Groszek - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!
![Makaronowa frittata z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/aa7512a76bff-8558f4750970-kw02-2024-kinga-paruzel-makaronowa-frittata-z-warzywami-1250x700.webp)
Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!
![Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/730c084e5835-f0354054b7db-kw42-2023-lidl-risotto-z-groszkiem-przepis-rodem-z-wenecji.webp)
Warzywa z woka po chińsku
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!
![Warzywa z woka po chińsku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/40a63a636e1a-d4380c2f074e-warzywa-z-woka-po-chinsku-kuchnia-lidla.webp)
Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!
![Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3cb7229c636b-7a0e5369c976-kw11-2023-kinga-paruzel-salatka-jarzynowa-z-kaparami-i-rzezucha.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!
![Karp smażony z sałatką ziemniaczaną](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1e5510055233-6da375b13eb5-karp-smazony-z-salatka-ziemniaczana.webp)
Frittata z brukselką i groszkiem
Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.
![Frittata z brukselką i groszkiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a09c63233547-3568ed2714c4-frittata-z-brukselka-i-groszkiem-kuchnialidla.webp)
Sałatka z pęczaku i tuńczyka
Pyszna i szybka sałatka, którą przygotujesz w 15 minut! Sprawdź przepis Karola na wykorzystanie kaszy pęczak w kuchni.
![Sałatka z pęczaku i tuńczyka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/08b37077bc4b-97137fcf0f2c-3_SPOSOBY_NA_KASZE_PECZAK_1250x700_3.webp)
Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!
![Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/53c9f020f3e0-7e2c82046152-2-sposoby-na-lososia-tradycyjny-i-nowoczesny.webp)
Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!
![Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3b19a55a2635-76739c5ada17-kw45-2022-karol-okrasa-zapiekanka-z-indykiem-i-ziemniaczanym-puree_1250x700.webp)
Sałatka warstwowa z szynką
Szybka, prosta i sycąca. Warzywna sałatka warstwowa Karola jest idealna dla każdego, kto chce oszczędzić sporo czasu, szykując drugie śniadanie lub lunch. Ułóż składniki w słoiku i wymieszaj tuż przed jedzeniem: gotowe!
![Sałatka warstwowa z szynką](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ca803794b83b-4a79fea77edf-warstwowa-sałatka-w-słoiku-karol-okrasa.webp)
Curry rybne z mango i kolendrą
Szukasz nietypowego przepisu na rybę? Wypróbuj pomysł na aromatyczne curry rybne z mango i kolendrą. To przepis, który sprawdzi się także podczas romantycznej kolacji we dwoje.
![Curry rybne z mango i kolendrą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3d85712deb46-7dd3868b84b3-kw37-lidl-Curry-rybne-z-mango-i-kolendra-1250x700.webp)
![sticker MCC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/57dc65ab7c45-mcc.webp)
Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!
![Udon z kurczakiem w ostrym sosie](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/42c7281974b2-9bf086d084db-kw35-karol-okrasa-udon-z-kurczakiem-w-ostrym-sosie-1250x700.webp)
Skąd pochodzi groszek?
Groszek wywodzi się z Chin i Indii. Do Europy przywędrował w średniowieczu. Popularność zyskał jednak dopiero na przełomie XVI i XVII w., głównie we Francji i Anglii.
Ile kalorii ma groszek?
Groszek nie jest zbyt kaloryczny. W 100 g zielonego groszku jest 75 kalorii. Groszek konserwowy ma ich odrobinę więcej – 89 w 100 g. Groszek jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
Jak przyrządzić groszek?
W kuchni groszek wykorzystywany jest na wiele sposobów. I to groszek każdego rodzaju: cukrowy, zielony i konserwowy. Każdy z nich może być świetnym dodatkiem do sałatki czy podstawą zielonego pesto lub purée. Groszek to także składnik farszów czy sosów. Jest idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegańskich. Konserwowy często spotyka się w sałatce warzywnej. Gotowany wraz z marchewką jest popularnym dodatkiem do drugiego dania.
Jak przyrządzić groszek cukrowy?
Groszek cukrowy to młody groszek, który można jeść razem z delikatnym, smacznym strączkiem. Można więc strączki przyrządzić w całości lub wyłuskać z nich zielone ziarnka i dodać do potrawy.
Do czego używać groszku cukrowego?
Groszek cukrowy można jeść w całości na surowo. Świetnie nadaje się do sałatek i jako składnik zup kremów. Całe strączki możemy także dodawać do dań z kurczaka, owoców morza, makaronów czy warzyw.
Wypróbuj przepisy na:
- zielone curry z groszkiem cukrowym
- krewetki tygrysie z groszkiem cukrowym
- warzywa stir-fry po tajsku
Jak długo gotować groszek cukrowy?
Idealny do jedzenia na surowo groszek nadaje się także do gotowania. Strąki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok. 3-5 minut. Solimy pod koniec gotowania.
Jak zrobić groszek konserwowy?
Groszek konserwowy bez problemu dostaniesz w Lidlu. Jeśli jednak masz zielony groszek, którego nie zjesz, możesz zakonserwować go w domu. Sposób jest dosyć prosty. Najważniejsza jest zalewa. Przygotowuje się ją, łącząc wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Ziarna zielonego groszku trzeba obgotować 3-5 minut. Zalewę zagotować. Zalać nią groszek w słoikach. Pasteryzować ok. 1,5 godziny w temperaturze 95°C. Po dwóch dniach powtórzyć pasteryzację w tej samej temperaturze, ale już tylko przez pół godziny.
Z czym łączyć zielony groszek?
Gotowany zielony groszek tworzy chyba idealną parę z gotowaną marchewką. Często warzywa te są dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Groszek świetnie komponuje się także z ryżem. Z tych dwóch składników można przyrządzić doskonałe risotto.
Jak zrobić groszek z marchewką do obiadu?
Jeśli przygotowując marchewkę z groszkiem, zdecydujesz się na mrożonkę, masz z głowy krojenie marchewki. Jeśli masz świeże warzywa, marchewkę musisz drobno pokroić. Całość trzeba zagotować. Następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem masła i odrobiny mąki. Całość można doprawić według uznania np. gałką muszkatołową. Sprawdź również nasz przepis na roladki z indyka z groszkiem i marchewką!
Jak zamrozić zielony groszek?
Gdy sezon na groszek w całej pełni, warto zadbać o to, by nie zabrakło go na naszych stołach także zimą – i zamrozić. W zimie przyda się trochę witamin i groszek będzie jak znalazł. Wyłuskane ziarna groszku na 2 minuty zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Na kolejne 3 minuty zalewamy lodowatą wodą. Po odcedzeniu pakujemy do litrowych, szczelnie zamkniętych woreczków i wkładamy do zamrażarki.
Zielony groszek to ciekawy i zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. W zimie dostępny w formie mrożonek lub w puszkach i słoikach (konserwowy). Warto po niego sięgnąć i cieszyć się jego smakiem także poza sezonem.