Groszek - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!

Quiche z tortilli
Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.


Pasta warzywna na kanapki
Szukasz pomysłu na lekkie kanapki pełne smaku? Kanapki z pastą warzywną z zielonego groszku, bobu i mięty to doskonała propozycja na śniadanie, lunch czy przekąskę w ciągu dnia. Delikatna słodycz groszku i bobu, przełamana orzeźwiającą nutą mięty, tworzy wyjątkowe połączenie, którego koniecznie musisz spróbować!

Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.


Pistacjowa karpatka bez pieczenia
Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Lasagne sycylijskie
Niesamowite lasagne prosto z jednej z najbardziej słonecznych włoskich wysp, czyli Sycylii! Wypróbuj ten przepis i spróbuj, jak smakuje lasagne z gotowanym jajkiem.

Curry z warzywami
Niezwykle szybkie w przygotowaniu, proste i pełne warzyw – właśnie takie jest to curry z warzywami. Wypróbuj ten przepis i ciesz się niezwykłym smakiem inspirowanym kuchnią indyjską.

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Skąd pochodzi groszek?
Groszek wywodzi się z Chin i Indii. Do Europy przywędrował w średniowieczu. Popularność zyskał jednak dopiero na przełomie XVI i XVII w., głównie we Francji i Anglii.
Ile kalorii ma groszek?
Groszek nie jest zbyt kaloryczny. W 100 g zielonego groszku jest 75 kalorii. Groszek konserwowy ma ich odrobinę więcej – 89 w 100 g. Groszek jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
Jak przyrządzić groszek?
W kuchni groszek wykorzystywany jest na wiele sposobów. I to groszek każdego rodzaju: cukrowy, zielony i konserwowy. Każdy z nich może być świetnym dodatkiem do sałatki czy podstawą zielonego pesto lub purée. Groszek to także składnik farszów czy sosów. Jest idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegańskich. Konserwowy często spotyka się w sałatce warzywnej. Gotowany wraz z marchewką jest popularnym dodatkiem do drugiego dania.
Jak przyrządzić groszek cukrowy?
Groszek cukrowy to młody groszek, który można jeść razem z delikatnym, smacznym strączkiem. Można więc strączki przyrządzić w całości lub wyłuskać z nich zielone ziarnka i dodać do potrawy.
Do czego używać groszku cukrowego?
Groszek cukrowy można jeść w całości na surowo. Świetnie nadaje się do sałatek i jako składnik zup kremów. Całe strączki możemy także dodawać do dań z kurczaka, owoców morza, makaronów czy warzyw.
Wypróbuj przepisy na:
- zielone curry z groszkiem cukrowym
- krewetki tygrysie z groszkiem cukrowym
- warzywa stir-fry po tajsku
Jak długo gotować groszek cukrowy?
Idealny do jedzenia na surowo groszek nadaje się także do gotowania. Strąki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok. 3-5 minut. Solimy pod koniec gotowania.
Jak zrobić groszek konserwowy?
Groszek konserwowy bez problemu dostaniesz w Lidlu. Jeśli jednak masz zielony groszek, którego nie zjesz, możesz zakonserwować go w domu. Sposób jest dosyć prosty. Najważniejsza jest zalewa. Przygotowuje się ją, łącząc wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Ziarna zielonego groszku trzeba obgotować 3-5 minut. Zalewę zagotować. Zalać nią groszek w słoikach. Pasteryzować ok. 1,5 godziny w temperaturze 95°C. Po dwóch dniach powtórzyć pasteryzację w tej samej temperaturze, ale już tylko przez pół godziny.
Z czym łączyć zielony groszek?
Gotowany zielony groszek tworzy chyba idealną parę z gotowaną marchewką. Często warzywa te są dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Groszek świetnie komponuje się także z ryżem. Z tych dwóch składników można przyrządzić doskonałe risotto.
Jak zrobić groszek z marchewką do obiadu?
Jeśli przygotowując marchewkę z groszkiem, zdecydujesz się na mrożonkę, masz z głowy krojenie marchewki. Jeśli masz świeże warzywa, marchewkę musisz drobno pokroić. Całość trzeba zagotować. Następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem masła i odrobiny mąki. Całość można doprawić według uznania np. gałką muszkatołową. Sprawdź również nasz przepis na roladki z indyka z groszkiem i marchewką!
Jak zamrozić zielony groszek?
Gdy sezon na groszek w całej pełni, warto zadbać o to, by nie zabrakło go na naszych stołach także zimą – i zamrozić. W zimie przyda się trochę witamin i groszek będzie jak znalazł. Wyłuskane ziarna groszku na 2 minuty zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Na kolejne 3 minuty zalewamy lodowatą wodą. Po odcedzeniu pakujemy do litrowych, szczelnie zamkniętych woreczków i wkładamy do zamrażarki.
Zielony groszek to ciekawy i zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. W zimie dostępny w formie mrożonek lub w puszkach i słoikach (konserwowy). Warto po niego sięgnąć i cieszyć się jego smakiem także poza sezonem.