
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- obieraczkę do warzyw
- naczynie żaroodporne
- rozgrzej piekarnik do temperatury 180-185°C
Podudzia w marynacie
Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.
Sos
Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Mieszamy wszystkie składniki.
Sałatka
Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.
Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
Pieczone kawałki kurczaka polane sosem z pomarańczy i przypraw korzennych, a do tego podsmażone kurki. Przepyszne!

Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!

Podudzia kurczaka w przyprawach z warzywami sauté
Będzie prosto, szybko, pysznie oraz bardzo zdrowo, gdy przygotujesz ekspresowe udka z warzywami z woka.

Filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka
Wok pozwala błyskawicznie przygotowywać potrawy. Przekonaj się, jak szybko powstanie azjatycki kurczak z warzywami!

Komentarze (7)
2648 dni temu
Zrobiłem ten sos z użyciem pomarańczy. Dlaczego sos nie wyszedł tak gęsty?
odpowiedz
2646 dni temu
Być może za krótko blendowałeś sos.
2828 dni temu
Czy wszystkie potrawy obecnie muszą być układane na talerzu w "poramidki"???
odpowiedz
2828 dni temu
Wszystko zależy od Twojego pomysłu :)
2966 dni temu
Pycha. Dressing do sałatki poprostu bomba. Wykonanie potrawy nie wymaga szczególnych umiejętności - dodatkowy plus:)
odpowiedz
2980 dni temu
Drogi Gościu, nie korzystamy z cukru w tym przepisie. Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy :)
odpowiedz
2981 dni temu
A ten cukier w sałatce to gdzie i do czego? Na liście składników jest a w opisie nie ma.
odpowiedz
zobacz wszystkie