Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- kawałek pergaminu do pieczenia
- naczynie żeliwne
- tarkę
- Rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg)
Krok 1: Marynujemy podudzia
Podudzia myjemy, osuszamy i oczyszczamy tak, by maksymalnie odkryć dolną część kości. Podudzia doprawiamy niewielką ilością białego pieprzu, szczyptą cynamonu, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, posypujemy 1 łyżeczką świeżego posiekanego tymianku (opcjonalnie można użyć również tymianku suszonego).
Kawałki kurczaka dokładnie mieszamy, tak żeby każdy kawałek był obtoczony w przyprawach. Tak przygotowane podudzia odstawiamy na bok na 5-10 minut. Każde podudzie owijamy jednym plastrem boczku (tak by tylko skóra i mięso kurczaka były owinięte boczkiem).
Krok 2: Podpiekamy podudzia
Na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym polanym niewielką ilością oliwy z oliwek układamy podudzia kurczaka owinięte w boczek.
Podudzia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-210°C (termoobieg) i pieczemy około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.
Krok 3: Przygotowujemy sos
Marchewki kroimy na pół wzdłuż, następnie kroimy na dość duże kawałki przypominające trójkąty i odstawiamy na bok.
W naczyniu żeliwnym rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy masło. Do masła wrzucamy 6 goździków i 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry. Całość prażymy, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy masło się rozpuści, dodajemy małą łyżeczkę cynamonu, 2 łyżeczki miodu oraz wcześniej przygotowaną marchewkę. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając.
Kiedy marchewka zeszkli się, do naczynia dodajemy 150-200 ml piwa. Do sosu ścieramy niewielką ilość skórki z pomarańczy. Filetujemy pomarańczę (wycinamy cząstki miąższu pomarańczy pomiędzy białymi skórkami). Wyciskamy sok z pozostałej części pomarańczy do naczynia z marchewką, dodajemy filety z pomarańczy. Następnie do sosu ścieramy niewielką ilość skórki z cytryny. Gotujemy, co jakiś czas dolewając piwo.
Krok 4: Zapiekamy podudzia w sosie
Podudzia wyjmujemy z piekarnika i układamy je w sosie w naczyniu żeliwnym. Dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termooobieg) na kolejne 20-25 minut, od czasu do czasu podlewając piwem.
Krok 5: Oczyszczamy kurki
Kurki dokładnie myjemy, moczymy w wodzie z odrobiną soli (przynajmniej 3 razy), większe kurki kroimy na pół. Kurki odstawiamy na bok.
Krok 6: Podsmażamy cebulkę
Na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy połówki dymek, blanszujemy. Do przypieczonej cebuli dodajemy odrobinę soli i posiekany tymianek (cebula powinna się mocno przyrumienić z obu stron). Przypieczoną cebulę przekładamy na talerz, który odstawiamy na bok.
Krok 6: Smażymy kurki
Na tę samą rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy dymki, wrzucamy kurki i chwilkę smażymy, doprawiamy białym mielonym pieprzem. Gdy woda z kurek odparuje, dodajemy odrobinę tymianku i soli. Krótko smażymy.
Krok 7: Podajemy danie
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Kawałki kurczaka przekładamy na talerz, sos pozostały w naczyniu doprawiamy 1 łyżeczką śmietany, mieszamy. Sos wraz z marchewką przekładamy na kawałki kurczaka. Dokładamy przesmażone cebulki oraz aromatyczne kurki.
Zobacz podobne
przepisy
Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.
Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!
Chrupiące podudzia kurczaka z kolbą kukurydzy
Kurczak w towarzystwie złocistych kolb kukurydzy z masłem kolendrowym. Właśnie tak zrobisz chrupiącą, zdrową przekąskę.
Pieczony kurczak chermoula z warzywami
Świeży kurczak to baza do wielu posiłków. Przygotujmy go w pachnącej marynacie z dodatkiem marchewek, ziemniaków i selera.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowo-marchewkowy
- Spaghetti z soczystymi pulpecikami
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Kurczak curry z ananasem
- Rolada pomarańczowa
- Roladki z szynki w sosie grzybowym
- Sałatka z winogron
- Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
- Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
- Pieczone udka z ziemniakami i białą kapustą
- Ciasto dyniowe
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Rosół azjatycki
- Pizza bianca z kurkami
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kanapka z grilla z serem i pomidorem
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Palia w cytrynach
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Pstrąg tęczowy w bekonie
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Polędwiczka wieprzowa w czerwonym winie w kakaowym sosie z krokietami ziemniaczanymi
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Chrupiące czekoladki
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Keks świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
3071 dni temu
Świetny przepis ale czy piwo można zastąpić innym płynem, np. winem białym, czerwonym?
odpowiedz
3071 dni temu
Możesz wypróbować zarówno białe, jak i czerwone wytrawne wino. Pamiętaj jednak, że danie zyska nieco inny smak :)
3719 dni temu
Zrobione i zjedzone! Robiłam dla gości wiec było trochę niepewności czy zaskakuje, ale brali dokładkę. Ładnie się prezentuje i wybornie smakuje.
odpowiedz
3719 dni temu
Drogi gościu, tymianek świeży smakuje delikatniej niż suszony. Jeśli jednak chcesz, możesz z niego zrezygnować lub zastąpić go innym ziołem - najlepszy do tego będzie majeranek.
odpowiedz
3720 dni temu
A moze świeży tymianek ma lagodniejszy smak od tego wysuszonego? A moze jakas alternatywa?
odpowiedz
3720 dni temu
Nie lubię tymianku. Czy mogę użyć innych ziol? . 41
odpowiedz
3729 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście można użyć również masła klarowanego. Oliwy dajemy jedynie odrobinę, by kurczak nie przywarł do papieru. A dzięki dodatkowi soli kurki lepiej się oczyszczają.
odpowiedz
3730 dni temu
Kolejny fajny przepis do wypróbowania! Mam jednak kilka dotyczących go pytań "technicznych" :) 1. Przy smażeniu marchwi do sosu masło, żeby się nie paliło, było dodawane do oleju - czy nie można / czy nie lepiej użyć masła klarowanego? 2. Kurczak ze swoim tłuszczykiem, owinięty w plaster boczku i położony na blachę z pergaminem - czy nie można darować sobie tego dolewanego oleju? 3. Dodawanie do sosu pomarańczy, owoców i soku nie ma wpływu na późniejsze gotowanie - mnie uczono, że w kwaśnym środowisku składniki trudno się gotują? 4. Dlaczego kurki były płukane w wodzie z solą a nie w zwykłej?
odpowiedz