
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- nożyk do julienne
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY KASZE
Mix kasz przesmażamy na patelni według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Imbir starty na tarce o drobnych oczkach łączymy w misce z masłem orzechowym, syropem klonowym, sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Doprawiamy solą. Mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli dressing wychodzi za gęsty, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, wody czy soku z pomarańczy – konsystencja dressingu będzie zależeć od gęstości masła orzechowego.
KROK 3: KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ
Mix kasz wykładamy do misek. Obok kaszy układamy w miseczkach pozostałe składniki: paprykę i ogórek pokrojone w kostkę, marchewkę pokrojoną w słupki lub za pomocą nożyka do julienne, suszone pomidory pokrojone w paseczki oraz posiekany szczypior dymki i posiekaną natkę pietruszki.
Całość skrapiamy dressingiem z masła orzechowego i mieszamy tuż przed podaniem.
Z wierzchu posypujemy ziarnami słonecznika. Dekorujemy ćwiartkami limonki.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z kaszy pęczak z ciecierzycą
Kolorowa i bardzo odżywcza sałatka, która świetnie sprawdza się zarówno jako lunch do pracy, jak i obiad.

Sałatka z kaszą bulgur
Pyszna sałatka ze świeżymi warzywami, która będzie idealnym, lekkim obiadem dla całej rodziny? Oto ona! Z aromatyczną kaszą bulgur, pomidorami, oliwkami, papryką i sosem tzatziki!

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Sałatka z kaszą bulgur i warzywami
Orzeźwiająca sałatka z warzywami, kaszą bulgur i cytrusowym dressingiem to doskonałe danie na lato!

Komentarze (0)