![Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/9cb41c740c1a-8c1a4d660b-Karol_KW_31_Kurczak_w_sosie_cytrynowym_17812328090_POZIOM_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do temperatury 180-185°C
Krok 1: Marynujemy i pieczemy podudzia
Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.
Krok 2: Przygotowujemy sos
Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy.
Krok 3: Przygotowujemy sałatkę
Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.
Krok 4: Podajemy danie
Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!
![Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d92340aa03ac-749c6e201c-KW_30_KAROL_podudzia_kurczaka_w_sosie_pomaranczowym_960x540.webp)
Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!
![Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1cf4757315b8-cac1c567cf-960x540_KW_12_KAROL_Podudzia-kurczaka-duszone-w-sosie-z-fasola_1671511199_poziom_rgb_ok.webp)
Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.
![Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3eeb3c0231f7-aec54c09aa-KW_20_Pascal_podudzia_z_warzywami_soute_1733130069_960x540.webp)
Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!
![Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1711d509238b-a4b148df40-Pascala_KW31_Filet_z_kurczaka_z_warzywami_w_sosie_sojowym_z_wooka_17812328002_poziom_RGB_ok.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona dynia w ziołach
- Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Pieczona nadziewana papryka
- Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
- Karp w sosie piernikowym
- Polędwiczki w sosie miodowo-balsamicznym z grillowanymi warzywami
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Makaron z pikantnymi brokułami
- Bagietka z serem camembert i truskawkami
- Sałatka z rzodkiewki ze smażonymi kawałkami sera camembert
- Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
- Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Ciasteczka cytrynowe
- Pierogi z mięsem
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Bezglutenowe tortille z szarpaną wieprzowiną
- Pesto z papryki
- Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Babeczki leśny mech
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Brownie z chałwą
- Rogaliki z ciasta francuskiego
- Baklawa grecka
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Minitorciki czekoladowe z owocami
Komentarze (7)
2954 dni temu
Zrobiłem ten sos z użyciem pomarańczy. Dlaczego sos nie wyszedł tak gęsty?
odpowiedz
2951 dni temu
Być może za krótko blendowałeś sos.
3133 dni temu
Czy wszystkie potrawy obecnie muszą być układane na talerzu w "poramidki"???
odpowiedz
3133 dni temu
Wszystko zależy od Twojego pomysłu :)
3272 dni temu
Pycha. Dressing do sałatki poprostu bomba. Wykonanie potrawy nie wymaga szczególnych umiejętności - dodatkowy plus:)
odpowiedz
3285 dni temu
Drogi Gościu, nie korzystamy z cukru w tym przepisie. Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy :)
odpowiedz
3286 dni temu
A ten cukier w sałatce to gdzie i do czego? Na liście składników jest a w opisie nie ma.
odpowiedz