
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sito
- łyżkę wazową
- ręcznik papierowy
- tarkę
BULION KREWETKOWY
Pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy. Seler naciowy i por (tylko zieloną część) kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy i kroimy marchewkę oraz pietruszkę. Pokrojone warzywa dokładamy do pancerzyków i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Przecedzamy.
RISOTTO
Drobno posiekane szalotki szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy ryż, smażymy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty. Dolewamy wino oraz dodajemy szafran i redukujemy płyn. Gdy wino odparuje, dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy. Bulion dolewamy do momentu, aż ryż będzie al dente (uważamy, aby nie rozgotować ryżu). Na 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego krewetki. Gdy nadmiar płynu odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z krewetkami i sosem tapenade
Lekka propozycja obiadowa w stylu śródziemnomorskim: wyrazisty smak oliwek z krewetkami oraz wytrawnym winem.

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.

Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.

Komentarze (0)