Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C
Przygotowanie
W garnku, na niewielkiej ilości oleju smażymy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry z posiekanymi szalotkami. Delikatnie siekamy kapustę kiszoną. Połowę kapusty kiszonej dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem. Dodajemy 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z 1/2 cytryny. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy pomidory pelati, całość smażymy. Dodajemy niewielką ilość wody. Sos gotujemy około 15 minut.
Pozostałą kapustę kiszoną drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki. Mięso mielone przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone w plastry zielone oliwki, 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Połowę sera feta kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa. Delikatnie mieszamy. Z farszu formujemy małe klopsiki. Każdy klopsik zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zwijamy w roladki.
Zredukowany sos pomidorowy doprawiamy 1/2 łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, rozprowadzamy go po całym dnie naczynia, układamy pulpeciki, zanurzając je delikatnie w sosie. Drugą połowę sera feta kroimy w plastry (niewielką ilość pozostawiamy do posypania szpinaku) i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy przez 25-30 minut.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy 1 łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku. Następnie na patelnię dodajemy szpinak w kilku partiach. Doprawiamy pieprzem i skórką z 1/2 cytryny. Następnie do szpinaku dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta. Smażymy bardzo krótko.
Przypieczone roladki wyjmujemy z piekarnika, szpinak układamy na roladkach, całość posypujemy kawałkami sera feta.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.
Roladki z indyka z nadzieniem serowo-sezamowym
Pyszny pomysł na grillowane sznycle z indyka, wypełnione masą serową, sezamem oraz bazylią. Grill, że palce lizać!
Roladki z szynki w sosie grzybowym
Soczyste mięso na ziemniaczanym purée polane sosem z suszonych grzybów i owoców. Tradycja w nowoczesnym wydaniu!
Sałatka ze szpinakiem, pulpecikami azjatyckimi i chipsami z szynki szwarcwaldzkiej
Sałatka w stylu azjatyckim z orientalnie doprawionymi pulpecikami z mięsa mielonego zaspokoi nawet największy głód!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
- Karkówka z imbirem i sosem sojowym
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Kurczak z makaronem farfalle w sosie śmietanowo-czosnkowym
- Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekane naleśniki z ratatouille
- Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Kalmary w sosie pomidorowym
- Bakłażany zapiekane z parmezanem
- Dal z czerwonej soczewicy
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Wieniec wielkanocny
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Tort malinowy
- Spaghetti z wołowym ragu
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Nalewka z głogu
- Ciastka pisanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (30)
359 dni temu
Ukraine
odpowiedz
2803 dni temu
Czy zamiast świeżych pomidorów można dodać pomidory z puszki?
odpowiedz
2803 dni temu
Drogi Gościu, w tym przepisie używamy pomidorów z puszki.
2959 dni temu
Zrobiłem to danie. Bardzo dobre. Jednak dodałem za mało miodu u wyszło trochę kwaśne za sprawą kapusty kiszonej. Polecam wszystkim to danie!
odpowiedz
3391 dni temu
Aneto, pomijając ten składnik otrzymasz nieco inne danie, jednak nadal będzie smaczne :)
odpowiedz
3391 dni temu
Czy pomijając kapustę kiszoną danie dużo straci w smaku?, niestety nie mogę jej jeść a mam ochotę na wypróbowanie tego dania.
odpowiedz
3489 dni temu
Panie Karolu niebo w gębie, przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Pozdrawiam :)
odpowiedz
3496 dni temu
Super, bardzo pyszne!
odpowiedz
3517 dni temu
Superdanie! Zachęcona komentarzami spróbowałam i jestem zachwycona smakiem!
odpowiedz
3532 dni temu
Bardzo smaczne roladki
odpowiedz
3543 dni temu
Danie wyszło rewelacyjne! Fakt, kotleciki troszkę za chude ale ogółem danie jest pyszne. Kapusta w garnku wydawała się dość kwaśna jedna po upieczeniu całości w piekarniku kwas zupełnie zniknął. POLECAM!
odpowiedz
3544 dni temu
Zrobiłam danie statując sie do wszyctkich zalecień z przepisu. Rezultat - na trójkę. Smak kapusty wszytsko zniszczył. Okrasa poleca by nie płukać kapusty, ja uważam ze nalezało zmyc z niej trochę kwaśnego smaku. sam farsz troche się rozwalał. Wiecej nie ugotuję, duzo zabawy a efekt słaby. Jednak w przyszłościu spróbuję lekko zmodyfikowac przepis, zamiast szynki użyję boczku (mniej intensywny i specyficzny smak).
odpowiedz
3553 dni temu
Bardzo dobre połączenie pomidorów, kapusty i miodu rewelacja. Mięso lekko za suche, ale z sosem już idealne. Dziś ponawiam te danie :)
odpowiedz
3553 dni temu
zgodzę się z Anią łatwo i szybko można przyrządzić fajne danie ja trochę je zmieniłam do szpinaku dodałam czosnek a zamiast pomidorów pelati dałam przecier pomidorowy z czosnkiem
odpowiedz
3561 dni temu
Danie pyszne, łatwe do wykonania. Świetnie komponuje się ze szpinakiem - my zrobiliśmy go wiecej niż w przepisie i nie dodawaliśmy nic innego. Polecam!
odpowiedz
3562 dni temu
Agnieszko, przykro nam, że Twoja przygoda kulinarna nie skończyła się dobrze. Jeśli masz zastrzeżenia do formy kupionej w Lidlu, zgłoś reklamację w formularzu kontaktowym - https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Pozdrawiamy!
odpowiedz
3562 dni temu
To już moja kolejna potrawa która zrobiłam z waszych przepisów i jest rewelacyjna :-) :-)
odpowiedz
3563 dni temu
Roladki wyszły przepyszne po wcześniejszym gotowaniu kapusty przez 1/2 godziny. Polecam!
odpowiedz
3564 dni temu
Przepis wydawał sie doskonały, smaki wszystkie te które lubimy same i w polaczeniu ze soba, originalna propozycja podania miesa mielonego. I wszystko byloby cudownie gdyby nie miska/naczynie/forma, z wyjmowanym dnem, ktora zakupilam w Waszym sklepie, a ktorej to dno wypadlo podczas wyjmowania dania z piekarnika... Wyglqd kuchni jak w typowych filmach spod reki Tarantino, rzeznia/taksanska masakre pila mechaniczna, sos pomidorowy wszedzie! a nam pozostalo zjedzenie jedynie tego co nie spadlo na ziemie i szczesliwie wyladowalo w piekarniku. Roladki nieco suche, ale to bez watpienia wina spozywania niekompletnego posilku, bo bez sosu, ale polaczenie pozostalych smakow calkiem trafione. Mam piekne zdjecie dania przed wlozeniem go do piekarnika i zdjecie po, ktorego wspomnienie raczej nie zacheci mnie do ponownej proby tego przepisu...
odpowiedz
3564 dni temu
Zwracam szacunek napreawde jak si usmazylo rewelka
odpowiedz
3564 dni temu
Dla mnie to lipa straszna. Kapusta niszczy smak miesa a wszystko robione bylo co do grama. Moze cos zle zrobilam wiec zapraszam Pana Pnie Okraso do nas moze,Pan nam to zrobi lepiej. A MOJ CHLOPAK CIAGLE MOWI GOTOJ WEDLUG OKRACY I COOOOO
odpowiedz
3566 dni temu
Suuper pomysł na kolację we dwoje; ja podałam roladki z chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym...mała uwaga -mięso jest trochę suche więc na przyszłość zrobię je z mięsa z łopatki wieprzowej i zawinę w cieniutkie plasterki wędzonego boczku ...mniam!!!
odpowiedz
3567 dni temu
April, dziękujemy za zwrócenie uwagi :) Już poprawione :)
odpowiedz
3568 dni temu
"4 ząbki czosnku (3 ząbki pokrojone w plastry, 2 ząbki drobno posiekane)" - matematyka ;) mimo to wypróbuję wkrótce na jakiś obiadek
odpowiedz
3569 dni temu
Jedna uwaga, czas przygotowania podany na górze to czas zapiekania, realny czas przygotowania wyszedł mi około godzinki. Pozdrawiam
odpowiedz
3569 dni temu
Nie denerwuj się, bo Ci danie nie wyjdzie :) Smacznego dziubasku.
odpowiedz
3569 dni temu
Sam sobie przestań ściągać i poczytaj fora pod przepisami! Wtedy zobaczysz, że to nie jest sprawa jednostkowa!
odpowiedz
3569 dni temu
Przestań ściągać torrenty albo ogranicz pasmo to ciąć nie będzie! Panie Okrasa! Już sos się robi! Niestety zapomniałem kupić oliwki ;)
odpowiedz
3570 dni temu
Kuchnio Lidla, nie wiem co zmieniliście: sprzęt, oprogramowanie czy specjalistów - ale niestety... Lepsze jest wrogiem dobrego! Mówiąc inaczej - nie była to zmiana korzystna, niestety :-( Dawniej filmy się Wam tak nie zacinały / urywały. Dało się je normalnie oglądać!
odpowiedz
3570 dni temu
Chłopaki "bawią się" nożami Kuchni Lidla... Czyżby na promocji nie wszystkie się sprzedały ;-)
odpowiedz
zobacz wszystkie