
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę
- pergamin
- drugą mniejszą blachę
- moździerz
- tarkę
- naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik do 170°C (termoobieg)
Chipsy z szynki
Plasterki szynki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Na plasterki nakładamy kawałek pergaminu, który przyciskamy cięższym naczyniem (np. mniejszą blachą) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Pieczemy przez 10 minut. Upieczone plasterki odstawiamy do wystygnięcia, w dalszym ciągu przyciśnięte naczyniem.
Pulpeciki
Do miski przekładamy mięso mielone, posiekane ząbki czosnku, roztarte w moździerzu nasiona kolendry, obrany i starty na tarce imbir, chilli w proszku. Startą skórkę z cytryny siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy, dodajemy posiekane cebule dymki, smażymy. Podsmażone cebule dodajemy do pozostałych składników wraz z posiekanym szczypiorkiem, posiekaną kolendrą, sokiem z cytryny, jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 łyżki tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy rękoma. Formujemy pulpeciki, które układamy na papierze pergaminowym wewnątrz naczynia żaroodpornego. Pulpeciki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy 10-15 minut.
Sałatka
Szpinak układamy na talerzu, posypujemy czerwoną cebulą pokrojoną w piórka, następnie nakładamy kawałki mandarynki.
Sos miodowy z curry
Do miseczki przekładamy miód, musztardę, curry, sok z cytryny. Całość mieszamy.
Sos winegret
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Chipsy z szynki szwarcwaldzkiej delikatnie łamiemy i nakładamy na wierzch sałatki. Sałatkę polewamy śmietanowym sosem winegret oraz niewielką ilością oliwy. Na sałacie układamy pulpeciki, które polewamy sosem miodowym. Pulpeciki posypujemy kilkoma listkami kolendry.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z roszponki i pomidorów
Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.

Sałatka z serem pleśniowym i granatem
Walory smakowe sera pleśniowego warto podkreślać, łącząc go z owocami. Tym razem padło na pestki granatu.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym
Roladki zapieczone w pomidorowym sosie i wyraziste dodatki to idealny pomysł na szybki obiad pełen smaku!

Komentarze (8)
2789 dni temu
Czy można zamienić mielona szynke na mielony z drobiu?
odpowiedz
2789 dni temu
Jasne! Będzie równie smaczne :)
3174 dni temu
Polecam zerknąć jak dużo tłuszczu jest w szynce, w moim przypadku 10 min, to było trochę za mało (to jeszcze nie były chipsy) więc musiałem dodać kilka od siebie :)
odpowiedz
3184 dni temu
Gość67, szpinak jest dostępny cały rok :)
odpowiedz
3185 dni temu
przepis fantastyczny polecam!!!
odpowiedz
3185 dni temu
a skad teraz szpinak?? można mrozony?? ;P
odpowiedz
3192 dni temu
Kuchnio Lidla, nie wiem co zmieniliście: sprzęt, oprogramowanie czy specjalistów - ale niestety... Lepsze jest wrogiem dobrego! Mówiąc inaczej - nie była to zmiana korzystna, niestety :-( Dawniej filmy się Wam tak nie zacinały / urywały. Dało się je normalnie oglądać!
odpowiedz
3192 dni temu
Fajnie, że są filmy. Ale popracujcie trochę nad ich jakością, żeby się tak nie zacinały
odpowiedz
zobacz wszystkie