Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- szklane lub gliniane naczynie
- gazę
- szklane butelki
Krok 1: Przygotowujemy zakwas
W szklanym lub glinianym naczyniu zalewamy mąkę ciepłą wodą, ok. pół litra. Dodajemy przyprawy wraz z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Skórkę chleba umieszczamy na wierzchu. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Co jakiś czas zaglądamy do zakwasu i mieszamy. Gotowy zakwas przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 2 tygodnie.
Krok 2: Gotujemy żurek
Makaron gotujemy al dente według wskazań na opakowaniu. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z gałązką rozmarynu. Dolewamy zakwas i wywar. Dodajemy grzyby pokrojone w paski, chrzan, cukier i majeranek. Na patelni z odrobiną wody z ogórków podsmażamy ogórek pokrojony w półcentymetrowe plastry. Dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy.
Krok 3: Podajemy żurek
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Zupę podajemy z makaronem, udekorowaną smażoną cebulą, świeżymi listkami tymianku i roztartym majerankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!
Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z cukinii
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Żurek babci
- Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami
- Brownie z espresso i wiśnią
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Kawa po kozacku
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Zakwas żytni
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Żurek orientalny z białą kiełbasą
- Domowy zakwas na żurek
- Zalewajka
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
- Tort lodowy
- Pomidorowy pstrąg z imbirem
- Kurczak pieczony z kminkiem
- Faszerowany bakłażan z kuskusem i migdałami
- Kokosowo-limonkowa galaretka z liczi
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Strudel z jabłkami i makiem
- Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
- Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
- Pizza rolls z burakami i fetą
- Kiszone sałatki z warzyw na dwa sposoby
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)