zobacz film Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • kawałek pergaminu do pieczenia
  • naczynie żeliwne
  • tarkę
  • Rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg)

Podudzia w marynacie z boczkiem

Podudzia myjemy, osuszamy i oczyszczamy tak, by maksymalnie odkryć dolną część kości. Podudzia doprawiamy niewielką ilością białego pieprzu, szczyptą cynamonu, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy 1 łyżeczką świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie można użyć również tymianku suszonego).

Kawałki kurczaka dokładnie mieszamy, tak żeby każdy kawałek był obtoczony w przyprawach. Tak przygotowane podudzia odstawiamy na bok na 5-10 minut. Każde podudzie owijamy jednym plastrem boczku (tak by tylko skóra i mięso kurczaka były owinięte boczkiem).

Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym polanym niewielką ilością oliwy z oliwek układamy podudzia kurczaka owinięte w boczek.

Podudzia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-210°C (termoobieg) i pieczemy około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.

Sos

Marchewki kroimy na pół wzdłuż, następnie kroimy na dość duże kawałki przypominające trójkąty i odstawiamy na bok.

W naczyniu żeliwnym rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło. Do masła wrzucamy 6 goździków i 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry. Całość prażymy, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy masło się rozpuści, dodajemy małą łyżeczkę cynamonu, 2 łyżeczki miodu oraz wcześniej przygotowaną marchewkę. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając.

Kiedy marchewka zeszkli się, do naczynia dodajemy 150-200 ml piwa. Do sosu ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy. Filetujemy pomarańczę (wycinamy cząstki miąższu pomarańczy pomiędzy białymi skórkami). Wyciskamy sok z pozostałej części pomarańczy do naczynia z marchewką, dodajemy filety z pomarańczy. Następnie do sosu ścieramy niewielką ilość skórki z cytryny. Gotujemy, co jakiś czas dolewając piwo.

Podudzia wyjmujemy z piekarnika i układamy je w sosie w naczyniu żeliwnym. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termooobieg) na kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu podlewając piwem.

Kurki z cebulą

Kurki dokładnie myjemy, moczymy w wodzie z odrobiną soli (przynajmniej 3 razy), większe kurki kroimy na pół. Kurki odstawiamy na bok.

Na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy połówki dymek, blanszujemy. Do przypieczonej cebuli dodajemy odrobinę soli i posiekany tymianek (cebula powinna się mocno przyrumienić z obu stron). Przypieczoną cebulę przekładamy na talerz, który odstawiamy na bok.

Na tę samą rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy dymki, wrzucamy kurki i chwilkę smażymy, doprawiamy białym mielonym pieprzem. Gdy woda z kurek odparuje, dodajemy odrobinę tymianku i soli. Krótko smażymy.

Jak podawać

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Kawałki kurczaka przekładamy na talerz, sos pozostały w naczyniu doprawiamy 1 łyżeczką śmietany, mieszamy. Sos wraz z marchewką przekładamy na kawałki kurczaka. Dokładamy przesmażone cebulki oraz aromatyczne kurki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    949 dni temu
    Świetny przepis ale czy piwo można zastąpić innym płynem, np. winem białym, czerwonym?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    949 dni temu
    Możesz wypróbować zarówno białe, jak i czerwone wytrawne wino. Pamiętaj jednak, że danie zyska nieco inny smak :)
  • Gość Gość
    1597 dni temu
    Zrobione i zjedzone! Robiłam dla gości wiec było trochę niepewności czy zaskakuje, ale brali dokładkę. Ładnie się prezentuje i wybornie smakuje.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1597 dni temu
    Drogi gościu, tymianek świeży smakuje delikatniej niż suszony. Jeśli jednak chcesz, możesz z niego zrezygnować lub zastąpić go innym ziołem - najlepszy do tego będzie majeranek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1598 dni temu
    A moze świeży tymianek ma lagodniejszy smak od tego wysuszonego? A moze jakas alternatywa?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1598 dni temu
    Nie lubię tymianku. Czy mogę użyć innych ziol? . 41

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1607 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście można użyć również masła klarowanego. Oliwy dajemy jedynie odrobinę, by kurczak nie przywarł do papieru. A dzięki dodatkowi soli kurki lepiej się oczyszczają.

    odpowiedz

  • Gość :) Gość :)
    1608 dni temu
    Kolejny fajny przepis do wypróbowania! Mam jednak kilka dotyczących go pytań "technicznych" :) 1. Przy smażeniu marchwi do sosu masło, żeby się nie paliło, było dodawane do oleju - czy nie można / czy nie lepiej użyć masła klarowanego? 2. Kurczak ze swoim tłuszczykiem, owinięty w plaster boczku i położony na blachę z pergaminem - czy nie można darować sobie tego dolewanego oleju? 3. Dodawanie do sosu pomarańczy, owoców i soku nie ma wpływu na późniejsze gotowanie - mnie uczono, że w kwaśnym środowisku składniki trudno się gotują? 4. Dlaczego kurki były płukane w wodzie z solą a nie w zwykłej?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram