się do przyrządzania risotto z krewetkami i warzywami, a następnie podążysz za naszymi wskazówkami. Efekt z pewnością Cię oczaruje!
Sięgając po nasz przepis na risotto z krewetkami, przygotuj się na to, że jego przygotowywanie przebiega dwutorowo. W pierwszej kolejności musisz przyrządzić aromatyczny bulion, który w dużej mierze odpowiada za charakter risotto z krewetkami i warzywami. Ten powstaje na skutek dwukrotnego zagotowania pancerzyków z krewetek – najpierw bez dodatków, a następnie wraz ze składnikami wymienionymi w przepisie.
Równolegle do przygotowywania bulionu zajmij się samym risotto z krewetkami. Po zeszkleniu szalotki i ryżu oraz dodaniu niezbędnych składników na patelnię wlej przecedzony bulion. Dbając o zachowanie odpowiedniej twardości ryżu, gotuj całość, a na samym końcu dodaj same oczyszczone krewetki i dopełnij kompozycję wybranym serem.
Warto wiedzieć, że risotto z krewetkami to tylko jedna z opcji dla osób, które pragną przyrządzić risotto z owocami morza. W kompozycji sprawdzają się choćby kałamarnice, ośmiornice, małże (w tym mule), kraby czy homary.
Jakie krewetki do risotto?
Już wiesz, że risotto z krewetkami według naszego przepisu to coś dla Ciebie? Doskonale! Z pewnością więc zastanawiasz się, jakie krewetki do risotto okażą się najlepsze. W największym skrócie – stawiaj na te surowe, oczyszczone, pozbawione głów, sprzedawane w skorupkach lub bez (skorupki okażą się niezbędne do przyrządzenia bulionu).
Risotto z krewetkami i warzywami możesz przyrządzić z wykorzystaniem różnych gatunków skorupiaków. Jeśli liczysz na wyjątkowe intensywne doświadczenia smakowe, do risotto z krewetkami wybierz odmiany królewskie lub tygrysie. Wolisz łagodniejsze smaki? Do risotto z krewetkami i warzywami dodaj odmiany koktajlowe lub białe.
Jakie przyprawy do risotto z krewetkami?
Risotto szafranowe z krewetkami to specjał, który oczaruje nawet najbardziej wymagających koneserów owoców morza. Dlatego też ta drogocenna przyprawa z odległej Azji stanowi nieodłączny składnik przepisu. Jednak nasze risotto z szafranem wzbogacają także inne dodatki – uniwersalne sól i pieprz, liść laurowy, odrobina oliwy oraz… kieliszek dobrego białego wina.
Na smak szafranowego risotto wpływa również mieszanka warzyw – korzeń pietruszki, cebula szalotka, marchew por i seler. Na tym jednak nie wyczerpują się możliwości doprawiania risotto szafranowego. Znawcy niekiedy serwują je z papryką chilli, pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, czosnkiem czy ziołami prowansalskimi.
Drogą eksperymentów bez wątpienia stworzysz wiele niepowtarzalnych wariacji na temat risotto z krewetkami. Na samym początku wypróbuj jednak polecany przez Kuchnię Lidla przepis risotto z krewetkami i szafranem. Bardzo możliwe, że nie będziesz mieć ochoty szukać dalej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto marchewkowe
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
70 dni temu
Jak w restauracji - Polecam!!!
odpowiedz
184 dni temu
Dziś zrobiłem RISOTTO Z KREWETKAMI I SZAFRANEM. Bardzo dobre!! Polecam
odpowiedz