Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Gotujemy wywar
Warzywa na bulion dokładnie myjemy. Nieobrane wrzucamy do garnka razem z przyprawami, natką pietruszki i koperkiem. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie bulion przecedzamy.
KROK 2: Doprawiamy żurek
Do wywaru dolewamy zakwas. Dodajemy chrzan, majeranek. Opcjonalnie można dodać 1 ząbek czosnku. Na patelni podsmażamy na 1 łyżce rozgrzanego oleju startego na tarce ogórka kiszonego. Zupę doprawiamy przyprawami. Całość zagotowujemy.
KROK 3: Przygotowujemy puree
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie ugniatamy ziemniaki na puree z dodatkiem koperku i pietruszki. Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Cebulkę dodajemy do puree i mieszamy.
KROK 4: Podajemy zupę
Żurek podajemy z ziemniakami i kawałkiem wędzonego tofu.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
Żurek babci
Sprawdzony przepis babci na wyśmienity żurek! Koniecznie wypróbuj przepis!
Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.
Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Żurek babci
- Zupa porowo-ziemniaczana
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Kawa z imbirem
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Pieczone placki ziemniaczane z łososiem
- Burgery z tofu
- Żurek z makaronem
- Faszerowane bataty
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Welsh rarebit: grzanka z sosem serowym
- Pasztet z soczewicy
- Placuszki z botwinki z dipem chrzanowym
- Kurczak z chili
- Sernik krakowski
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- NALEWKA ŚLIWKOWA
- Pstrąg łososiowy z orzechową fasolką
- Galettes z grzybami i szynką
- Rolada makowa
- Kaczka na chrupiąco z karmelizowanymi jabłkami
- Orzechowe babeczki
- Podudzia indyka z marchewką
- Ciasto kawowe z kremem z awokado
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
409 dni temu
Dziś zrobiłem ŻUREK WEGAŃSKI Z CHRZANEM I WĘDZONYM TOFU Bardzo dobry. Polecam.
odpowiedz