Kasza jęczmienna - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!
Krupnik z pomidorami
Klasyczny krupnik na żeberkach w nowej odsłonie – z dodatkiem pomidorów! Dzięki nim zyskuje bardziej wyrazisty, przyjemnie kwaskowy smak. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i zaskocz bliskich!
Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!
Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!
Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.
Perłowa owsianka
Cudownie kremowa i kokosowa alternatywa dla owsianki to świetna propozycja pożywnego śniadania! Podawaj ją z dowolnymi owocami.
Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!
Zupa z fasolki szparagowej
Prawdziwe smaki lata i dzieciństwa! Przygotuj letnią zupę z fasolką i pulpecikami wg przepisu Karola, by przywołać wspomnienia prostej i pysznej kuchni mamy oraz babci.
Pasztet z karpia z suszonymi owocami
Klasyka wśród wigilijnych smaków, czyli karp – tym razem w formie świątecznego pasztetu pełnego suszonych owoców i ziół. Spróbuj koniecznie!
Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!
Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!
Ile kalorii ma kasza jęczmienna?
Jeśli ugotujesz 100 g kaszy jęczmiennej, będzie ona zawierała 123 kalorie. Natomiast szklanka kaszy będzie ważyć 140 g i zawierać 172 kalorie. Zdecydowany wzrost kaloryczności kaszy powodują dodane do niej składniki i sosy.
Jakie właściwości ma kasza jęczmienna?
Kasza jęczmienna jest chyba jedną z najpopularniejszych kasz, które jedzą Polacy. Ma łagodny smak i jest bardzo zdrowa. Kasza ta:
- to cenne źródło błonnika, pomaga przy zaparciach i dolegliwościach jelit, pomaga przy odchudzaniu, a także obniża poziom cholesterolu we krwi;
- jest bogata w witaminy z grupy B, które wpływają na koncentrację i chronią przed stresem;
- zawiera witaminę K, która wpływa na krzepliwość krwi, zapobiega też powstawaniu żylaków, siniaków, krwiaków czy zakrzepów;
- zawiera dużo skrobi, która daje nam dużo energii.
Jaki indeks glikemiczny ma kasza jęczmienna?
Liczba indeksu glikemicznego wskazuje, jak określone produkty żywnościowe wpływają na poziom glukozy we krwi – w 2-3 godziny po spożyciu. Indeks glikemiczny szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej wynosi 70 – jest to zdecydowanie produkt z wysokim wskaźnikiem.
Jak gotować kaszę jęczmienną?
Kaszę jęczmienną zawsze wrzucamy do gotującej się wody. Na 1 szklankę kaszy bierzemy maksymalnie 2,5 szklanki wody. Na 1 szklankę kaszy pęczak potrzebujemy od 2,5-3 szklanek wody. Drobną kaszę gotujemy przez maksymalnie 20 minut, średnią i grubą około 30. Wodę zawsze solimy i dodajemy tłuszcz – olej lub masło.
Jak gotować kaszę jęczmienną na sypko?
Jeśli nauczysz się odpowiednio gotować kaszę, na pewno często zacznie się pojawiać na Twoim stole. Doskonale nadaje się jako dodatek do drugich dań, zup czy wszelkiego rodzaju gulaszy. Kaszę jęczmienną przed gotowaniem należy wypłukać. Odmierz 1 szklankę kaszy i płucz na sitku pod kranem tak długo, aż zacznie lecieć czysta woda. Następnie wlej do garnka 2 i ⅓ szklanki wody. Posól i dodaj łyżkę oleju lub masła. Zagotuj wodę i dodaj wypłukaną kaszę. Następnie zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem około 20 minut. Nie mieszaj, jednak możesz delikatnie sprawdzić, czy kasza się nie przypala. Po upłynięciu określonego czasu wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem na kolejne 15 minut.
Jak gotować kaszę pęczak?
Kaszę pęczak na sypko gotujemy podobnie jak kaszę jęczmienną, tyle że w większej ilości wody: 1 szklankę pęczaku gotujemy w 2,5-3 szklankach wody. Kaszę pęczak możesz też ugotować na gęsto. Wówczas zwiększamy ilość wody od 3 do 3,5 szklanki. Pęczak gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż stanie się miękki i rozklei się. Tak ugotowany jest idealny do sosów i gulaszów.
Pomysły na kaszę pęczak z Kuchni Lidla:
Z czym podawać kaszę jęczmienną?
Kasza jęczmienna to podstawowy składnik popularnego w Polsce krupniku. Jest także świetną alternatywą dla ziemniaków, jeśli chodzi o główne dania obiadowe. Wspaniale smakuje z wszelkiego rodzaju sosami i gulaszami mięsnymi czy grzybowymi. Może być składnikiem farszów lub zapiekanek. Coraz bardziej popularne są pierogi, gołąbki czy nawet kotlety z kaszą.
Przepisy na kaszę jęczmienną:
- Sałatka z kaszą i szparagami
- Pierś indyka z kaszą
- Łosoś w sosie koperkowym z kaszą
- Krem z kalafiora z łososiem i kaszą
Od kiedy podawać kaszę jęczmienną niemowlakowi?
Kasza jęczmienna zawiera gluten i może uczulać. Dlatego lepiej poczekać z podawaniem jej niemowlakom do 10 miesiąca.