Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • pomidorki koktajlowe

  • rukola

Krok 1: Gotujemy kaszę

Gotujemy kaszę

Kaszę jęczmienną gotujemy wedle wskazań na opakowaniu.

 

 

 

Krok 2: Blanszujemy szparagi

Blanszujemy szparagi

Szparagi obieramy i kroimy na kawałki, zostawiając 5 cm od strony główki. Wrzucamy je na patelnię z rozgrzaną oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Podsmażamy przez ok. 2 minuty na wolnym ogniu.

 

 

Krok 3: Doprawiamy sałatkę

Doprawiamy sałatkę

Do ugotowanej kaszy dodajemy szparagi, ale główki odkładamy na bok. Dorzucamy suszone pomidory pokrojone w kostkę, doprawiamy oliwą z suszonych pomidorów. Natkę pietruszki siekamy, cebulę kroimy w drobną kostkę – po czym dodajemy je do sałatki. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną miodu oraz skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy szczyptę kuminu.

 

KROK 4: Dekorujemy sałatkę

Sałatkę wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki szynki oraz zblanszowane główki szparagów. Dodatkowo sałatkę dekorujemy pomidorkami i rukolą.


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    36 dni temu
    próbowałam tej sałatki w restauracji, a ostatnio zrobiłam ja w domu była o niebo lepsza

    odpowiedz

  • Gość Gość
    129 dni temu
    Nie za dużo tych składników?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram