Risotto z krewetkami i szafranem

Dorota Wellman

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sito
  • łyżkę wazową
  • ręcznik papierowy
  • tarkę

BULION KREWETKOWY

Pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy. Seler naciowy i por (tylko zieloną część) kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy marchewkę oraz pietruszkę. Pokrojone warzywa dokładamy do pancerzyków i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Przecedzamy.

RISOTTO

Drobno posiekane szalotki szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż, smażymy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dolewamy wino oraz dodajemy szafran i redukujemy płyn. Gdy wino odparuje, dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy. Bulion dolewamy do momentu, aż ryż będzie al dente (uważamy, aby nie rozgotować ryżu). Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego krewetki. Gdy nadmiar płynu odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Justyna Justyna
    70 dni temu
    Jak w restauracji - Polecam!!!

    odpowiedz

  • Mephisto76 Mephisto76
    184 dni temu
    Dziś zrobiłem RISOTTO Z KREWETKAMI I SZAFRANEM. Bardzo dobre!! Polecam

    odpowiedz


Jak zrobić risotto z owocami morza?              

Przepis na risotto z krewetkami polecany przez Kuchnię Lidla nie jest skomplikowany. Nie powinien przysporzyć trudności żadnemu miłośnikowi owoców morza czy entuzjaście różnych odmian klasycznego włoskiego risotto. Ale nie tylko zaprawieni w kulinarnych bojach smakosze sobie z nim poradzą! Wystarczy, że odpowiednio przygotujesz się do przyrządzania risotto z krewetkami i warzywami, a następnie podążysz za naszymi wskazówkami. Efekt z pewnością Cię oczaruje!

Sięgając po nasz przepis na risotto z krewetkami, przygotuj się na to, że jego przygotowywanie przebiega dwutorowo. W pierwszej kolejności musisz przyrządzić aromatyczny bulion, który w dużej mierze odpowiada za charakter risotto z krewetkami i warzywami. Ten powstaje na skutek dwukrotnego zagotowania pancerzyków z krewetek – najpierw bez dodatków, a następnie wraz ze składnikami wymienionymi w przepisie.

Równolegle do przygotowywania bulionu zajmij się samym risotto z krewetkami. Po zeszkleniu szalotki i ryżu oraz dodaniu niezbędnych składników na patelnię wlej przecedzony bulion. Dbając o zachowanie odpowiedniej twardości ryżu, gotuj całość, a na samym końcu dodaj same oczyszczone krewetki i dopełnij kompozycję wybranym serem.

Warto wiedzieć, że risotto z krewetkami to tylko jedna z opcji dla osób, które pragną przyrządzić risotto z owocami morza. W kompozycji sprawdzają się choćby kałamarnice, ośmiornice, małże (w tym mule), kraby czy homary.

Jakie krewetki do risotto?        

Już wiesz, że risotto z krewetkami według naszego przepisu to coś dla Ciebie? Doskonale! Z pewnością więc zastanawiasz się, jakie krewetki do risotto okażą się najlepsze. W największym skrócie – stawiaj na te surowe, oczyszczone, pozbawione głów, sprzedawane w skorupkach lub bez (skorupki okażą się niezbędne do przyrządzenia bulionu).

Risotto z krewetkami i warzywami możesz przyrządzić z wykorzystaniem różnych gatunków skorupiaków. Jeśli liczysz na wyjątkowe intensywne doświadczenia smakowe, do risotto z krewetkami wybierz odmiany królewskie lub tygrysie. Wolisz łagodniejsze smaki? Do risotto z krewetkami i warzywami dodaj odmiany koktajlowe lub białe.

Jakie przyprawy do risotto z krewetkami?       

Risotto szafranowe z krewetkami to specjał, który oczaruje nawet najbardziej wymagających koneserów owoców morza. Dlatego też ta drogocenna przyprawa z odległej Azji stanowi nieodłączny składnik przepisu. Jednak nasze risotto z szafranem wzbogacają także inne dodatki – uniwersalne sól i pieprz, liść laurowy, odrobina oliwy oraz… kieliszek dobrego białego wina.

Na smak szafranowego risotto wpływa również mieszanka warzyw – korzeń pietruszki, cebula szalotka, marchew por i seler. Na tym jednak nie wyczerpują się możliwości doprawiania risotto szafranowego. Znawcy niekiedy serwują je z papryką chilli, pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, czosnkiem czy ziołami prowansalskimi.

Drogą eksperymentów bez wątpienia stworzysz wiele niepowtarzalnych wariacji na temat risotto z krewetkami. Na samym początku wypróbuj jednak polecany przez Kuchnię Lidla przepis risotto z krewetkami i szafranem. Bardzo możliwe, że nie będziesz mieć ochoty szukać dalej!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!