
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do 190°C
- folię aluminiową
- naczynie żaroodporne z przykrywką
KROK 1. Pieczemy uda
Uda nacieramy solą z obu stron. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 45-60 minut.
KROK 2. Marynujemy marchew
Marchew myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę - folię składamy na pół, zawijamy krawędzie. Raz jeszcze składamy na pół – zawijamy dwie krótsze krawędzie, tworząc kieszonkę.
2 ząbki czosnku kroimy w cząstki i dodajemy do marchewki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy masło. Ścieramy skórkę z połowy limonki. Całość przekładamy do kieszonki. Dolewamy odrobinę oleju i wody. Kieszonkę zamykamy. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
KROK 3. Kroimy boczek, cebulę i czosnek
Boczek kroimy w grube paski, cebulę w kostkę, 2 ząbki czosnku w plastry. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie. Do naczynia wlewamy olej, wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia, mieszając. Zielony pieprz z zalewy siekamy i dodajemy do naczynia.
KROK 4. Dusimy uda w zakwasie
Zakwasu nie mieszamy. Dolewamy płynną część do boczku, przykrywamy i gotujemy 5 minut od zagotowania. Uda wyciągamy z piekarnika i wkładamy do sosu. Dolewamy śmietankę i dodajemy 1 łyżkę miodu. Dusimy 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Gotowe uda wyciągamy na talerz. Mąkę z zakwasu rozrzedzamy wodą i śmietanką. Doprawiamy wywar majerankiem, 2 łyżkami miodu. Ścieramy skórkę z limonki oraz dodajemy sok z limonki. Zagęszczamy sos, dolewając stopniowo rozrzedzony zakwas. Cały czas mieszamy.
KROK 5. Przygotowujemy danie do podania
Z udek ściągamy chrząstki. Udka wkładamy do zagęszczonego sosu do podgrzania. Marchew wyciągamy z piekarnika. Uda wykładamy na talerz, polewamy sosem. Na mięsie układamy marchew. Posypujemy odrobiną posiekanego pieprzu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Krokiety z mięsem
- Uszka z grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Łazanki
- Makówki śląskie
- Przekąski sylwestrowe
- Śledź w oleju
- Boczek pieczony
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Makowiec japoński
- Domek z piernika
- Piernik świąteczny
- Burek ze szpinakiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
3441 dni temu
Fenomenalny przepis, o dziwo łatwy i nie czasochlonny, smakowało wybornie tak więc wrzucam go do mojej listy. Polecam każdemu nawet tym co nie lubią kaczki :)
Odpowiedz
3492 dni temu
Szkoda, że nikt nie napisał, żeby nie wlewać zimnego zakwasu do naczynia żaroodpornego na gazie, bo ja swoje potłuczone właśnie wyrzuciłam do kosza :)
Odpowiedz
3492 dni temu
czemu nigdy nie piszecie jak nastawić piekarnik - czy termoobieg czy grzanie gora /dol?
Odpowiedz
3489 dni temu
Jeśli nie piszemy, to zawsze mamy na myśli tradycyjne ustawienie piekarnika - góra-dół :)
3500 dni temu
Przepis Karola Okrasy jest OK :) Fajnie oglądać filmiki z jego udziałem, zawsze kolendra albo sok z limonki w przepisie <3
Odpowiedz
3500 dni temu
Pół człowiek pół limonka z kolendrą ;)