Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- piekarnik rozgrzany do 190°C
- folię aluminiową
- naczynie żaroodporne z przykrywką
KROK 1. Pieczemy uda
Uda nacieramy solą z obu stron. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy 45-60 minut.
KROK 2. Marynujemy marchew
Marchew myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Z folii aluminiowej robimy kieszonkę - folię składamy na pół, zawijamy krawędzie. Raz jeszcze składamy na pół – zawijamy dwie krótsze krawędzie, tworząc kieszonkę.
2 ząbki czosnku kroimy w cząstki i dodajemy do marchewki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy masło. Ścieramy skórkę z połowy limonki. Całość przekładamy do kieszonki. Dolewamy odrobinę oleju i wody. Kieszonkę zamykamy. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
KROK 3. Kroimy boczek, cebulę i czosnek
Boczek kroimy w grube paski, cebulę w kostkę, 2 ząbki czosnku w plastry. Naczynie żaroodporne stawiamy na gazie. Do naczynia wlewamy olej, wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia, mieszając. Zielony pieprz z zalewy siekamy i dodajemy do naczynia.
KROK 4. Dusimy uda w zakwasie
Zakwasu nie mieszamy. Dolewamy płynną część do boczku, przykrywamy i gotujemy 5 minut od zagotowania. Uda wyciągamy z piekarnika i wkładamy do sosu. Dolewamy śmietankę i dodajemy 1 łyżkę miodu. Dusimy 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Gotowe uda wyciągamy na talerz. Mąkę z zakwasu rozrzedzamy wodą i śmietanką. Doprawiamy wywar majerankiem, 2 łyżkami miodu. Ścieramy skórkę z limonki oraz dodajemy sok z limonki. Zagęszczamy sos, dolewając stopniowo rozrzedzony zakwas. Cały czas mieszamy.
KROK 5. Przygotowujemy danie do podania
Z udek ściągamy chrząstki. Udka wkładamy do zagęszczonego sosu do podgrzania. Marchew wyciągamy z piekarnika. Uda wykładamy na talerz, polewamy sosem. Na mięsie układamy marchew. Posypujemy odrobiną posiekanego pieprzu.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami
Pieczona kaczka skąpana w rozgrzewającym sosie z imbirem, a do tego słodkie owocowe dodatki!
Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto marchewkowe
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Kutia
- Wigilijny makowiec
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
3134 dni temu
Fenomenalny przepis, o dziwo łatwy i nie czasochlonny, smakowało wybornie tak więc wrzucam go do mojej listy. Polecam każdemu nawet tym co nie lubią kaczki :)
odpowiedz
3185 dni temu
Szkoda, że nikt nie napisał, żeby nie wlewać zimnego zakwasu do naczynia żaroodpornego na gazie, bo ja swoje potłuczone właśnie wyrzuciłam do kosza :)
odpowiedz
3185 dni temu
czemu nigdy nie piszecie jak nastawić piekarnik - czy termoobieg czy grzanie gora /dol?
odpowiedz
3182 dni temu
Jeśli nie piszemy, to zawsze mamy na myśli tradycyjne ustawienie piekarnika - góra-dół :)
3193 dni temu
Przepis Karola Okrasy jest OK :) Fajnie oglądać filmiki z jego udziałem, zawsze kolendra albo sok z limonki w przepisie <3
odpowiedz
3192 dni temu
Pół człowiek pół limonka z kolendrą ;)