
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szklane lub gliniane naczynie
- gazę
- szklane butelki
Krok 1: Przygotowujemy zakwas
W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
Krok 2: Gotujemy żurek
Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.
Krok 3: Podajemy żurek
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Ciasto marchewkowe
- Krokiety z mięsem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Makowiec japoński
- Boczek pieczony
- Sałatka gyros
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba po japońsku
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Mini burgery
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)