
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do temperatury 180-185°C
Krok 1: Marynujemy i pieczemy podudzia
Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.
Krok 4: Podajemy danie
Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Zupa krem z cukinii z grzankami
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Camembert z grilla
- Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Ramen
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Burek ze szpinakiem
- Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
- Stek z grilla wołowy
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Tradycyjna maczanka krakowska
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (7)
3306 dni temu
Zrobiłem ten sos z użyciem pomarańczy. Dlaczego sos nie wyszedł tak gęsty?
odpowiedz
3304 dni temu
Być może za krótko blendowałeś sos.
3485 dni temu
Czy wszystkie potrawy obecnie muszą być układane na talerzu w "poramidki"???
odpowiedz
3485 dni temu
Wszystko zależy od Twojego pomysłu :)
3624 dni temu
Pycha. Dressing do sałatki poprostu bomba. Wykonanie potrawy nie wymaga szczególnych umiejętności - dodatkowy plus:)
odpowiedz
3637 dni temu
Drogi Gościu, nie korzystamy z cukru w tym przepisie. Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy :)
odpowiedz
3638 dni temu
A ten cukier w sałatce to gdzie i do czego? Na liście składników jest a w opisie nie ma.
odpowiedz