zobacz film Łatwa saltimbocca z kurczaka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wykałaczki
  • papier do pieczenia
  • rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)

Kurczak

Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.

Kasza

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i prażymy.
Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Mieszamy.

Przygotowanie

Na rozgrzany na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu. Doprawiamy dotąd niedoprawioną stronę mięsa solą i pieprzem. Smażymy. Przewracamy na drugą stronę.
Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
Z mięsa wyciągamy wykałaczki.
Na kurczaka nakładamy plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.

Sos

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
Całość przesmażamy na patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
Gdy wino w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje.
Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.

Jak podawać

Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę.
Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu.
Dekorujemy 2 listkami szałwii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (62)

Avatar
  • Gość Gość
    2121 dni temu
    Jakie wino do tego? ;-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2120 dni temu
    Białe, wytrawne :)
  • Malinka Malinka
    2909 dni temu
    Pycha! Kolejny nowy i udany obiad. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3216 dni temu
    Pyszne, świetny pomysł na kaszę danie zrobiłam dziś pierwszy raz a na deser było ciasto marchewkowe z waszego przepisu tez pychotka goście byli zachwyceni.To kolejny wasz przepis,z którego skorzystałam i jak zwykle strzał dziesiątkę.

    odpowiedz

  • morrigu morrigu
    3378 dni temu
    Bardzo dobre i bardzo proste w przygotowaniu dla beztalencia jakim jestem, jeśli chodzi o gotowanie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3411 dni temu
    Drogi Gościu, mieliśmy drobne problemy techniczne, teraz filmiki powinny działać bez zarzutu :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3414 dni temu
    Dlaczego nie mogę obejrzeć filmu?:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3606 dni temu
    to jest pyszne ja robię trzeci ras idę jeść

    odpowiedz

  • ayumi ayumi
    3972 dni temu
    Ludzie, ile w was jest jadu i zazdrości. To niesamowite! A co do samego pana Karola, to z tego, co mi wiadomo, nie jest to "kuchcik" jak Go nazwałeś. "Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Karierę profesjonalną rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W latach 1997–2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie dwa lata był szefem kuchni". A jeśli chodzi o przepis, to w gotowaniu własna inwencja twórcza jest jak najbardziej wskazana, a nie wszystkim każde danie musi smakować, ale to nie powód, by kogoś obrażać.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3999 dni temu
    Panie Okrasa -" z szynką" nie "ze szynką" a tak zupełnie "obok" to szynka parmeńska bardziej pasuje do Italii ,niż szwardzwaldska,nieprawdaż ?! Niejeden zwykły mięsożerca przewraca się już w grobie na przeróbki najbardziej znanych i prostych potraw, nie wspominając już o KUCHARZACH, (Kuchciki wypromowane przez media,robią dużo złego dla każdej najprostszej potrawy),czekam tylko na bigos z ''brukselki" i wtedy już umrę ze śmiechu,albo ze starości ; ) Pozdrawiam!

    odpowiedz

  • Domi Domi
    4118 dni temu
    Jednak Okrasa to klasa! ;)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4161 dni temu
    Danie wyszło wyśmienite :) Jestem zachwycona pomysłem i smakiem :) na pewno nie raz zrobię :) sos - rewelacja :)

    odpowiedz

  • kubiszonek kubiszonek
    4212 dni temu
    Mega super

    odpowiedz

  • Ola Ola
    4286 dni temu
    Miłośniczką kaszy nie jestem, ale tą zjadłam ze smakiem ;) Szałwii nie miałam ale i bez niej kurczak był super ;) Na pewno zrobię jeszcze nie raz :)

    odpowiedz

  • Aniia Aniia
    4289 dni temu
    Danie przepyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu :) nie mialam tylko szałwii ale i tak smakowało wyśmienicie Polecam

    odpowiedz

  • kwiatek kwiatek
    4297 dni temu
    Świetne danie! dzięki wielkie za przepis :)

    odpowiedz

  • Ali Ali
    4411 dni temu
    Danie wyszlo super i faktycznie jest proste w wykonaniu. Dziekujemy Panie Karolu.

    odpowiedz

  • Hubi Spades Hubi Spades
    4419 dni temu
    Nienawidzę kaszy jęczmiennej, ale w tej postaci mogę ją robić i co ważne jeść bez odruchow wstecznych. Dzisiaj zrobiłem to danie i wyszło bardzo smaczne. Chyba czas przyjrzeć się bliżej innym przepisom : )))

    odpowiedz

  • Franek Franek
    4424 dni temu
    Nawet proste, niestety chorizo w moim lidlu nie do zdobycia, więc użyłem kindziuka i też dało radę :)

    odpowiedz

  • OLA OLA
    4442 dni temu
    Przepis rewelka, prosty i w miarę szybko się robi. Smak- niebo w gębie :D A PRODUKTY KUPIŁAM W OSIEDLOWYM SKLEPIE BO WSPIERAM POLSKICH PRZEDSIĘBIORCÓW I JAKOŚĆ PRODUKTÓW SZCZEGÓLNIE MIĘSA ! Lidl- za przepisy :D

    odpowiedz

  • Dempsey Dempsey
    4451 dni temu
    Po prostu przepyszne. Dziękuję Panie Karolu. Jedyne wątpliwości mam w kwesti kaszy. Nie umniejszając jej smaku wg Pana przepisu .. do końca nie wiem czy np. ryż bardziej nie "rozpływał się w ustach". Dziękuję bardzo !!!

    odpowiedz

  • lombary2527 lombary2527
    4451 dni temu
    rewelka!!! i taniocha!!! :D

    odpowiedz

  • Robert Bilski Robert Bilski
    4457 dni temu
    Ogólnie rewelacja Karol !!! Jedno bym może zmienił to szałwię na miętę nie wiem jak to złamie smak i aromat ale kolejny raz zrobię wszytko dokładnie jak Ty ale zaryzykuję z ta miętą.Kasza z pomidorami rewelacja sos z kaparami palce lizać mięso z szynką powala na kolana jak pisałem jedną zmianę zrobię z ziołami.

    odpowiedz

  • kkkkk kkkkk
    4460 dni temu
    Połączenie kaszy z suszonymi pomidorami:) DANIE GENIALNE!!!

    odpowiedz

  • monia_szy monia_szy
    4461 dni temu
    To jest absolutny kosmos smaku!

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    4461 dni temu
    zabrakło mi słów.... przepyszne szczególnie kasza WOW

    odpowiedz

  • Paulina J. Paulina J.
    4462 dni temu
    Panie Karolu! Nawet mój nadzwyczajnie wybredny chłopak był zachwycony połączeniem kurczaka z szynką! Teraz już wie, że na niedzielny obiad nie musi być koniecznie na zmianę tylko filet panierowany i de volaille. ;) Bardzo pyszne, polecam każdemu!

    odpowiedz

  • Marta Kostrubiec Marta Kostrubiec
    4463 dni temu
    Pychotka:) Wszystko wyśmienite i proste do zrobienia. Sos rewelacyjny w smaku! Rodzinka piała z zachwytu!!!

    odpowiedz

  • deenbee deenbee
    4463 dni temu
    kasza i sos wyszły bardzo dobre, natomiast mięso trochę zbyt słone (następnym razem posoliłabym tylko troszkę z jednej strony) i twardawe, nie wiem co zrobiłam nie tak ;) w całości smaczne i nadające się do powtórzenia :)

    odpowiedz

  • M.W.O. M.W.O.
    4465 dni temu
    Sam kurczaczek pychotka, za to kasza to dla mnie porażka, jak ktoś nie przepada za kaszą to i takie jej wydanie nic nie wskóra:/

    odpowiedz

  • renias renias
    4466 dni temu
    PYCHA!!!Punkt dla Okrasy :)

    odpowiedz

  • black12 black12
    4468 dni temu
    Rzucanie jedzeniem jest rażące, niestety odbiera przyjemność oglądania:(

    odpowiedz

  • fretka fretka
    4469 dni temu
    Jak czytam Wasze komentarze to widzę że nie szukacie tu rozkoszy dla podniebienia a czepiacie się szczegółów że cena nie ta, że film słabej jakości, że czegoś nie było w sklepie, to dokupcie gdzie indziej (swoją drogą widać że ten chwyt marketingowy Lidla działa jak brakuje produktów i pewnie o to im chodziło:)) i skupcie się na przepisach i na tym co dobrego wnoszą do naszego menu.

    odpowiedz

  • fretka fretka
    4469 dni temu
    Danie rewelacja!!! NUMER 1 ta kasza, ten sos po prostu geniusz kulinarny, brak mi słów nie spodziewałam się tak wykwintnego dania, oklaski dla Okrasy!

    odpowiedz

  • asiek asiek
    4469 dni temu
    my zastąpiliśmy szałwię bazylią, którą mieliśmy w domu. Danie pyszne, a kasza i sos niebo w gębie. To chyba pierwsze danie od początku, które az tak mi smakowało. POLECAM:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4469 dni temu
    Eris - drukowanie przepisu jest możliwe :) Na dole przepisu po prawej stronie kliknij proszę ikonę drukarki. Powodzenia i smacznego!

    odpowiedz

  • Eris Eris
    4469 dni temu
    Mam pytanka czy jest taka możliwość żeby polecane przez kucharzy przepisy można byłoby wydrukować? Myślę że to fajna sprawa. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Grzegorz Tendera Grzegorz Tendera
    4469 dni temu
    Witam. Pytanie co się stało z jakością materiałów filmowych. Na początku była rewelacyjna a teraz nie można tego oglądać. Jakość tragiczna !

    odpowiedz

  • Delux Delux
    4470 dni temu
    Bez szałwi to lipa niestety ja robię ze sznycli wieprzowych pychotka indycze już nie są takie smaczne tylko listek ląduje do środka i sos robię na tym co zostało po smażeniu. No i proponuję wykałaczki namoczyć łatwiej je wyjąć

    odpowiedz

  • Anie Anie
    4470 dni temu
    Pyszne, orginalne danie. Kurczak wraz z tym sosem przepyszny, kasza też wspaniale smakuje. W tym tygodniu punkt dla Okrasy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4470 dni temu
    Droga Czarna Bejco - prosimy zwróć uwagę na komunikaty znajdujące się m.in na początku filmu z przepisem. Na dole na pierwszym ekranie filmu wskazujemy w tekście, że cena obejmuje orientacyjny koszt potrawy dla 4 osób z wykorzystaniem produktów dostępnych w naszych sklepach. Zapraszamy do wspólnego gotowania! Tak jak wskazała Magda77 w komentarzu poniżej - jeśli po ugotowaniu potrawy pozostaną Ci składniki, wypróbuj je w innym daniu;)

    odpowiedz

  • amrs amrs
    4470 dni temu
    Zrobiłam :) Ale bez szałwi, bo nie było jej w moim lidlu. Nie wiem jak duże znaczenie ma ta szałwia dla tego dania, ale bez niej - palce lizać!

    odpowiedz

  • magda77 magda77
    4470 dni temu
    super przepisy :) !!! a że zostaje produktów ? - to jest tak dobre, że można zrobić dwa kolejny raz

    odpowiedz

  • czarna bejca czarna bejca
    4470 dni temu
    do lidla- to moze byscie tak w reklamach informowali ze "jest to cena dania dla 4 osób, nie zaś koszt zakupionych produktów" bo z reklamy to wogóle nie wynika i o to mi chodzi, a co mi po szałwii czy pomidorach suszonych który i tak szybko nie zużyje ... i fakt bylam w lidlu i brak produktów hehe

    odpowiedz

  • Gosciu Gosciu
    4471 dni temu
    kto te strony robił? video nie odtwarza się pod IE na winxp, a pod firefoxem skaczą jak żaba w rui. Buforowanie 100% a obraz odświeża się co 10 sek. Pełnometrażowe filmy HD filmy z innych stron mogę oglądać, tylko na stronach lidla się tnie nieowybrażalnie jak na te czasy - przepisy może i fajne, ale co z tego jeśli nie można obejrzeć przygotowania. I jeszcze jedno to prawda, że nie można dostać produktów do przepisów i to w mieście wojewódzkim, brakujące rzeczy (kurczak, papryka - kupiłem w biedronce)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4471 dni temu
    Droga Czarna Bejco, 22,22 to orientacyjna cena dania dla 4 osób, nie zaś koszt zakupionych produktów. Tworząc przepisy policzyliśmy, ile faktycznie kosztują składniki w ilości potrzebnej do wykonania saltimbocci. Zsumowaliśmy koszt użytych do gotowania ilości danego składnika i otrzymaliśmy przybliżoną kwotę 22,22 zł. Masz rację, że koszt produktów w opakowaniach jednostkowych jest wyższy, ale niewykorzystane przy jednym przepisie produkty możesz przecież spożytkować do przygotowania innych dań. Np. do potrawy drugiego kucharza.

    odpowiedz

  • czarna bejca czarna bejca
    4471 dni temu
    22,22 chyba za sam filet i szynke, co za sciema w tych reklamach ,wstydzcie sie, ludzi w balona robicie 4 połówki fileta tak by 4 osoby sie najadły - ok. 13 zł szynka- 4,5 kasza - 3 zł ( na wyposazeniu nie ma wiec trzeba kupić) win0 - gdzie pisze ze w kazdym domu wino powinno byc?? ser gouda 4 plasty - 1,8 zł szławia- 16 listków?? - chyba całą trzeba kupić - 4 zł suszone powmidory?? haha ok.9 zł itak dalej i tak dalej wydałam na wszystkie składniki coś około 50 zł nie wliczająć oliwy ii cebuli którą miałam w domu.

    odpowiedz

  • Joanna Joanna
    4471 dni temu
    dzisiaj będę to robiła mam nadzieje że będzie super ja już próbowałam prawie wszystkie przepisy i z przyjemnością czekam na kolejne co tydzień

    odpowiedz

  • gingeg gingeg
    4472 dni temu
    było bardzo pyszne. polecam

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4472 dni temu
    Zapraszam do lektury mojej niesponsorowanej recenzji tego przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-4-Vol-2.html

    odpowiedz

  • johana johana
    4473 dni temu
    Wypróbowałam i nam bardzo smakowalo. Kasza byla super sypka i miała fajny smak, sos niebo w gębie i kurczak tez smakował. Wino wypiliśmy i było ok ;P

    odpowiedz

  • Wika Wika
    4473 dni temu
    To już trzecie danie, które przyrządziłam - smaczne, aczkolwiek niestety byłam zmuszona użyć innej szynki i innego sera. Dlaczego? Bo w Lidlu o godzinie 13 nie było już ani szynki, ani sera. Cud, że pierś z kurczaka jeszcze dostałam. Zróbcie coś z tym, bo to nie pierwsza taka sytuacja. Jak można najpierw zainwestować w reklamę a potem postawić 4 kartoniki szynki, które zostają opróżnione w godzinę..? Do Lidla dojeżdżam specjalnie po konkretne produkty z przepisu i po raz kolejny produkty są niedostępne. Ostatnio nie było Chorizo i kurczaka. O godzinie 12 w południe...

    odpowiedz

  • felicja felicja
    4473 dni temu
    jest napisane w przepisie, kwaśna ;)

    odpowiedz

  • Agnieszka Duralek Agnieszka Duralek
    4474 dni temu
    Jaka śmietana jest uzyta w przepisie?slodka czy kwasna

    odpowiedz

  • krystiano krystiano
    4474 dni temu
    Jedyne danie Okrasy, na które się z żoną skusiliśmy i - REWELACJA:) Proste, smaczne i sycące o niepowtarzalnym smaku;) Myślę że to zasługa wina - my z żoną nie żałowaliśmy go do kaszy i sosu:) kapary około 4 zł w lidlu - o ile moja żona dobrze pamięta.

    odpowiedz

  • Lola Lola
    4474 dni temu
    ile w lidlu kosztują kapary

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4474 dni temu
    czy można to danie zrobić bez szałwi?? albo zastąpić ją tymiankiem?????

    odpowiedz

  • jaro jaro
    4474 dni temu
    okrasek super ale podoba mi sie to ze jest w tej chwili 2 do 1 dla karola

    odpowiedz

  • pfouro pfouro
    4475 dni temu
    Dziś przygotowałem tą potrawę - jest super łatwa do przyrządzenia i bardzo smaczna. Więcej takich akcji poproszę!

    odpowiedz

  • Mikołaj Mikołaj
    4475 dni temu
    Rzadko mam możliwość zjedzenia kaszy. Wielkie dzięki, przypomniał mi się smak dzieciństwa :) Kurczak rzeczywiście dość podobny do tego z pierwszego dania Karola, jednak smak i aromat jaki nadaje szynka jest zupełnie inny od paprykowej nuty chorizo. Generalnie danie na 5! PS. W moim rankingu prowadzi Karol :)

    odpowiedz

  • veno veno
    4475 dni temu
    zdecydowanie okrasek jest lepszy od pascala, nawet na wideo dania serwowane przez okrase są identyczne z reklamowanymi co o pascalu nie można powiedzieć ;P

    odpowiedz

  • amrs amrs
    4475 dni temu
    Cóż, jestem kurczakożercą i jak na razie dla mnie zdecydowanie wygrywają przepisy Okrasy :) Do Lidla daleko, nie robię na bieżąco, ale w tą sobotę będzie saltimbocca - z tym, że bez tej kaszy z pomidorami z przepisu :) Kurczaka się poda z czymś innym :) Przepis podobny co prawda do pierwszego z chorizo i manchego, ale nie szkodzi, zawsze to jakaś nowość mimo wszystko :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!