Sałatka z kaszą i kabanosami

Piotr Gąsowski

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Łączymy składniki sosu

Podsmażamy warzywa

Składniki sosu mieszamy. Możemy użyć w tym celu słoika. Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoika, mocno zakręcamy i wstrząsamy do połączenia się składników.  


 

Krok 2: Kroimy składniki

Przygotowujemy paprykową salsę

Kaszę gotujemy i odsączamy. Kabanosy kroimy na 2-3-centymetrowe kawałki, fetę – w kostkę. Suszone pomidory i paprykę kroimy w paski. Fasolę odsączamy z zalewy. Nać pietruszki drobno siekamy.

 

 

Krok 3: Łączymy składniki sałatki

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Kaszę umieszczamy w misce. Dodajemy wszystkie składniki oprócz fety i czarnych oliwek. Mieszamy, dodajemy sos i ponownie mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy serem feta i posiekanymi oliwkami.

 

 


 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • martaxgd martaxgd
    24 dni temu
    Mój ulubiony przepis z kuchni lidla. Perfekcja, średnio 2x w miesiącu ją jemy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1241 dni temu
    Obrzydliwość Za dużo oliwy musiałam na sitku wodą wszystko oblać, to nie sałatka tylko zupa oliwowa i czemu nie ma informacji ile oliwek dodać,

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2578 dni temu
    Może to kwestia osobistych predyspozycji ale sałatka niewyobrażalnie ciężkostrawna:( Intensywnie wyczuwalny jest też smak musztardy. W mojej opinii sałatka smaczna ale należy o 1/3 lub nawet o połowę zmniejszyć ilość musztardy i oliwy. Poza tym ok:)

    odpowiedz

  • annie annie
    2452 dni temu
    Ja wykorzystuję 70ml oliwy i 1 łyżeczkę musztardy i uważam, że nadal jest smaczna, także można :)
  • Justyna Justyna
    2617 dni temu
    Bardzo fajna sałatka, wszystkim smakowała :)

    odpowiedz

  • annie annie
    2674 dni temu
    Naprawdę ciekawe zestawienie smaków :) Polecam każdemu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2701 dni temu
    fajnie by było jakbyście podali ile ma kcal porcja

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2701 dni temu
    Dziękujemy za sugestię :)

Dzisiejsze sałatki to pełnoprawne posiłki, które bez problemu zastępują dania obiadowe lub kolację. Zachwycają przy tym swoim smakiem i różnorodnością. Jednym z ciekawszych połączeń sałatkowych jest sałatka na bazie kaszy i kabanosów. Jaki przygotować pyszną, sycącą sałatkę składającą się z tych składników? Poznaj nasze wskazówki!

Sałatka z kaszą i kabanosami

Sałatka z pęczakiem, suszonymi pomidorami, fetą i kabanosem to niezwykłe połączenie, które może z powodzeniem zastąpić Ci obiad, lunch lub kolację. Ta kulinarna eksploracja smaków łączy w sobie intensywny smak kabanosów z delikatną kaszą i słonością suszonych pomidorów, a wszystko to dopełnia smak kremowej fety. Taka sałatka z kabanosem i fetą świetnie oddaje ducha nowoczesnej kuchni z rejonów Morza Śródziemnego, w której liczą się nie tylko świeże, ale także dobrze zbalansowane i harmonijnie dopasowane smaki.

Sałatka z kabanosów z pęczakiem i fetą to doskonała opcja na lekki, ale pożywny posiłek, który idealnie sprawdzi się w roli lunchu, obiadu lub imprezowej przekąski. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika sałatka z kaszą pęczak, fetą, kabanosami i innymi dodatkami zapewni Ci poczucie sytości na wiele, wiele godzin.

Jak zrobić dobrą sałatkę z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami oraz innymi dodatkami? Kluczem do osiągnięcia idealnego smaku jest dbałość o równowagę pomiędzy smakami. Najlepsza sałatka będzie miała w sobie pełen przekrój smakowy — coś słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i lekko pikantną nutkę. W takiej kompozycji każdy ze składników będzie miał okazję zabłysnąć i stać się częścią harmonijnej całości.

Niezwykle istotna jest także sama świeżość i jakość składników używanych do sałatki z kabanosem, a także jakiejkolwiek innej. W takich potrawach jak sałatki kiepska jakość jest wyczuwalna w smaku. Zadbaj o to, aby składniki były jak najlepsze — wykorzystaj ekologiczne, lokalne produkty i składniki z certyfikatami.

W przyrządzaniu sałatek z kabanosami, kaszą pęczak i innymi składnikami, ważna jest także fantazja i kreatywność. Otwórz się na różne smaki i nie bój się eksperymentować — dodaj do sałatki zioła, orzechy i inne składniki, a z pewnością stworzysz coś pysznego.

Nie zapomnij także o odpowiednio dopasowanym dressingu, który połączy wszystkie smaki w spójną i harmonijną całość. Sos może dodać sałatki charakteru albo wręcz przeciwnie — złagodzić znajdujące się w niej składniki. Sam zdecyduj, jaki dressing będzie pasował do Twojej sałatki z kabanosami i fetą.

Sałatka kabanosowa — jakie składniki do niej dodać?

Sałatka kabanosowa to doskonała płaszczyzna do eksperymentowania z różnymi składnikami. Wędzony smak mięsa kabanosa świetnie komponuje się ze świeżymi, chrupkimi warzywami, słodkimi owocami, kremowymi serami i orzechami. Ten mięsny dodatek można dopasować do wielu pysznych składników, tworząc wyjątkowe zestawienia.

Jedną z ciekawszych kompozycji jest sałatka z kabanosem i makaronem. Cieniutko pokrojony, wędzony kabanos w towarzystwie pszennego makaronu to propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za kaszą czy ryżem, a pragną zjeść sałatkę jako główny posiłek np. w porze obiadowej.

Jaki makaron nadaje się do sałatki z kabanosem? Tak naprawdę do sałatki możesz użyć dowolnego rodzaju, który nie jest zbyt długi. Do swojej sałatki z kabanosem i makaronem dodaj kokardki, świderki, orzo albo inny rodzaj — ważne, żeby ugotowany makaron był al dente. Jeśli chcesz, aby pozostał sprężysty i nie rozpadał się i nie przyklejał, możesz dodatkowo zahartować go zimną wodą i skropić delikatnie oliwą przed dodaniem do sałatki.

Wędzony kabanos rewelacyjnie komponuje się chrupiącymi warzywami takimi jak papryka, kukurydza, marchewka, seler naciowy lub sałata. Twardsze warzywa wzbogacają sałatkę o dodatkową teksturę, czyniąc ją ciekawszą dla podniebienia. Nie bój się używania różnych warzyw — sałatka z kabanosem równie pysznie smakuje z ogórkiem, pomidorem, a nawet fasolą czy awokado. Jeśli masz możliwość, postaraj się wykorzystać do swojej sałatki produkty sezonowe np. bób, szparagi lub fasolkę szparagową.

Kabanos w sałatkach lubi się także z owocami! Posmak wędzonego mięsa pasuje do jabłek, moreli, gruszek, śliwek, winogron, a także bardziej egzotycznych owoców takich jak mango czy ananas. Spróbuj różnych połączeń i sam zdecyduj, ile owocowej słodyczy trafi do Twojej sałatki.

Podczas przyrządzania sałatki z kabanosem nie można zapomnieć o serach. Kremowe, dojrzewające, pleśniowe, żółte — każdy z tych rodzajów może stać się jednym z bohaterów Twojej sałatki. Grunt to dobre dopasowanie innych aktorów. Jeśli nie jesteś pewien, postaw na klasyczne połączenia takie jak sałatka z kabanosem i żółtym serem (np. gouda) lub tytułową wersję z serem feta.

Do serów, warzyw i owoców oraz kabanosów pasują także świeże zioła! Wykorzystaj listki kolendry, tymianku lub bazylii, by dodać sałatce odświeżającego charakteru. Baw się i próbuj różnych smaków, a na pewno nie pożałujesz. Życzymy Ci smacznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!