Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Gotujemy wywar

Warzywa na bulion dokładnie myjemy. Nieobrane wrzucamy do garnka razem z przyprawami, natką pietruszki i koperkiem. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedzamy.

KROK 2: Doprawiamy żurek

Do wywaru dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan, majeranek. Opcjonalnie można dodać 1 ząbek czosnku. Na patelni podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanego oleju startego na tarce ogórka kiszonego. Zupę doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy.

KROK 3: Przygotowujemy puree

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy ziemniaki na puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Cebulkę dodajemy do puree i mieszamy.

KROK 4: Podajemy zupę

Żurek podajemy z ziemniakami i kawałkiem wędzonego tofu.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Karol Okrasa

Kaczka w sosie żurkowym

Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!

Kaczka w sosie żurkowym
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Rodzina Czajków

Żurek babci

Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!

Żurek babci

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 8 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Zupa chrzanowa z szynką

Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.

Zupa chrzanowa z szynką

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Krem z borowików

Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!

Krem z borowików

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:40 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Mephisto76 Mephisto76
    630 dni temu
    Dziś zrobiłem ŻUREK WEGAŃSKI Z CHRZANEM I WĘDZONYM TOFU Bardzo dobry. Polecam.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!