zobacz film Roladki z mięsa mielonego z szynką, serem feta i szpinakiem w sosie pomidorowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C

Przygotowanie

W garnku, na niewielkiej ilości oleju smażymy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry z posiekanymi szalotkami. Delikatnie siekamy kapustę kiszoną. Połowę kapusty kiszonej dodajemy do garnka z szalotką i czosnkiem. Dodajemy 1 łyżkę miodu, 1/2 łyżki oregano, 3 łyżki masła oraz startą skórkę z 1/2 cytryny. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy pomidory pelati, całość smażymy. Dodajemy niewielką ilość wody. Sos gotujemy około 15 minut.

Pozostałą kapustę kiszoną drobno siekamy z dodatkiem natki pietruszki. Mięso mielone przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną kapustę z natką pietruszki, pokrojone w plastry zielone oliwki, 2 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżkę oregano, niewielką ilość soli i mielonego, białego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Połowę sera feta kruszymy i dodajemy do mielonego mięsa. Delikatnie mieszamy. Z farszu formujemy małe klopsiki. Każdy klopsik zawijamy w plasterek szynki szwarcwaldzkiej, zwijamy w roladki.

Zredukowany sos pomidorowy doprawiamy 1/2 łyżki miodu i mielonym, białym pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, rozprowadzamy go po całym dnie naczynia, układamy pulpeciki, zanurzając je delikatnie w sosie. Drugą połowę sera feta kroimy w plastry (niewielką ilość pozostawiamy do posypania szpinaku) i układamy je na co drugiej roladce z szynką szwarcwaldzką. Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy przez 25-30 minut.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy 1 łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 posiekany ząbek czosnku. Następnie na patelnię dodajemy szpinak w kilku partiach. Doprawiamy pieprzem i skórką z 1/2 cytryny. Następnie do szpinaku dodajemy niewielką ilość pokruszonego sera feta. Smażymy bardzo krótko.

Przypieczone roladki wyjmujemy z piekarnika, szpinak układamy na roladkach, całość posypujemy kawałkami sera feta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (30)

Avatar
  • Igorsya Igorsya
    359 dni temu
    Ukraine

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2803 dni temu
    Czy zamiast świeżych pomidorów można dodać pomidory z puszki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2803 dni temu
    Drogi Gościu, w tym przepisie używamy pomidorów z puszki.
  • Rafał Rafał
    2959 dni temu
    Zrobiłem to danie. Bardzo dobre. Jednak dodałem za mało miodu u wyszło trochę kwaśne za sprawą kapusty kiszonej. Polecam wszystkim to danie!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3391 dni temu
    Aneto, pomijając ten składnik otrzymasz nieco inne danie, jednak nadal będzie smaczne :)

    odpowiedz

  • aneta aneta
    3391 dni temu
    Czy pomijając kapustę kiszoną danie dużo straci w smaku?, niestety nie mogę jej jeść a mam ochotę na wypróbowanie tego dania.

    odpowiedz

  • Angela Angela
    3489 dni temu
    Panie Karolu niebo w gębie, przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3496 dni temu
    Super, bardzo pyszne!

    odpowiedz

  • Iza Iza
    3517 dni temu
    Superdanie! Zachęcona komentarzami spróbowałam i jestem zachwycona smakiem!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3532 dni temu
    Bardzo smaczne roladki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3543 dni temu
    Danie wyszło rewelacyjne! Fakt, kotleciki troszkę za chude ale ogółem danie jest pyszne. Kapusta w garnku wydawała się dość kwaśna jedna po upieczeniu całości w piekarniku kwas zupełnie zniknął. POLECAM!

    odpowiedz

  • Agata_Sałata Agata_Sałata
    3544 dni temu
    Zrobiłam danie statując sie do wszyctkich zalecień z przepisu. Rezultat - na trójkę. Smak kapusty wszytsko zniszczył. Okrasa poleca by nie płukać kapusty, ja uważam ze nalezało zmyc z niej trochę kwaśnego smaku. sam farsz troche się rozwalał. Wiecej nie ugotuję, duzo zabawy a efekt słaby. Jednak w przyszłościu spróbuję lekko zmodyfikowac przepis, zamiast szynki użyję boczku (mniej intensywny i specyficzny smak).

    odpowiedz

  • Muerte Muerte
    3553 dni temu
    Bardzo dobre połączenie pomidorów, kapusty i miodu rewelacja. Mięso lekko za suche, ale z sosem już idealne. Dziś ponawiam te danie :)

    odpowiedz

  • Pati Pati
    3553 dni temu
    zgodzę się z Anią łatwo i szybko można przyrządzić fajne danie ja trochę je zmieniłam do szpinaku dodałam czosnek a zamiast pomidorów pelati dałam przecier pomidorowy z czosnkiem

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3561 dni temu
    Danie pyszne, łatwe do wykonania. Świetnie komponuje się ze szpinakiem - my zrobiliśmy go wiecej niż w przepisie i nie dodawaliśmy nic innego. Polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3562 dni temu
    Agnieszko, przykro nam, że Twoja przygoda kulinarna nie skończyła się dobrze. Jeśli masz zastrzeżenia do formy kupionej w Lidlu, zgłoś reklamację w formularzu kontaktowym - https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • kjbak kjbak
    3562 dni temu
    To już moja kolejna potrawa która zrobiłam z waszych przepisów i jest rewelacyjna :-) :-)

    odpowiedz

  • Piotr Konopka Piotr Konopka
    3563 dni temu
    Roladki wyszły przepyszne po wcześniejszym gotowaniu kapusty przez 1/2 godziny. Polecam!

    odpowiedz

  • Agnieszka z Krakowa Agnieszka z Krakowa
    3564 dni temu
    Przepis wydawał sie doskonały, smaki wszystkie te które lubimy same i w polaczeniu ze soba, originalna propozycja podania miesa mielonego. I wszystko byloby cudownie gdyby nie miska/naczynie/forma, z wyjmowanym dnem, ktora zakupilam w Waszym sklepie, a ktorej to dno wypadlo podczas wyjmowania dania z piekarnika... Wyglqd kuchni jak w typowych filmach spod reki Tarantino, rzeznia/taksanska masakre pila mechaniczna, sos pomidorowy wszedzie! a nam pozostalo zjedzenie jedynie tego co nie spadlo na ziemie i szczesliwie wyladowalo w piekarniku. Roladki nieco suche, ale to bez watpienia wina spozywania niekompletnego posilku, bo bez sosu, ale polaczenie pozostalych smakow calkiem trafione. Mam piekne zdjecie dania przed wlozeniem go do piekarnika i zdjecie po, ktorego wspomnienie raczej nie zacheci mnie do ponownej proby tego przepisu...

    odpowiedz

  • Angela i Tobiasz Angela i Tobiasz
    3564 dni temu
    Zwracam szacunek napreawde jak si usmazylo rewelka

    odpowiedz

  • Angela i Tobiasz Angela i Tobiasz
    3564 dni temu
    Dla mnie to lipa straszna. Kapusta niszczy smak miesa a wszystko robione bylo co do grama. Moze cos zle zrobilam wiec zapraszam Pana Pnie Okraso do nas moze,Pan nam to zrobi lepiej. A MOJ CHLOPAK CIAGLE MOWI GOTOJ WEDLUG OKRACY I COOOOO

    odpowiedz

  • margarita margarita
    3566 dni temu
    Suuper pomysł na kolację we dwoje; ja podałam roladki z chrupiącą bagietką z masłem czosnkowym...mała uwaga -mięso jest trochę suche więc na przyszłość zrobię je z mięsa z łopatki wieprzowej i zawinę w cieniutkie plasterki wędzonego boczku ...mniam!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3567 dni temu
    April, dziękujemy za zwrócenie uwagi :) Już poprawione :)

    odpowiedz

  • April April
    3568 dni temu
    "4 ząbki czosnku (3 ząbki pokrojone w plastry, 2 ząbki drobno posiekane)" - matematyka ;) mimo to wypróbuję wkrótce na jakiś obiadek

    odpowiedz

  • Piotrek Piotrek
    3569 dni temu
    Jedna uwaga, czas przygotowania podany na górze to czas zapiekania, realny czas przygotowania wyszedł mi około godzinki. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3569 dni temu
    Nie denerwuj się, bo Ci danie nie wyjdzie :) Smacznego dziubasku.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3569 dni temu
    Sam sobie przestań ściągać i poczytaj fora pod przepisami! Wtedy zobaczysz, że to nie jest sprawa jednostkowa!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3569 dni temu
    Przestań ściągać torrenty albo ogranicz pasmo to ciąć nie będzie! Panie Okrasa! Już sos się robi! Niestety zapomniałem kupić oliwki ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3570 dni temu
    Kuchnio Lidla, nie wiem co zmieniliście: sprzęt, oprogramowanie czy specjalistów - ale niestety... Lepsze jest wrogiem dobrego! Mówiąc inaczej - nie była to zmiana korzystna, niestety :-( Dawniej filmy się Wam tak nie zacinały / urywały. Dało się je normalnie oglądać!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3570 dni temu
    Chłopaki "bawią się" nożami Kuchni Lidla... Czyżby na promocji nie wszystkie się sprzedały ;-)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!