Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Folię spożywczą, moździerz, ręcznik papierowy, 1 duże i 4 małe naczynia żaroodporne.
  • Mieszankę przypraw cajun, która wystarczy na wielokrotne użycie.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Podudzia kurczaka cajun

Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy. Do miski przekładamy ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).

Odcinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach. Miskę z podudziami w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.

Zapiekanka z cukinii i koziego sera

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną cukinię smażymy na patelni z obu stron.

Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do jajek i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.

Cukinie odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych. Jajka ze śmietaną i serem rozlewamy do foremek. Pozostałą ilość koziego sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.

Upieczone podudzia wraz z sosem przekładamy na talerz. Podajemy z zapiekanką z cukinii i koziego sera.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Danusia Gość Danusia
    466 dni temu
    Witam, jakim serem można zastąpić ser kozi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    466 dni temu
    Danusiu, ser kozi możesz zastąpić serem mozzarella lub ricottą :)
  • lemur69 lemur69
    1222 dni temu
    Bardzo smaczne ale jak dla mojej rodziny kompletnie nie ostre .....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1249 dni temu
    Drogi Gościu zamiana sposobu przygotowania z pieczenia na gotowanie lub duszenie nie da niestety pożądanego efektu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1249 dni temu
    chciałabym zrobić te podudzia, ale nie mam piekarnika, mogłabym zatem przygotować je w garnku?

    odpowiedz

  • Gość Yusta99 Gość Yusta99
    1630 dni temu
    Przepis super! Ja dziś zrobiłam i było rewelacyjne. Większość przyprawy zużyłam od razu, bo robiłam dla większej liczby osób, ale będę do potrawy wracać. Zapiekanka z cukinią wyszła mi trochę mdła, ale nie miałam już czosnku i oregano, wiec nie trzymałam się przepisu.

    odpowiedz

  • mia mia
    1731 dni temu
    A ja marynowałam godzinę i wyszło mocno pikantne i bardzo smaczne! Wszystko zalezy od jakosci przypraw jak mniemam

    odpowiedz

  • Tirinti Tirinti
    1817 dni temu
    Jako, że lubię ostre dania to zrobiłem wersję z 3 łyżkami przyprawy i marynowałem całą dobę... wyszło lekko pikantne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1817 dni temu
    kurczaczek pyszny palce lizac

    odpowiedz

  • Mati Mati
    1817 dni temu
    Dzisja zrobilem i potwierdzam. Rzeczywiscie dla odwaznych :) chociaz dalem niejsze proporcje przypraw to i tak bylo ostre i pikantne. Dla tych co lubia te klimaty podejdzie wsam raz. Swoja drogą pierwszy raz sie spotkalem z taka mieszaknka i wyszło ok :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1817 dni temu
    Przyprawę cajun mam już zrobioną:-) kurczaczek nasmarowany marynatą i czekam aż nią przesiąknie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1819 dni temu
    Pascal jesteś taki seksowny... Uwielbiam oglądać jak gotujesz,widać że to kochasz Danie jest przepyszne zresztą jak inne twoje przepisy ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram