Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Łączymy składniki sosu
Składniki sosu mieszamy. Możemy użyć w tym celu słoika. Wszystkie składniki sosu wlewamy do słoika, mocno zakręcamy i wstrząsamy do połączenia się składników.
Krok 2: Kroimy składniki
Kaszę gotujemy i odsączamy. Kabanosy kroimy na 2-3-centymetrowe kawałki, fetę – w kostkę. Suszone pomidory i paprykę kroimy w paski. Fasolę odsączamy z zalewy. Nać pietruszki drobno siekamy.
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Kaszę umieszczamy w misce. Dodajemy wszystkie składniki oprócz fety i czarnych oliwek. Mieszamy, dodajemy sos i ponownie mieszamy. Przed podaniem sałatkę posypujemy serem feta i posiekanymi oliwkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
Sałatka z makaronem i klopsikami
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.
Sałatka z kabanosów
Szybka sałatka, która świetnie się sprawdzi podczas przyjęć! Koniecznie wypróbuj przepis!
Dzisiejsze sałatki to pełnoprawne posiłki, które bez problemu zastępują dania obiadowe lub kolację. Zachwycają przy tym swoim smakiem i różnorodnością. Jednym z ciekawszych połączeń sałatkowych jest sałatka na bazie kaszy i kabanosów. Jaki przygotować pyszną, sycącą sałatkę składającą się z tych składników? Poznaj nasze wskazówki!
Sałatka z kaszą i kabanosami
Sałatka z pęczakiem, suszonymi pomidorami, fetą i kabanosem to niezwykłe połączenie, które może z powodzeniem zastąpić Ci obiad, lunch lub kolację. Ta kulinarna eksploracja smaków łączy w sobie intensywny smak kabanosów z delikatną kaszą i słonością suszonych pomidorów, a wszystko to dopełnia smak kremowej fety. Taka sałatka z kabanosem i fetą świetnie oddaje ducha nowoczesnej kuchni z rejonów Morza Śródziemnego, w której liczą się nie tylko świeże, ale także dobrze zbalansowane i harmonijnie dopasowane smaki.
Sałatka z kabanosów z pęczakiem i fetą to doskonała opcja na lekki, ale pożywny posiłek, który idealnie sprawdzi się w roli lunchu, obiadu lub imprezowej przekąski. Dzięki dużej zawartości białka i błonnika sałatka z kaszą pęczak, fetą, kabanosami i innymi dodatkami zapewni Ci poczucie sytości na wiele, wiele godzin.
Jak zrobić dobrą sałatkę z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami oraz innymi dodatkami? Kluczem do osiągnięcia idealnego smaku jest dbałość o równowagę pomiędzy smakami. Najlepsza sałatka będzie miała w sobie pełen przekrój smakowy — coś słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i lekko pikantną nutkę. W takiej kompozycji każdy ze składników będzie miał okazję zabłysnąć i stać się częścią harmonijnej całości.
Niezwykle istotna jest także sama świeżość i jakość składników używanych do sałatki z kabanosem, a także jakiejkolwiek innej. W takich potrawach jak sałatki kiepska jakość jest wyczuwalna w smaku. Zadbaj o to, aby składniki były jak najlepsze — wykorzystaj ekologiczne, lokalne produkty i składniki z certyfikatami.
W przyrządzaniu sałatek z kabanosami, kaszą pęczak i innymi składnikami, ważna jest także fantazja i kreatywność. Otwórz się na różne smaki i nie bój się eksperymentować — dodaj do sałatki zioła, orzechy i inne składniki, a z pewnością stworzysz coś pysznego.
Nie zapomnij także o odpowiednio dopasowanym dressingu, który połączy wszystkie smaki w spójną i harmonijną całość. Sos może dodać sałatki charakteru albo wręcz przeciwnie — złagodzić znajdujące się w niej składniki. Sam zdecyduj, jaki dressing będzie pasował do Twojej sałatki z kabanosami i fetą.
Sałatka kabanosowa — jakie składniki do niej dodać?
Sałatka kabanosowa to doskonała płaszczyzna do eksperymentowania z różnymi składnikami. Wędzony smak mięsa kabanosa świetnie komponuje się ze świeżymi, chrupkimi warzywami, słodkimi owocami, kremowymi serami i orzechami. Ten mięsny dodatek można dopasować do wielu pysznych składników, tworząc wyjątkowe zestawienia.
Jedną z ciekawszych kompozycji jest sałatka z kabanosem i makaronem. Cieniutko pokrojony, wędzony kabanos w towarzystwie pszennego makaronu to propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za kaszą czy ryżem, a pragną zjeść sałatkę jako główny posiłek np. w porze obiadowej.
Jaki makaron nadaje się do sałatki z kabanosem? Tak naprawdę do sałatki możesz użyć dowolnego rodzaju, który nie jest zbyt długi. Do swojej sałatki z kabanosem i makaronem dodaj kokardki, świderki, orzo albo inny rodzaj — ważne, żeby ugotowany makaron był al dente. Jeśli chcesz, aby pozostał sprężysty i nie rozpadał się i nie przyklejał, możesz dodatkowo zahartować go zimną wodą i skropić delikatnie oliwą przed dodaniem do sałatki.
Wędzony kabanos rewelacyjnie komponuje się chrupiącymi warzywami takimi jak papryka, kukurydza, marchewka, seler naciowy lub sałata. Twardsze warzywa wzbogacają sałatkę o dodatkową teksturę, czyniąc ją ciekawszą dla podniebienia. Nie bój się używania różnych warzyw — sałatka z kabanosem równie pysznie smakuje z ogórkiem, pomidorem, a nawet fasolą czy awokado. Jeśli masz możliwość, postaraj się wykorzystać do swojej sałatki produkty sezonowe np. bób, szparagi lub fasolkę szparagową.
Kabanos w sałatkach lubi się także z owocami! Posmak wędzonego mięsa pasuje do jabłek, moreli, gruszek, śliwek, winogron, a także bardziej egzotycznych owoców takich jak mango czy ananas. Spróbuj różnych połączeń i sam zdecyduj, ile owocowej słodyczy trafi do Twojej sałatki.
Podczas przyrządzania sałatki z kabanosem nie można zapomnieć o serach. Kremowe, dojrzewające, pleśniowe, żółte — każdy z tych rodzajów może stać się jednym z bohaterów Twojej sałatki. Grunt to dobre dopasowanie innych aktorów. Jeśli nie jesteś pewien, postaw na klasyczne połączenia takie jak sałatka z kabanosem i żółtym serem (np. gouda) lub tytułową wersję z serem feta.
Do serów, warzyw i owoców oraz kabanosów pasują także świeże zioła! Wykorzystaj listki kolendry, tymianku lub bazylii, by dodać sałatce odświeżającego charakteru. Baw się i próbuj różnych smaków, a na pewno nie pożałujesz. Życzymy Ci smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Sernik krakowski
- Wigilijny makowiec
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciasto marchewkowe
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wegańska ryba po grecku
- Błyskawiczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grochem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
226 dni temu
Mój ulubiony przepis z kuchni lidla. Perfekcja, średnio 2x w miesiącu ją jemy
odpowiedz
1443 dni temu
Obrzydliwość Za dużo oliwy musiałam na sitku wodą wszystko oblać, to nie sałatka tylko zupa oliwowa i czemu nie ma informacji ile oliwek dodać,
odpowiedz
2779 dni temu
Może to kwestia osobistych predyspozycji ale sałatka niewyobrażalnie ciężkostrawna:( Intensywnie wyczuwalny jest też smak musztardy. W mojej opinii sałatka smaczna ale należy o 1/3 lub nawet o połowę zmniejszyć ilość musztardy i oliwy. Poza tym ok:)
odpowiedz
2654 dni temu
Ja wykorzystuję 70ml oliwy i 1 łyżeczkę musztardy i uważam, że nadal jest smaczna, także można :)
2819 dni temu
Bardzo fajna sałatka, wszystkim smakowała :)
odpowiedz
2876 dni temu
Naprawdę ciekawe zestawienie smaków :) Polecam każdemu!
odpowiedz
2903 dni temu
fajnie by było jakbyście podali ile ma kcal porcja
odpowiedz
2902 dni temu
Dziękujemy za sugestię :)