zobacz film Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem

Andrzej Polan

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1. Gotujemy warzywa na sałatkę

Nieobrane warzywa korzeniowe gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i pieprzu. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu i ostudzeniu warzywa obieramy ze skóry.

Krok 2. Przygotowujemy jabłkowe purée

Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kawałki. Na zimną patelnię wylewamy miód, gdy zacznie się karmelizować – dodajemy jabłka. Prażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłka zmiękną, dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny. Jabłka wraz z sokiem przekładamy do osobnego naczynia. Doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy na mus.

 

Krok 3. Kroimy warzywa na sałatkę

Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki kroimy w grubą kostkę i przekładamy do dużej miski. Ogórki kiszone obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw.

 

 

Krok 4. Sparzamy posiekaną cebulę

Cebulę siekamy drobno, parzymy gorącą wodą, a następnie mocno odciskamy. Dodajemy do sałatki wraz z groszkiem. Ugotowane na twardo jajka możemy wkroić do sałatki bądź ułożyć na wierzchu, pokrojone w ćwiartki.

 

Krok 5. Warzywa łączymy z sosem

Purée z jabłek łączymy z majonezem i kwaśną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy. Sos przekładamy do miski z warzywami. Mieszamy. Dodajemy posiekany koperek (ilość wedle uznania). Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, żeby się smaki dobrze połączyły.

Sałatkę podajemy w misce. Z wierzchu przyozdabiamy gałązkami koperku i opcjonalnie – ćwiartkami jaj.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    3154 dni temu
    My zrobiliśmy na święta. Średnia. Może dlatego że dodaliśmy miodu gryczanego i przez to miała trochę dziwny smak. Na pewno drugi raz jej nie zrobimy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3152 dni temu
    Miód gryczany ma bardzo charakterystyczny, narzucający smak. Niewykluczone, że zdominował on nieco tę sałatkę.
  • Sylwia Sylwia
    3174 dni temu
    jadł to ktoś? dobre?

    odpowiedz

  • Paula Paula
    3161 dni temu
    Jadłam - średnie, jak dla mnie przekombinowane w którymś momencie. Być może za dużo soku z cytryny. Szału nie ma, więc powtórki nie będzie.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!