Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • moździerz
  • ręcznik papierowy
  • 1 duże naczynie żaroodporne
  • 4 małe naczynia żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg)

Podudzia kurczaka cajun

Wszystkie przyprawy do mieszanki cajun przesypujemy do moździerza, całość miażdżymy. Do miski przekładamy ketchup i dodajemy 1 czubatą łyżkę zmiażdżonych w moździerzu przypraw (resztę przypraw przesypujemy do słoiczka, do ponownego użycia).

Odcinamy skórę i ścięgna dookoła torebek stawowych podudzi. Następnie za pomocą dużego noża odcinamy torebkę stawową i marynujemy podudzia w ketchupie i przyprawach. Miskę z podudziami w marynacie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Podudzia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez mniej więcej 50 minut.

Zapiekanka z cukinii i koziego sera

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, pokrojoną w plastry (o grubości ok. 0,5 cm) w poprzek cukinię smażymy na patelni z obu stron.

Do miski wbijamy 2 jaja, dodajemy 200 g śmietanki 30%, 2 szczypty gałki muszkatołowej, świeżo mielony pieprz i sól oraz 2 posiekane ząbki czosnku. Całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie do jajek i śmietany dodajemy 100 g sera koziego, mieszamy.

Cukinie odsączamy z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika, następnie wkładamy je na dno naczynia lub mniejszych naczyń żaroodpornych. Jajka ze śmietaną i serem rozlewamy do foremek. Pozostałą ilość koziego sera rozkładamy w foremkach za pomocą małej łyżeczki, następnie całość posypujemy startym ementalerem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 25-30 minut.

Upieczone podudzia wraz z sosem przekładamy na talerz. Podajemy z zapiekanką z cukinii i koziego sera.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy

Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:55 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Kurczak po amerykańsku

Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Kurczak po amerykańsku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami

Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (12)

Avatar
  • Gość Danusia Gość Danusia
    3029 dni temu
    Witam, jakim serem można zastąpić ser kozi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3028 dni temu
    Danusiu, ser kozi możesz zastąpić serem mozzarella lub ricottą :)
  • lemur69 lemur69
    3784 dni temu
    Bardzo smaczne ale jak dla mojej rodziny kompletnie nie ostre .....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3812 dni temu
    Drogi Gościu zamiana sposobu przygotowania z pieczenia na gotowanie lub duszenie nie da niestety pożądanego efektu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3812 dni temu
    chciałabym zrobić te podudzia, ale nie mam piekarnika, mogłabym zatem przygotować je w garnku?

    odpowiedz

  • Gość Yusta99 Gość Yusta99
    4193 dni temu
    Przepis super! Ja dziś zrobiłam i było rewelacyjne. Większość przyprawy zużyłam od razu, bo robiłam dla większej liczby osób, ale będę do potrawy wracać. Zapiekanka z cukinią wyszła mi trochę mdła, ale nie miałam już czosnku i oregano, wiec nie trzymałam się przepisu.

    odpowiedz

  • mia mia
    4293 dni temu
    A ja marynowałam godzinę i wyszło mocno pikantne i bardzo smaczne! Wszystko zalezy od jakosci przypraw jak mniemam

    odpowiedz

  • Tirinti Tirinti
    4380 dni temu
    Jako, że lubię ostre dania to zrobiłem wersję z 3 łyżkami przyprawy i marynowałem całą dobę... wyszło lekko pikantne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4380 dni temu
    kurczaczek pyszny palce lizac

    odpowiedz

  • Mati Mati
    4380 dni temu
    Dzisja zrobilem i potwierdzam. Rzeczywiscie dla odwaznych :) chociaz dalem niejsze proporcje przypraw to i tak bylo ostre i pikantne. Dla tych co lubia te klimaty podejdzie wsam raz. Swoja drogą pierwszy raz sie spotkalem z taka mieszaknka i wyszło ok :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4380 dni temu
    Przyprawę cajun mam już zrobioną:-) kurczaczek nasmarowany marynatą i czekam aż nią przesiąknie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4382 dni temu
    Pascal jesteś taki seksowny... Uwielbiam oglądać jak gotujesz,widać że to kochasz Danie jest przepyszne zresztą jak inne twoje przepisy ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!