Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1. Gotujemy warzywa na sałatkę
Nieobrane warzywa korzeniowe gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu warzywa obieramy ze skóry.
Krok 2. Przygotowujemy jabłkowe purée
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Na zimną patelnię wylewamy miód, gdy zacznie się karmelizować – dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Jabłka wraz z sokiem przekładamy do osobnego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na mus.
Krok 3. Kroimy warzywa na sałatkę
Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy w grubą kostkę i przekładamy do dużej miski. Ogórki kiszone obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.
Krok 4. Sparzamy posiekaną cebulę
Cebulę siekamy drobno, parzymy gorącą wodą, a następnie mocno odciskamy. Dodajemy do sałatki wraz z groszkiem. Ugotowane na twardo jajka możemy wkroić do sałatki bądź ułożyć na wierzchu, pokrojone w ćwiartki.
Krok 5. Warzywa łączymy z sosem
Purée z jabłek łączymy z majonezem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Sos przekładamy do miski z warzywami. Mieszamy. Dodajemy posiekany koperek (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby się smaki dobrze połączyły.
Sałatkę podajemy w misce. Z wierzchu przyozdabiamy gałązkami koperku i opcjonalnie – ćwiartkami jaj.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.
Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.
Sałatka z winogron
Słodkie winogrona podane w towarzystwie mieszanki sałat oraz sera pleśniowego. Wszystko polane lekkim sosem winegret.
Sałatka z dzikiego ryżu z grejpfrutem i fasolką
Niebanalne połączenie orzeźwiającego grejpfruta z zieloną fasolką, mieszanką ryżu oraz delikatnym kozim serem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Wegańska ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3176 dni temu
My zrobiliśmy na święta. Średnia. Może dlatego że dodaliśmy miodu gryczanego i przez to miała trochę dziwny smak. Na pewno drugi raz jej nie zrobimy.
odpowiedz
3174 dni temu
Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny, narzucający smak. Niewykluczone, że zdominował on nieco tę sałatkę.
3195 dni temu
jadł to ktoś? dobre?
odpowiedz
3182 dni temu
Jadłam - średnie, jak dla mnie przekombinowane w którymś momencie. Być może za dużo soku z cytryny. Szału nie ma, więc powtórki nie będzie.