Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szklane lub gliniane naczynie
- gazę
- szklane butelki
Krok 1: Przygotowujemy zakwas
W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
Krok 2: Gotujemy żurek
Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.
Krok 3: Podajemy żurek
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik piernikowy
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Błyskawiczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny makowiec
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)