Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipami z szynki szwarcwaldzkiej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę
  • pergamin
  • drugą mniejszą blachę
  • moździerz
  • tarkę
  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)

Chipsy z szynki

Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np. mniejszą blachą) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.

Pulpeciki

Do miski przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, starty imbir, chilli w proszku. Startą skórkę z cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników wraz ze szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.

Sałatka

Szpinak układamy na talerzu, posypujemy piórkami czerwonej cebuli, następnie nakładamy kawałki mandarynki.

Sos miodowy z curry

Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny. Całość mieszamy.

Sos winegret

Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Kaja Kaja
    918 dni temu
    Czy można zamienić mielona szynke na mielony z drobiu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    918 dni temu
    Jasne! Będzie równie smaczne :)
  • Pablo Pablo
    1302 dni temu
    Polecam zerknąć jak dużo tłuszczu jest w szynce, w moim przypadku 10 min, to było trochę za mało (to jeszcze nie były chipsy) więc musiałem dodać kilka od siebie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1312 dni temu
    Gość67, szpinak jest dostępny cały rok :)

    odpowiedz

  • kate kate
    1313 dni temu
    przepis fantastyczny polecam!!!

    odpowiedz

  • Gość67 Gość67
    1314 dni temu
    a skad teraz szpinak?? można mrozony?? ;P

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1320 dni temu
    Kuchnio Lidla, nie wiem co zmieniliście: sprzęt, oprogramowanie czy specjalistów - ale niestety... Lepsze jest wrogiem dobrego! Mówiąc inaczej - nie była to zmiana korzystna, niestety :-( Dawniej filmy się Wam tak nie zacinały / urywały. Dało się je normalnie oglądać!

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1320 dni temu
    Fajnie, że są filmy. Ale popracujcie trochę nad ich jakością, żeby się tak nie zacinały

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram