Sałatka jarzynowa tradycyjna

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • duży garnek
  • garnuszek
  • dużą miskę
  • miseczkę
  • deskę do krojenia
  • nóż
  • sitko
  • folia spożywcza

Przygotowanie:

Krok 1: Gotujemy warzywa

Ziemniaki, marchew i pietruszkę szorujemy pod bieżącą wodą. Tak oczyszczone wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Od zagotowania gotujemy 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Krok 2: Gotujemy jajka

Do garnuszka wkładamy jajka, zalewamy wodą i gotujemy 10 minut na twardo.

Krok 3: Kroimy pora, ogórki i jabłko

Kiedy inne składniki się gotują, zajmujemy się porem i ogórkami. Pora przekrawamy na pół i opłukujemy pod wodą. Każdą połowę przecinamy wzdłuż na trzy części, a następnie kroimy w poprzek w cienkie plasterki. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę i przekładamy na sitko, by odsączyć z nich nadmiar soku. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę.

Krok 4: Chłodzimy składniki

Ugotowane warzywa odcedzamy i czekamy, aż ostygną. Jajka zalewamy zimną wodą i również zostawiamy je do ostudzenia.

Krok 5: Odsączamy groszek

Ogórki przekładamy do miski, a sitko opłukujemy. Wylewamy na nie groszek z puszki, opieramy je na miseczce i pozostawiamy na chwilę, by z groszku odciekło jak najwięcej zalewy.

Krok 6: Kroimy pozostałe składniki

Warzywa obieramy z łupinek, jajka ze skorupek. Wszystkie składniki kroimy w nie za dużą kostkę.

Krok 7: Łączymy składniki

W dużej misce łączymy pokrojone składniki: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, jajka, por, jabłko, ogórki oraz groszek. Dodajemy dużą szczyptę pieprzu, nieco soli i musztardę. Dodajemy około połowy szklanki majonezu i wszystko mieszamy. Resztę majonezu dodajemy stopniowo, mieszając sałatkę i sprawdzając jej konsystencję. Nie musimy dodawać całości.

Krok 8: Chłodzimy sałatkę

Przykrywamy sałatkę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Po tym czasie możemy spróbować sałatki i jeśli to potrzebne, dodatkowo doprawić ją solą i pieprzem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Tradycyjna sałatka jarzynowa po polsku to absolutny hit każdego rodzinnego stołu! Nie ma chyba polskiego domu, gdzie ta kolorowa sałatka nie pojawiałaby się podczas świąt czy niedzielnych obiadów. Sałatka warzywna ma swoją długą historię - na różne okazje przygotowywały ją nasze babcie, nasze mamy podawały ją nie tylko na święta, ale też np. na imieninowe spotkania, a o przepis pytają dziś młodsze pokolenia.

Co ciekawe, jarzynowa sałatka była niegdyś przejawem luksusu. Majonez, będący ważnym jej składnikiem, nie był dostępny dla każdego, dlatego danie to serwowano tylko podczas wyjątkowych uroczystości. W większości sytuacji majonez do sałatki robiony był ręcznie! W czasach PRL-u jarzynowa stała się symbolem świątecznego stołu, a jej przygotowanie było prawdziwym rytuałem rodzinnym. Większość z nas pamięta uczestniczenie w tym procesie - nawet dzieci miały swój udział w przygotowywaniu ogromnych ilości tego przysmaku, czy to poprzez krojenie, czy mieszanie składników.

Składniki do sałatki jarzynowej

Składniki sałatki jarzynowej to kwintesencja polskości. Podstawą są oczywiście ziemniaki, marchewka i korzeń pietruszki - te składniki do sałatki jarzynowej nadają jej charakterystyczny smak i konsystencję. Do tego obowiązkowo jajka na twardo i nasze ulubione kiszonki - ogórki. Dalej jest oczywiście groszek konserwowy, choć… nie dla każdego jest to tak oczywiste! Ci, którzy nie lubią konserwowego groszku, do jarzynowej dodają kukurydzę - również z puszki. Jak widać, wszystkie składniki dostępne są przez cały rok, dzięki czemu sałatka jest bardzo uniwersalną potrawą.

O czym jeszcze trzeba wspomnieć, jeśli chodzi o składniki sałatki jarzynowej? Nie można zapomnieć o jabłku! To właśnie ono nadaje całości delikatną słodycz i świeżość. Na końcu oczywiście słowo o majonezie z odrobiną musztardy, które łączą wszystkie składniki w harmonijną całość.

Wybór odpowiednich produktów to pół sukcesu. Warzywa powinny być jędrne, jajka świeże, a ogórki kiszone - chrupiące i aromatyczne. To właśnie jakość składników sałatki jarzynowej decyduje o finalnym smaku.

Czy do sałatki jarzynowej dodaje się cebulę?

To bardzo często zadawane pytanie! Tak naprawdę to kwestia gustu - nasz przepis zawiera pora, który jest delikatniejszy od tradycyjnej cebuli, ale w wielu domach używa się właśnie cebuli. Co ciekawe, niektórzy całkowicie rezygnują z dodawania tego typu składników, bo sałatka z cebulą czy porem może się gorzej przechowywać (a więc szybciej psuć). Naszym jednak zdaniem dobra sałatka jarzynowa nie ma szans dotrwać do momentu, w którym mogłaby stać się nieświeża. Jest po prostu zbyt smaczna i znika w brzuchach domowników bardzo szybko!

Jak zrobić sałatkę jarzynową? Sekrety przygotowania

Jak zrobić sałatkę jarzynową, żeby była idealna? Kluczem jest właściwe gotowanie warzyw, czyli gotowanie w mundurkach. Jak długo gotować warzywa na sałatkę? Ziemniaki, marchewka i pietruszka potrzebują około 30 minut, ale wszystko zależy od ich wielkości. Najlepiej sprawdzać widelcem - warzywa powinny być miękkie, ale nie rozpadające się.

Kiedy warzywa już się ugotują, musimy odstawić je do ostudzenia. Chodzi o doprowadzenie ich do takiego stanu, w którym można je swobodnie trzymać w rękach, ale wciąż są ciepłe. Dlaczego nie studzimy ich całkowicie? Bo jeszcze ciepłe łatwiej się obierają!

A jak najlepiej ugotować jajka? 10 minut jest czasem idealnym. Żeby jajka łatwiej się obierały, najlepiej od razu po zdjęciu z kuchenki zalać je zimną wodą i zbić ich skorupki. W takiej postaci zostawiamy jajka na kilka minut i możemy obierać!

Najlepsza sałatka jarzynowa - warianty i podawanie

Najlepsza sałatka jarzynowa to ta, która została przygotowana z sercem, ale też ta, która… postała kilka godzin w lodówce. Czemu? Bo sałatka potrzebuje czasu, żeby się przegryźć! 

Co jeszcze można dodać do sałatki jarzynowej? Niektórzy wzbogacają ją selerem konserwowym czy wspominaną już kukurydzą. Ciekawą odmianą może być też upieczenie zamiast ugotowania warzyw. Dobra sałatka warzywna to ta, która odpowiada gustom całej rodziny. Można eksperymentować z dodatkami, ale podstawowe składniki pozostają niezmienne. Coraz popularniejsza jest też sałatka bez jajka na twardo. Kto decyduje się na tę zmianę? Oczywiście weganie!

Serwowanie to również sztuka. Sałatkę wielowarzywną najlepiej podawać jako dodatek do mięs czy też jako samodzielne danie z pieczywem. Świetnie smakuje z prostą kanapką z plasterkiem polędwicy czy innej ulubionej wędliny.

W Kuchnia Lidla znajdziesz jeszcze więcej inspiracji na sałatki! Koniecznie sprawdź sałatkę z kurczakiem i prażoną cebulką - to świetna propozycja na szybki i sycący posiłek albo imprezową przekąskę. Jeśli szukasz czegoś bardziej wyszukanego, sałatka z chrupiącym ryżem i łososiem Kingi Paruzel zachwyci Cię połączeniem smaków i oryginalną formą przygotowania składników. Warto też wypróbować sałatkę z pora z jajkiem i szynką - popularną na polskich stołach i bardzo szybką, codzienną sałatkę.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl