Groszek - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Zapiekany makaron sycylijski
Wyjątkowy makaron anelletti zapiekany z bakłażanem, aromatycznymi serami i mieloną wołowiną. Przygotuj tę pełną warzyw zapiekankę, aby zachwycić się sycylijskim daniem we własnym domu.
Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.
Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą
Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!
Makaronowa frittata z warzywami
Szukasz przepisu na pyszne danie dla całej rodziny? Wypróbuj pomysł Kingi na makaronową frittatę z dodatkiem brokułu, papryki i groszku z marchewką. Świetne danie dla dużych i małych!
Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Risotto z groszkiem i pancettą, znane we Włoszech pod nazwą „Risi e Bisi” to jedno z kultowych dań serwowanych w Wenecji i okolicach. Soczysty groszek w połączeniu z kremowym ryżem i słonym, długo dojrzewającym boczkiem tworzą wyjątkową kompozycję smakową. Jak przyrządzić to pyszne danie i na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania? Poznaj tajniki przyrządzania Risi e Bisi!
Warzywa z woka po chińsku
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!
Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
Królowa świątecznego stołu, czyli klasyczna sałatka jarzynowa, dzięki Kindze zyskuje nowe oblicze smakowe. Z wyrazistymi kaparami i świeżą rzeżuchą smakuje absolutnie wyjątkowo – tak, że goście z pewnością poproszą o przepis!
Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
Przepyszny smażony karp z wyjątkową sałatką ziemniaczaną, który będzie idealnym daniem na obiad dla całej rodziny. Sprawdź, jak szybko można go przygotować!
Frittata z brukselką i groszkiem
Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.
Sałatka z pęczaku i tuńczyka
Pyszna i szybka sałatka, którą przygotujesz w 15 minut! Sprawdź przepis Karola na wykorzystanie kaszy pęczak w kuchni.
Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!
Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!
Skąd pochodzi groszek?
Groszek wywodzi się z Chin i Indii. Do Europy przywędrował w średniowieczu. Popularność zyskał jednak dopiero na przełomie XVI i XVII w., głównie we Francji i Anglii.
Ile kalorii ma groszek?
Groszek nie jest zbyt kaloryczny. W 100 g zielonego groszku jest 75 kalorii. Groszek konserwowy ma ich odrobinę więcej – 89 w 100 g. Groszek jest doskonałym źródłem białka i błonnika.
Jak przyrządzić groszek?
W kuchni groszek wykorzystywany jest na wiele sposobów. I to groszek każdego rodzaju: cukrowy, zielony i konserwowy. Każdy z nich może być świetnym dodatkiem do sałatki czy podstawą zielonego pesto lub purée. Groszek to także składnik farszów czy sosów. Jest idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegańskich. Konserwowy często spotyka się w sałatce warzywnej. Gotowany wraz z marchewką jest popularnym dodatkiem do drugiego dania.
Jak przyrządzić groszek cukrowy?
Groszek cukrowy to młody groszek, który można jeść razem z delikatnym, smacznym strączkiem. Można więc strączki przyrządzić w całości lub wyłuskać z nich zielone ziarnka i dodać do potrawy.
Do czego używać groszku cukrowego?
Groszek cukrowy można jeść w całości na surowo. Świetnie nadaje się do sałatek i jako składnik zup kremów. Całe strączki możemy także dodawać do dań z kurczaka, owoców morza, makaronów czy warzyw.
Wypróbuj przepisy na:
- zielone curry z groszkiem cukrowym
- krewetki tygrysie z groszkiem cukrowym
- warzywa stir-fry po tajsku
Jak długo gotować groszek cukrowy?
Idealny do jedzenia na surowo groszek nadaje się także do gotowania. Strąki wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy ok. 3-5 minut. Solimy pod koniec gotowania.
Jak zrobić groszek konserwowy?
Groszek konserwowy bez problemu dostaniesz w Lidlu. Jeśli jednak masz zielony groszek, którego nie zjesz, możesz zakonserwować go w domu. Sposób jest dosyć prosty. Najważniejsza jest zalewa. Przygotowuje się ją, łącząc wodę z solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym. Ziarna zielonego groszku trzeba obgotować 3-5 minut. Zalewę zagotować. Zalać nią groszek w słoikach. Pasteryzować ok. 1,5 godziny w temperaturze 95°C. Po dwóch dniach powtórzyć pasteryzację w tej samej temperaturze, ale już tylko przez pół godziny.
Z czym łączyć zielony groszek?
Gotowany zielony groszek tworzy chyba idealną parę z gotowaną marchewką. Często warzywa te są dodatkiem do tradycyjnego obiadu. Groszek świetnie komponuje się także z ryżem. Z tych dwóch składników można przyrządzić doskonałe risotto.
Jak zrobić groszek z marchewką do obiadu?
Jeśli przygotowując marchewkę z groszkiem, zdecydujesz się na mrożonkę, masz z głowy krojenie marchewki. Jeśli masz świeże warzywa, marchewkę musisz drobno pokroić. Całość trzeba zagotować. Następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem masła i odrobiny mąki. Całość można doprawić według uznania np. gałką muszkatołową. Sprawdź również nasz przepis na roladki z indyka z groszkiem i marchewką!
Jak zamrozić zielony groszek?
Gdy sezon na groszek w całej pełni, warto zadbać o to, by nie zabrakło go na naszych stołach także zimą – i zamrozić. W zimie przyda się trochę witamin i groszek będzie jak znalazł. Wyłuskane ziarna groszku na 2 minuty zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Na kolejne 3 minuty zalewamy lodowatą wodą. Po odcedzeniu pakujemy do litrowych, szczelnie zamkniętych woreczków i wkładamy do zamrażarki.
Zielony groszek to ciekawy i zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. W zimie dostępny w formie mrożonek lub w puszkach i słoikach (konserwowy). Warto po niego sięgnąć i cieszyć się jego smakiem także poza sezonem.