Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- papier do pieczenia
- rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół)
Kurczak
Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
Kasza
Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i prażymy.
Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Mieszamy.
Przygotowanie
Na rozgrzany na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu. Doprawiamy dotąd niedoprawioną stronę mięsa solą i pieprzem. Smażymy. Przewracamy na drugą stronę.
Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
Z mięsa wyciągamy wykałaczki.
Na kurczaka nakładamy plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.
Sos
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
Całość przesmażamy na patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
Gdy wino w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje.
Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.
Jak podawać
Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę.
Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu.
Dekorujemy 2 listkami szałwii.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
Pierś w panierce serowej z sosem pesto
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak z Chorizo i serem Manchego
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie
- Burger z kurczakiem i mozzarellą
- Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Kolorowa sałatka warzywna
- Minestrone z pesto z pomidorów
- Deser cassata alla siciliana
- Zapiekanka porowa z chlebem i szynką
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Sałatkowe wrapy
- Kokosowa panna cotta
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Babeczki leśny mech
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Wegański falafel burger z portobello
- Ciasto z profiterolkami
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe lody szparagowe
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
- Palia w cytrynach
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (62)
2121 dni temu
Jakie wino do tego? ;-)
odpowiedz
2120 dni temu
Białe, wytrawne :)
2909 dni temu
Pycha! Kolejny nowy i udany obiad. Polecam!
odpowiedz
3216 dni temu
Pyszne, świetny pomysł na kaszę danie zrobiłam dziś pierwszy raz a na deser było ciasto marchewkowe z waszego przepisu tez pychotka goście byli zachwyceni.To kolejny wasz przepis,z którego skorzystałam i jak zwykle strzał dziesiątkę.
odpowiedz
3378 dni temu
Bardzo dobre i bardzo proste w przygotowaniu dla beztalencia jakim jestem, jeśli chodzi o gotowanie.
odpowiedz
3411 dni temu
Drogi Gościu, mieliśmy drobne problemy techniczne, teraz filmiki powinny działać bez zarzutu :)
odpowiedz
3414 dni temu
Dlaczego nie mogę obejrzeć filmu?:(
odpowiedz
3606 dni temu
to jest pyszne ja robię trzeci ras idę jeść
odpowiedz
3972 dni temu
Ludzie, ile w was jest jadu i zazdrości. To niesamowite! A co do samego pana Karola, to z tego, co mi wiadomo, nie jest to "kuchcik" jak Go nazwałeś. "Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im E. Pijanowskiego w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Karierę profesjonalną rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie. W latach 1997–2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie dwa lata był szefem kuchni". A jeśli chodzi o przepis, to w gotowaniu własna inwencja twórcza jest jak najbardziej wskazana, a nie wszystkim każde danie musi smakować, ale to nie powód, by kogoś obrażać.
odpowiedz
3999 dni temu
Panie Okrasa -" z szynką" nie "ze szynką" a tak zupełnie "obok" to szynka parmeńska bardziej pasuje do Italii ,niż szwardzwaldska,nieprawdaż ?! Niejeden zwykły mięsożerca przewraca się już w grobie na przeróbki najbardziej znanych i prostych potraw, nie wspominając już o KUCHARZACH, (Kuchciki wypromowane przez media,robią dużo złego dla każdej najprostszej potrawy),czekam tylko na bigos z ''brukselki" i wtedy już umrę ze śmiechu,albo ze starości ; ) Pozdrawiam!
odpowiedz
4118 dni temu
Jednak Okrasa to klasa! ;)
odpowiedz
4161 dni temu
Danie wyszło wyśmienite :) Jestem zachwycona pomysłem i smakiem :) na pewno nie raz zrobię :) sos - rewelacja :)
odpowiedz
4212 dni temu
Mega super
odpowiedz
4286 dni temu
Miłośniczką kaszy nie jestem, ale tą zjadłam ze smakiem ;) Szałwii nie miałam ale i bez niej kurczak był super ;) Na pewno zrobię jeszcze nie raz :)
odpowiedz
4289 dni temu
Danie przepyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu :) nie mialam tylko szałwii ale i tak smakowało wyśmienicie Polecam
odpowiedz
4297 dni temu
Świetne danie! dzięki wielkie za przepis :)
odpowiedz
4411 dni temu
Danie wyszlo super i faktycznie jest proste w wykonaniu. Dziekujemy Panie Karolu.
odpowiedz
4419 dni temu
Nienawidzę kaszy jęczmiennej, ale w tej postaci mogę ją robić i co ważne jeść bez odruchow wstecznych. Dzisiaj zrobiłem to danie i wyszło bardzo smaczne. Chyba czas przyjrzeć się bliżej innym przepisom : )))
odpowiedz
4424 dni temu
Nawet proste, niestety chorizo w moim lidlu nie do zdobycia, więc użyłem kindziuka i też dało radę :)
odpowiedz
4442 dni temu
Przepis rewelka, prosty i w miarę szybko się robi. Smak- niebo w gębie :D A PRODUKTY KUPIŁAM W OSIEDLOWYM SKLEPIE BO WSPIERAM POLSKICH PRZEDSIĘBIORCÓW I JAKOŚĆ PRODUKTÓW SZCZEGÓLNIE MIĘSA ! Lidl- za przepisy :D
odpowiedz
4451 dni temu
Po prostu przepyszne. Dziękuję Panie Karolu. Jedyne wątpliwości mam w kwesti kaszy. Nie umniejszając jej smaku wg Pana przepisu .. do końca nie wiem czy np. ryż bardziej nie "rozpływał się w ustach". Dziękuję bardzo !!!
odpowiedz
4451 dni temu
rewelka!!! i taniocha!!! :D
odpowiedz
4457 dni temu
Ogólnie rewelacja Karol !!! Jedno bym może zmienił to szałwię na miętę nie wiem jak to złamie smak i aromat ale kolejny raz zrobię wszytko dokładnie jak Ty ale zaryzykuję z ta miętą.Kasza z pomidorami rewelacja sos z kaparami palce lizać mięso z szynką powala na kolana jak pisałem jedną zmianę zrobię z ziołami.
odpowiedz
4460 dni temu
Połączenie kaszy z suszonymi pomidorami:) DANIE GENIALNE!!!
odpowiedz
4461 dni temu
To jest absolutny kosmos smaku!
odpowiedz
4461 dni temu
zabrakło mi słów.... przepyszne szczególnie kasza WOW
odpowiedz
4462 dni temu
Panie Karolu! Nawet mój nadzwyczajnie wybredny chłopak był zachwycony połączeniem kurczaka z szynką! Teraz już wie, że na niedzielny obiad nie musi być koniecznie na zmianę tylko filet panierowany i de volaille. ;) Bardzo pyszne, polecam każdemu!
odpowiedz
4463 dni temu
Pychotka:) Wszystko wyśmienite i proste do zrobienia. Sos rewelacyjny w smaku! Rodzinka piała z zachwytu!!!
odpowiedz
4463 dni temu
kasza i sos wyszły bardzo dobre, natomiast mięso trochę zbyt słone (następnym razem posoliłabym tylko troszkę z jednej strony) i twardawe, nie wiem co zrobiłam nie tak ;) w całości smaczne i nadające się do powtórzenia :)
odpowiedz
4465 dni temu
Sam kurczaczek pychotka, za to kasza to dla mnie porażka, jak ktoś nie przepada za kaszą to i takie jej wydanie nic nie wskóra:/
odpowiedz
4466 dni temu
PYCHA!!!Punkt dla Okrasy :)
odpowiedz
4468 dni temu
Rzucanie jedzeniem jest rażące, niestety odbiera przyjemność oglądania:(
odpowiedz
4469 dni temu
Jak czytam Wasze komentarze to widzę że nie szukacie tu rozkoszy dla podniebienia a czepiacie się szczegółów że cena nie ta, że film słabej jakości, że czegoś nie było w sklepie, to dokupcie gdzie indziej (swoją drogą widać że ten chwyt marketingowy Lidla działa jak brakuje produktów i pewnie o to im chodziło:)) i skupcie się na przepisach i na tym co dobrego wnoszą do naszego menu.
odpowiedz
4469 dni temu
Danie rewelacja!!! NUMER 1 ta kasza, ten sos po prostu geniusz kulinarny, brak mi słów nie spodziewałam się tak wykwintnego dania, oklaski dla Okrasy!
odpowiedz
4469 dni temu
my zastąpiliśmy szałwię bazylią, którą mieliśmy w domu. Danie pyszne, a kasza i sos niebo w gębie. To chyba pierwsze danie od początku, które az tak mi smakowało. POLECAM:)
odpowiedz
4469 dni temu
Eris - drukowanie przepisu jest możliwe :) Na dole przepisu po prawej stronie kliknij proszę ikonę drukarki. Powodzenia i smacznego!
odpowiedz
4469 dni temu
Mam pytanka czy jest taka możliwość żeby polecane przez kucharzy przepisy można byłoby wydrukować? Myślę że to fajna sprawa. Pozdrawiam
odpowiedz
4469 dni temu
Witam. Pytanie co się stało z jakością materiałów filmowych. Na początku była rewelacyjna a teraz nie można tego oglądać. Jakość tragiczna !
odpowiedz
4470 dni temu
Bez szałwi to lipa niestety ja robię ze sznycli wieprzowych pychotka indycze już nie są takie smaczne tylko listek ląduje do środka i sos robię na tym co zostało po smażeniu. No i proponuję wykałaczki namoczyć łatwiej je wyjąć
odpowiedz
4470 dni temu
Pyszne, orginalne danie. Kurczak wraz z tym sosem przepyszny, kasza też wspaniale smakuje. W tym tygodniu punkt dla Okrasy.
odpowiedz
4470 dni temu
Droga Czarna Bejco - prosimy zwróć uwagę na komunikaty znajdujące się m.in na początku filmu z przepisem. Na dole na pierwszym ekranie filmu wskazujemy w tekście, że cena obejmuje orientacyjny koszt potrawy dla 4 osób z wykorzystaniem produktów dostępnych w naszych sklepach. Zapraszamy do wspólnego gotowania! Tak jak wskazała Magda77 w komentarzu poniżej - jeśli po ugotowaniu potrawy pozostaną Ci składniki, wypróbuj je w innym daniu;)
odpowiedz
4470 dni temu
Zrobiłam :) Ale bez szałwi, bo nie było jej w moim lidlu. Nie wiem jak duże znaczenie ma ta szałwia dla tego dania, ale bez niej - palce lizać!
odpowiedz
4470 dni temu
super przepisy :) !!! a że zostaje produktów ? - to jest tak dobre, że można zrobić dwa kolejny raz
odpowiedz
4470 dni temu
do lidla- to moze byscie tak w reklamach informowali ze "jest to cena dania dla 4 osób, nie zaś koszt zakupionych produktów" bo z reklamy to wogóle nie wynika i o to mi chodzi, a co mi po szałwii czy pomidorach suszonych który i tak szybko nie zużyje ... i fakt bylam w lidlu i brak produktów hehe
odpowiedz
4471 dni temu
kto te strony robił? video nie odtwarza się pod IE na winxp, a pod firefoxem skaczą jak żaba w rui. Buforowanie 100% a obraz odświeża się co 10 sek. Pełnometrażowe filmy HD filmy z innych stron mogę oglądać, tylko na stronach lidla się tnie nieowybrażalnie jak na te czasy - przepisy może i fajne, ale co z tego jeśli nie można obejrzeć przygotowania. I jeszcze jedno to prawda, że nie można dostać produktów do przepisów i to w mieście wojewódzkim, brakujące rzeczy (kurczak, papryka - kupiłem w biedronce)
odpowiedz
4471 dni temu
Droga Czarna Bejco, 22,22 to orientacyjna cena dania dla 4 osób, nie zaś koszt zakupionych produktów. Tworząc przepisy policzyliśmy, ile faktycznie kosztują składniki w ilości potrzebnej do wykonania saltimbocci. Zsumowaliśmy koszt użytych do gotowania ilości danego składnika i otrzymaliśmy przybliżoną kwotę 22,22 zł. Masz rację, że koszt produktów w opakowaniach jednostkowych jest wyższy, ale niewykorzystane przy jednym przepisie produkty możesz przecież spożytkować do przygotowania innych dań. Np. do potrawy drugiego kucharza.
odpowiedz
4471 dni temu
22,22 chyba za sam filet i szynke, co za sciema w tych reklamach ,wstydzcie sie, ludzi w balona robicie 4 połówki fileta tak by 4 osoby sie najadły - ok. 13 zł szynka- 4,5 kasza - 3 zł ( na wyposazeniu nie ma wiec trzeba kupić) win0 - gdzie pisze ze w kazdym domu wino powinno byc?? ser gouda 4 plasty - 1,8 zł szławia- 16 listków?? - chyba całą trzeba kupić - 4 zł suszone powmidory?? haha ok.9 zł itak dalej i tak dalej wydałam na wszystkie składniki coś około 50 zł nie wliczająć oliwy ii cebuli którą miałam w domu.
odpowiedz
4471 dni temu
dzisiaj będę to robiła mam nadzieje że będzie super ja już próbowałam prawie wszystkie przepisy i z przyjemnością czekam na kolejne co tydzień
odpowiedz
4472 dni temu
było bardzo pyszne. polecam
odpowiedz
4472 dni temu
Zapraszam do lektury mojej niesponsorowanej recenzji tego przepisu :-) http://szefkuchni.blox.pl/2012/08/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-4-Vol-2.html
odpowiedz
4473 dni temu
Wypróbowałam i nam bardzo smakowalo. Kasza byla super sypka i miała fajny smak, sos niebo w gębie i kurczak tez smakował. Wino wypiliśmy i było ok ;P
odpowiedz
4473 dni temu
To już trzecie danie, które przyrządziłam - smaczne, aczkolwiek niestety byłam zmuszona użyć innej szynki i innego sera. Dlaczego? Bo w Lidlu o godzinie 13 nie było już ani szynki, ani sera. Cud, że pierś z kurczaka jeszcze dostałam. Zróbcie coś z tym, bo to nie pierwsza taka sytuacja. Jak można najpierw zainwestować w reklamę a potem postawić 4 kartoniki szynki, które zostają opróżnione w godzinę..? Do Lidla dojeżdżam specjalnie po konkretne produkty z przepisu i po raz kolejny produkty są niedostępne. Ostatnio nie było Chorizo i kurczaka. O godzinie 12 w południe...
odpowiedz
4473 dni temu
jest napisane w przepisie, kwaśna ;)
odpowiedz
4474 dni temu
Jaka śmietana jest uzyta w przepisie?slodka czy kwasna
odpowiedz
4474 dni temu
Jedyne danie Okrasy, na które się z żoną skusiliśmy i - REWELACJA:) Proste, smaczne i sycące o niepowtarzalnym smaku;) Myślę że to zasługa wina - my z żoną nie żałowaliśmy go do kaszy i sosu:) kapary około 4 zł w lidlu - o ile moja żona dobrze pamięta.
odpowiedz
4474 dni temu
ile w lidlu kosztują kapary
odpowiedz
4474 dni temu
czy można to danie zrobić bez szałwi?? albo zastąpić ją tymiankiem?????
odpowiedz
4474 dni temu
okrasek super ale podoba mi sie to ze jest w tej chwili 2 do 1 dla karola
odpowiedz
4475 dni temu
Dziś przygotowałem tą potrawę - jest super łatwa do przyrządzenia i bardzo smaczna. Więcej takich akcji poproszę!
odpowiedz
4475 dni temu
Rzadko mam możliwość zjedzenia kaszy. Wielkie dzięki, przypomniał mi się smak dzieciństwa :) Kurczak rzeczywiście dość podobny do tego z pierwszego dania Karola, jednak smak i aromat jaki nadaje szynka jest zupełnie inny od paprykowej nuty chorizo. Generalnie danie na 5! PS. W moim rankingu prowadzi Karol :)
odpowiedz
4475 dni temu
zdecydowanie okrasek jest lepszy od pascala, nawet na wideo dania serwowane przez okrase są identyczne z reklamowanymi co o pascalu nie można powiedzieć ;P
odpowiedz
4475 dni temu
Cóż, jestem kurczakożercą i jak na razie dla mnie zdecydowanie wygrywają przepisy Okrasy :) Do Lidla daleko, nie robię na bieżąco, ale w tą sobotę będzie saltimbocca - z tym, że bez tej kaszy z pomidorami z przepisu :) Kurczaka się poda z czymś innym :) Przepis podobny co prawda do pierwszego z chorizo i manchego, ale nie szkodzi, zawsze to jakaś nowość mimo wszystko :)
odpowiedz
zobacz wszystkie