Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
-
pomidorki koktajlowe
-
rukola
Krok 1: Gotujemy kaszę
Kaszę jęczmienną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.
Krok 2: Blanszujemy szparagi
Szparagi obieramy i kroimy na kawałki, zostawiając 5 cm od strony główki. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażamy przez ok. 2 minuty na wolnym ogniu.
Krok 3: Doprawiamy sałatkę
Do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi, ale główki odkładamy na bok. Dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – po czym dodajemy je do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy szczyptę kuminu.
KROK 4: Dekorujemy sałatkę
Sałatkę wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki szynki oraz zblanszowane główki szparagów. Dodatkowo sałatkę dekorujemy pomidorkami i rukolą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pierniki
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania




Komentarze (2)
2725 dni temu
próbowałam tej sałatki w restauracji, a ostatnio zrobiłam ja w domu była o niebo lepsza
Odpowiedz
2817 dni temu
Nie za dużo tych składników?
Odpowiedz