zobacz film Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • obieraczkę do warzyw
  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do temperatury 180-185°C

Podudzia w marynacie

Skórkę z cytryn obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, aby była bardzo cienka. Następnie sparzamy ją 30 sekund w gotującej się wodzie. Zmieniamy wrzątek, ponownie sparzamy skórkę przez 30 sekund i powtarzamy czynność trzeci raz (pozbywamy się w ten sposób goryczki). Studzimy, przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy sok z 2 cytryn, oliwę z oliwek, 3 łyżeczki miodu i miksujemy przez kilka minut (sos powinien mieć gęstą konsystencję). Do miski przekładamy większą część sosu (niewielką ilość zostawiamy na później). Dodajemy liście oberwane z gałązek rozmarynu, doprawiamy szczyptą soli. Podudzia obtaczamy w przygotowanej marynacie i chłodzimy w lodówce 1-1,5 godziny. Podudzia z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kilka listków rozmarynu i pieczemy 30-35 minut w temp. 180-185°C.

Sos

Dymkę kroimy w kostkę. Miętę drobno siekamy. Pistacje siekamy. Mieszamy wszystkie składniki.

Sałatka

Na talerz wykładamy rukolę, na wierzchu układamy pokrojone na większe kawałki buraki, pokruszony na mniejsze kawałki ser feta i polewamy sosem. Na górę nakładamy kilka listków rukoli i porwanych listków mięty.

Podudzia układamy na sałatce. Kurczaka skrapiamy pozostawioną wcześniej, cytrynową marynatą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    2648 dni temu
    Zrobiłem ten sos z użyciem pomarańczy. Dlaczego sos nie wyszedł tak gęsty?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2646 dni temu
    Być może za krótko blendowałeś sos.
  • gość gość
    2828 dni temu
    Czy wszystkie potrawy obecnie muszą być układane na talerzu w "poramidki"???

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2828 dni temu
    Wszystko zależy od Twojego pomysłu :)
  • Naparstek Naparstek
    2966 dni temu
    Pycha. Dressing do sałatki poprostu bomba. Wykonanie potrawy nie wymaga szczególnych umiejętności - dodatkowy plus:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2980 dni temu
    Drogi Gościu, nie korzystamy z cukru w tym przepisie. Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2981 dni temu
    A ten cukier w sałatce to gdzie i do czego? Na liście składników jest a w opisie nie ma.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!